Brak ładowania bcm43 na Ubuntu 8.04
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Brak ładowania bcm43 na Ubuntu 8.04
Witam,
mam problem z załadowaniem sterowników własnościowych do karty Asus wl 138G v2. W gutsym wystarczyło zaznaczyć, że sterownik bcm43 ma być używany i już można było się łączyć z bezprzewodową siecią.
Po aktualizacji do wersji 8.04 w menu sterowników własnościowych widnieje dalej nazwa: "Broadcom bcm43.." i status "nieużywany". Kiedy próbuję zaznaczyć "włącz" w statusie otrzymuję polecenie ponownego uruchomienia komputera, ale po jego wykonaniu status sterownika jest dalej "nieużywany" i tak cały czas.
Słyszałem, że ten sterownik nie współpracuje najlepiej na Hardym, ale może istnieje jakiś sposób, żeby go uruchomić?
mam problem z załadowaniem sterowników własnościowych do karty Asus wl 138G v2. W gutsym wystarczyło zaznaczyć, że sterownik bcm43 ma być używany i już można było się łączyć z bezprzewodową siecią.
Po aktualizacji do wersji 8.04 w menu sterowników własnościowych widnieje dalej nazwa: "Broadcom bcm43.." i status "nieużywany". Kiedy próbuję zaznaczyć "włącz" w statusie otrzymuję polecenie ponownego uruchomienia komputera, ale po jego wykonaniu status sterownika jest dalej "nieużywany" i tak cały czas.
Słyszałem, że ten sterownik nie współpracuje najlepiej na Hardym, ale może istnieje jakiś sposób, żeby go uruchomić?
- ptkacz
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Problem z ładowaniem bcm43 na Ubuntu 8.04
Miałem dokładnie ten sam problem z Broadcomem.
Mało tego, każde wyjęcie/włożenie karty skutkowało zwisem systemu.
Dlatego wróciłem do 7.10 (a dokładniej przeszedłem na Minta)
Może jak coś się w tej sprawie zmieni, to skuszę się z powrotem na 8.04
Mało tego, każde wyjęcie/włożenie karty skutkowało zwisem systemu.
Dlatego wróciłem do 7.10 (a dokładniej przeszedłem na Minta)
Może jak coś się w tej sprawie zmieni, to skuszę się z powrotem na 8.04
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Kontakt:
Odp: Problem z ładowaniem bcm43 na Ubuntu 8.04
Hej miałem dokładnie ten sam problem powiem CI odrazu że własnościowe w tej wersji Ubuntu nie zdają egazminu.U mnie jedynym rozwiązaniem okazał się ndiswrapperSzczech pisze:Witam,

Ale i tak jestem zadowolony.
Tu masz opis jak je zainstalować pod 8.04
https://help.ubuntu.com/community/WifiD ... y_No-Fluff
Pozdrawiam
-
- Sędziwy Jeż
Odp: Brak ładowania bcm43 na Ubuntu 8.04
---------------------------
już ok tzn, udało mi się przejść przez naprawianie tego buga, ale kiedy próbowałem zrobić automatyczne ładowanie sterownika to coś mi się ubuntu zawiesiło i po resecie, wszystko przepadło...
Zacząłem robić wszystko od nowa i w punkcie 3 dostaje warning:
już ok tzn, udało mi się przejść przez naprawianie tego buga, ale kiedy próbowałem zrobić automatyczne ładowanie sterownika to coś mi się ubuntu zawiesiło i po resecie, wszystko przepadło...
Zacząłem robić wszystko od nowa i w punkcie 3 dostaje warning:
Z kolei po wydaniu poleceniagosc@szeryf-desktop:~/bcm43xx$ sudo modprobe ndiswrapper
WARNING: /etc/modprobe.d/ndiswrapper line 20: ignoring bad line starting with 'b43legacy'
WARNING: /etc/modprobe.d/ndiswrapper line 20: ignoring bad line starting with 'b43legacy'
w ostatniej linijce dostaje coś takiego:sudo nadiswrapper -m
Po wykonaniu reszty poleceń z tego punktu mam:module configuration contains directive install ndiswrapper modprobe -r b43 b44
;you should delete that at /usr/sbin/ndiswrapper-1.9 line 868, <MODPROBE> line 415.
czyli problem....gosc@szeryf-desktop:~/bcm43xx$ lshw -C network
WARNING: you should run this program as super-user.
*-network UNCLAIMED
description: Network controller
product: BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller
vendor: Broadcom Corporation
physical id: 9
bus info: pci@0000:02:09.0
version: 02
width: 32 bits
clock: 33MHz
configuration: latency=64
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Kontakt:
Ja zblocklistowałem SSB tak ja jest to napisane w opisie też miałem małe problemy ale jest tam rozwiązanie dla HardegoSzczech pisze:Skorzystałem z tego poradnika i mam pewien problem. Otóż wykonałem już wszystkie czynności (punkt 3 włącznie) i wszystko poszło ok. Problem pojawił się, gdy dałem komendę:
żeby sprawdzić czy nie mam tego "Hardy Bug" i dostałem coś takiego:
Jeśli chodzi o zwykłą kartę sieciową (przewodową) to rzeczywiście jest tam:
ale chyba nie o tą kartę chodzi...
Z kolei w interfejsie bezprzewodowym nie ma czegoś takiego jak "module", poza tym trochę niepokoi mnie to "Network DISABLED"
Możecie coś poradzić?

oraz zrobiłem tosudo rmmod b43
sudo rmmod b44
sudo rmmod b43legacy #this step added Apr 27 2008
sudo rmmod wl #this step added Sep 20 2008
sudo rmmod ssb
sudo rmmod ndiswrapper
sudo modprobe ndiswrapper
sudo modprobe ssb
sudo modprobe b44 #this step added May 1 2008

I po restarcie pojawiła mi się moja karta i do dzsiaj jej używamecho -e '#Hardy ssb/ndiswrapper workaround, added' `date` '\ninstall ndiswrapper modprobe -r b43 b44 b43legacy ssb; modprobe --ignore-install ndiswrapper $CMDLINE_OPTS; modprobe ssb; modprobe b44;' | sudo tee -a /etc/modprobe.d/ndiswrapper

-
- Sędziwy Jeż
Już sobie poradziłem, dzięki za poradnik i pomoc:razz: