Kurs C(++) dla zielonych
- wytrzeszcz
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Kurs C(++) dla zielonych
szukam "chałopatycznego" (czyt.dla idioty) kursu C(++) z opisem jak działa kompilator używam Geany i nawet jak zbuduje program ni w kija niechce sie uruchomić pozatym we wszystkich kursach jest urzywana biblioteka colino czy ćoś takiego a kompilator jej nie widzi .
Procze o taki kurs /FAQ bo niemam siły .idiotą nie jestem i prgramować uniem w basicku(na C64) i pascalu.
Procze o taki kurs /FAQ bo niemam siły .idiotą nie jestem i prgramować uniem w basicku(na C64) i pascalu.
- el.pescado
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Kurs C(++) dla zielonych
Przed nauką języka C++ proponowałbym zapoznanie się z podstawami języka polskiego. Co do C++, polecam zakup dobrej książki, takiej jak "Thinking in C++" B. Eckel, czy "Symfonia C++" J. Grębosza. O programowaniu w C++ w kontekście Linuksa (Ubuntu) pisałem niedawno w czytelni
Pozdrawiam!
P.S.
EDIT:
Pozdrawiam!
P.S.
szukam "chałopatycznego" (czyt.dla idioty)
To jak to w końcu jest?idiotą nie jestem
EDIT:
Z udzielonych informacji można wysnuć jeden wniosek: coś robisz źle;)nawet jak zbuduje program ni w kija niechce sie uruchomić
Pewnie chodzi o nagłówek conio.h. Niestety, na systemach innych niż DOS ten plik jest nieobecny.we wszystkich kursach jest urzywana biblioteka colino
- kapron
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 9.04
na początek polecam http://pl.cpp.wikia.com/wiki/Strona_główna
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Z mojej strony polecam książke "Języki C i C++" autorstwa Alan R. Neibauer'a z Wydawnictwa Help. Bardzo proste wprowadzenie do programowania w C. Jeśli jesteś w miare zdolny to w ciagu weekendu przerobisz cala ksiazke i bedziesz juz mial "jakies" pojecie :]
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Kontakt:
Polecam "Symfonia C++" bardzo dobra książka, jeszcze "Meandry jezyka C/C++" też całkiem ok. Możesz jeszcze wspierać się klasykiem takim jak "Język C interpretacja standardu". Czeka cię spora droga od programowania w basicu do jakiegoś współczesnego języka programowania obiektowego. Chociaż jeżeli miałeś styczność z pascalem polecam tobie kolejne wydanie tegoż języka w postaci Delphi. Co prawda już wiele nie zostało z tego języka oprócz wspólnej historii w nowym produkcie Borlanda ale charakteryzuje się podobną składnią.wytrzeszcz pisze:szukam "chałopatycznego" (czyt.dla idioty) kursu C(++) z opisem jak działa kompilator używam Geany i nawet jak zbuduje program ni w kija niechce sie uruchomić pozatym we wszystkich kursach jest urzywana biblioteka colino czy ćoś takiego a kompilator jej nie widzi .
Pozdrawiam.
Things just happens, what the hell.
When you think you made something idiot friendly nature makes better idiots.
When you think you made something idiot friendly nature makes better idiots.
- Szmitas
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Również polecam Symfonię, chociaż jest w niej moim zdaniem zbyt dużo rzeczy, które dla początkujących są zupełnie zbyteczne. Sam ją czytam i czytam i końca nie widać 

www.ubuntu-pomoc.org - tutaj znajdziesz rozwiązanie każdego Twojego problemu.
Chcesz zostać Redaktorem ubuntu-pomoc.org? Skontaktuj się ze mną!
Chcesz zostać Redaktorem ubuntu-pomoc.org? Skontaktuj się ze mną!
- e'L
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Ja polecam "Szkoła Programowania Język C++. Wydanie V" autorstwa Stephen'a Prata 

Aby iść drogą: szukaj mistrza i idź za mistrzem
idź z mistrzem i patrz poprzez mistrza
stań się mistrzem...
idź z mistrzem i patrz poprzez mistrza
stań się mistrzem...
- ryniek
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
A może jeszcze potem Od zera do gier kodera, Megatutorial C++.
Dropbox invite: http://tinyurl.com/dropbox-invite
Stop złym praktykom sprzedaży oprogramowania wraz z sprzętem - http://uwolnijlaptopa.pl/
Stop złym praktykom sprzedaży oprogramowania wraz z sprzętem - http://uwolnijlaptopa.pl/
- doles2
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Po "Symfonii" takie tam tutoriale można pisać samemu. Jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem gdzie jakiś internetowy kurs/tutorial byłby bardziej obszerniejszy i pełniejszy w wiedzę niż książka. Oczywiście wyłączam przypadki gdzie w sieci jest opublikowana wersja on-line danej książki jak np The OpenGL Programming Guide - The Redbook.
Nie przeczę, że Megatutorial jest dobry, bo jest. Niestety tylko tyle aby nauczyć się C++, nie zaś aby go zrozumieć i w nim myśleć.
Nie przeczę, że Megatutorial jest dobry, bo jest. Niestety tylko tyle aby nauczyć się C++, nie zaś aby go zrozumieć i w nim myśleć.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Wydaje mi się, że "Thinking in C++" jest ciekawie napisana, bardzo zrozumiale i zwięźle. Co prawda przykłady mogłyby być trochę bardziej zróżnicowane, ale w necie ich nie brakuje.