Jak wyłączyć uszkodzony ram.

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
artur404
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Jak wyłączyć uszkodzony ram.

Post autor: artur404 »

Witam.

Od dłuższego czasu (jakieś dwa tygodnie) prowadzę regularną walkę z uszkodzoną pamięcią Ram w MAXdata Beliena o.book 3.

Notebook ma zintegrowany RAM. Po rozkręceniu widać tylko jeden pusty slot (który właśnie dzisiaj rozszerzyłem o pamięć Kingstona 1 GB).

Wcześniej miałem 1 GB zintegrowanej. Teraz mam dwa GB, ale wciąż mam problem z ramem.

Jakie jest meritum błędu?
Otóż pod Vistą (OEM) wywala mi BSOD, a pod ubuntu po prostu się resetuje gdy system natrafi na trefny obszar pamięci ram. Memtest z ubuntu czasami nie wykazuje w ogóle błędu, a czasami trafia na ten obszar ale wtedy się restartuje. Raz znalazł i się nie zrestartował ale nie naprawił tego (no bo jak, skoro on tylko testuje?)

Czy jest jakiś sposób na wyłączenie zintegrowanego RAM-u w biosie belinei?
Czy jest sposób na programowe wyłączenie ramu, lub "usunięcie" wadliwych sektorów? Jak tak, to jak to zrobić?

W razie czego, mogę dorzucić foty bluescreena z Visty, a także zdjęcie płyty głównej notebooka.

Ktoś wie jak to zrobić? :cry:

p.s. czy w ogóle w biosie belinei da sie cokolwiek zmienić? -.-' Bo póki co, to nie ma tam ani temperatur wypisanych, ani opcji wyłączani 32 bit disc access i innych. nawet podstawowych [ciach... powiedzmy - "drobiazgów"] tam nie ma.
bgerlich
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04

Odp: POMOC! Jak wyłączyć zintegrowany ram w MAXDATA

Post autor: bgerlich »

Musisz sobie sam skompilowac kernel, albo zainstalowac Debiana. Patch do kernela, ktory potrzebujesz nazywa sie BadRam. Jest dostepny w repozytoriach debiana i na stronie autora.
artur404
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: POMOC! Jak wyłączyć zintegrowany ram w MAXDATA

bgerlich pisze:Musisz sobie sam skompilować kernel, albo zainstalować Debiana. Patch do kernela, który potrzebujesz nazywa się BadRam. Jest dostępny w repozytoriach debiana i na stronie autora.
A jak spaczować kernela?
Sam właśnie szukam informacji i trafiłem póki co na tą stronkę:
http://www.digitalhermit.com/linux/Kern ... HOWTO.html ale nie wiem czy mnie to nie przerasta :wall: Szukam bo linki ze strony BADRAM typu how-to wygasły. Jak ktoś ma jakąś "poręczniejszą" instrukcję to z chęcią przez nią przebrnę : )

Jeśli mógłbyś powiedzieć jakie są konsekwencje zainstalowania dodatku do jądra byłbym wdzięczny. :oops:
bgerlich
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04

Odp: Jak wyłączyć uszkodzony ram.

Post autor: bgerlich »

Jak wspomnialem wszesniej, mozesz zainstalowac debiana - taki Ubuntu, tylko kilka rzeczy bedziesz musial sam skonfigurowac. Debian zawiera paczke z modulem badram, nie bedziesz musial nic doinstalowywac ani patchowac. Mysle, ze bedzie to najlatwiejsze rozwiazanie.

Jesli koniecznie chesz kontynuowac z wlasnoreczna kompilacja kernela, najpierw sprobuj zrobic to bez patchow. Dodam rowniez, ze wybrales najtrudnieszy sposob kompilacji, tu znajdziesz o wiele prostszy: https://help.ubuntu.com/community/Kernel/Compile
artur404
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Zainstalowałem debiana, ale co teraz?
Czy pod Vistą BadSectory na ramie też będą zablokowane?
Czy są zablokowane nawet w przypadku wyjęcia i włożenia baterii? Bo nie dokońca ogarniam działanie BadRamu i nie za bardzo rozumiem co mam teraz zrobić by problem się nie pojawiał, albo jak upewnić się że został naprawiony?
Dodam tylko że instalowałem Debiana z obrazu płyty pod tym linkiem: http://cdimage.debian.org/debian-cd/4.0 ... 86/iso-cd/
Samoistnie wybrał mi Gruba zamiast lilo.

Wiem że BadRam tak zapełnia wadliwe sektory, że później z nich już nie korzysta ale przecież pamięć podręczna jest czyszczona podczas bezczynności, tak więc na ile trwałe jest naprawienie przez niego? Gdybym przeinstalował Debiana na Ubuntu, wszystko by śmigało już normalnie? Chcę UBUNTU : )

P.s. Gdyby ktoś miał podobny problem, to podczas instalacji Debiana będzie się samoistnie restartował komputer gdy pamięć ram będzie ulegała dużemu obciążeniu. Polecam wówczas instalację z opcją:
installgui fb=false (wtedy nie jest dostępna opcja języka Polskiego). Gdyby i to nie pomogło, odłączcie z zasilania, wyjmijcie baterie z notebooka na chwilę, a potem ponownie instalujcie z wyżej wpisaną komendą. daje 100% efekt instalacji : )

p.s.2 Debian ma problem z obsługą procesora Intel Core 2 duo w technologii Centrino. Podczas bootowania pojawia się kernel panic i trzeba wyłączyć dwurdzeniowość (dopisująć nosmb w Grubie).

Teraz nawet Ubuntu nie chce mi się zainstalować. Restartuje komputer za każdym razem kiedy ładuje się pasek po wybraniu INSTALUJ UBUNTU z LiveCD. :(

EDIT:
Temat nie rozwiązany ale raczej nic już się nie zmieni, więc do zamknięcia.

Procedura wyłączenia ramu wygląda mniej więcej tak:
I Instalujesz Debiana.
II doinstalowujesz paczkę (sudo aptitude kernel-bad-ram patch)
III testujesz memtestem pamięć ram, i zapisujesz w jądrze uszkodzone adresy.

Działa pod Debianem, ale obecnie Debian (4.0) ma problem z synchoronizacją danych z dwu-rdzeniowych procesorów przez co się często się wiesza. Można wyłączyć synchronizację dodając w Grubie "nosnp" do ścieżki kernela, ale wtedy komputer działa o połowę wolniej.

Poza tym podczas instalacji Debiana wielokrotnie może restartować się komputer co mniej wytrzymałych doprowadzi do -> :craz:

Reasumując, jeśli masz wadliwy ram zintegrowany z płytą główną, nie jesteś programistą, to tak na dobrą sprawę jedyne co możesz zrobić to oddać na gwarancji i czekać miesiąc na jego powrót. :|

P.s. Nie kupujcie notebooków MAXDATA, gdyż firma ogłosiła upadłość i zawiesiła serwis, więc kupując notebooka w praktyce nie masz w ogóle gwarancji :wall:
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: pioruns »

Niestety nie pomogę Ci, bo nie miałem konieczności użycia badram czy innych patchów.
Chciałbym jednak zwrócić uwagę na parę rzeczy. Masz w notebooku uszkodzony zintegrowany RAM - ale nie wiesz, czy tylko to jest uszkodzone. Mówisz:

"obecnie Debian (4.0) ma problem z synchoronizacją danych z dwu-rdzeniowych procesorów przez co się często się wiesza. Można wyłączyć synchronizację dodając w Grubie "nosnp" do ścieżki kernela, ale wtedy komputer działa o połowę wolniej."

Jest to nieprawda, ponieważ Debian jest systemem serwerowym i wiele wersji wstecz obsługiwał już architektury wieloprocesorowe. Twoje problemy z Core 2 Duo i opcją "nosmp" muszą świadczyć o tym, że nie tylko RAM jest uszkodzony na płycie, ale też coś innego, co jak widać uniemożliwia pracę w trybie dwurdzeniowym. Piszę to, ponieważ sam używałem Debiana 64bit na Core 2 Duo na laptopie i jakoś działa. Tysiące administratorów serwerów i użytkownicy nie mogą się mylić:)
Oddaj ten komputer do serwisu, jeśli nie możesz skorzystać z serw. gwarancyjnego, to chociaż zapłać parę groszy za nową płytę główną i wymianę innych ew. uszkodzonych elementów.
Powodzenia:)
artur404
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki wielkie. Faktycznie może nie tylko ram tam był uszkodzony :-?
To z tą synchronizacją, wziąłem z anglojęzycznego forum. Tam ktoś napisał takie stwierdzenie i ja w to uwierzyłem. Sorki :oops:

Lapotop odesłany już tydzień temu, powiedzieli że jeszcze conajmniej dwa tygodnie.

i jak tu się mam teraz uczyć pragramowania w javie?:|

Dzięki jeszcze raz wszystkim co próbowali mi pomóc. U R THE BEST :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”