Zainstalowałem debiana, ale co teraz?
Czy pod Vistą BadSectory na ramie też będą zablokowane?
Czy są zablokowane nawet w przypadku wyjęcia i włożenia baterii? Bo nie dokońca ogarniam działanie BadRamu i nie za bardzo rozumiem co mam teraz zrobić by problem się nie pojawiał, albo jak upewnić się że został naprawiony?
Dodam tylko że instalowałem Debiana z obrazu płyty pod tym linkiem:
http://cdimage.debian.org/debian-cd/4.0 ... 86/iso-cd/
Samoistnie wybrał mi Gruba zamiast lilo.
Wiem że BadRam tak zapełnia wadliwe sektory, że później z nich już nie korzysta ale przecież pamięć podręczna jest czyszczona podczas bezczynności, tak więc na ile trwałe jest naprawienie przez niego? Gdybym przeinstalował Debiana na Ubuntu, wszystko by śmigało już normalnie? Chcę UBUNTU : )
P.s. Gdyby ktoś miał podobny problem, to podczas instalacji Debiana będzie się samoistnie restartował komputer gdy pamięć ram będzie ulegała dużemu obciążeniu. Polecam wówczas instalację z opcją:
installgui fb=false (wtedy nie jest dostępna opcja języka Polskiego). Gdyby i to nie pomogło, odłączcie z zasilania, wyjmijcie baterie z notebooka na chwilę, a potem ponownie instalujcie z wyżej wpisaną komendą. daje 100% efekt instalacji : )
p.s.2 Debian ma problem z obsługą procesora Intel Core 2 duo w technologii Centrino. Podczas bootowania pojawia się kernel panic i trzeba wyłączyć dwurdzeniowość (dopisująć nosmb w Grubie).
Teraz nawet Ubuntu nie chce mi się zainstalować. Restartuje komputer za każdym razem kiedy ładuje się pasek po wybraniu INSTALUJ UBUNTU z LiveCD.
EDIT:
Temat nie rozwiązany ale raczej nic już się nie zmieni, więc do zamknięcia.
Procedura wyłączenia ramu wygląda mniej więcej tak:
I Instalujesz Debiana.
II doinstalowujesz paczkę (sudo aptitude kernel-bad-ram patch)
III testujesz memtestem pamięć ram, i zapisujesz w jądrze uszkodzone adresy.
Działa pod Debianem, ale obecnie Debian (4.0) ma problem z synchoronizacją danych z dwu-rdzeniowych procesorów przez co się często się wiesza. Można wyłączyć synchronizację dodając w Grubie "nosnp" do ścieżki kernela, ale wtedy komputer działa o połowę wolniej.
Poza tym podczas instalacji Debiana wielokrotnie może restartować się komputer co mniej wytrzymałych doprowadzi do ->
Reasumując, jeśli masz wadliwy ram zintegrowany z płytą główną, nie jesteś programistą, to tak na dobrą sprawę jedyne co możesz zrobić to oddać na gwarancji i czekać miesiąc na jego powrót.
P.s. Nie kupujcie notebooków MAXDATA, gdyż firma ogłosiła upadłość i zawiesiła serwis, więc kupując notebooka w praktyce nie masz w ogóle gwarancji