Tlen na ubuntu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Tlen na ubuntu
Witam serdecznie,
Mam ubuntu 7.04, gnome no i postanowilem sobie zainstalowac tlena. Najpierw jednak odpalilem tlena ktory znajduje sie na dysku NTFS. Odpalilem za pomoca Wine. Program sie uruchomil jednak gdy chcialem do kogos napisac czyli otworzyc okno rozmowy to pojawial sie komunikat z bledem ktory wystapil.
No to postanowilem zainstalowac tlena przez wine na dysku linuxowym no i zainstalowalem to do tego dodalem biblioteki ie (ies4linux) plus cabextract. zrobilem wszystko zainstalowalem i odpalilem. Efekt Tlen sie szybciej odpala i wogole jendak problem z wysylaniem wiadomosci jest dalej taki sam otwarcie okna rozmowy powoduje wyskoczenie bledu. Jednak tym razem ten blad nie powoduje ze caly program sie kaszani. Wystarczy kliknac x i dziala dalej. JEdnak okna rozmowy nie ma.
Ma ktos jakies pomysly??
Dlatego jestem tak uparty na tego tlena poniewaz pidgin mi nie wczytywal listy kontaktow gg po powtornym odpaleniu programu. Bo pisal ze lista xlist.xml nie moze byc wczytana... Czemu? gdzies czytalem ze to sprawa grup oraz polskich znakow...
Czekam na jakies rady pozdro.
Mam ubuntu 7.04, gnome no i postanowilem sobie zainstalowac tlena. Najpierw jednak odpalilem tlena ktory znajduje sie na dysku NTFS. Odpalilem za pomoca Wine. Program sie uruchomil jednak gdy chcialem do kogos napisac czyli otworzyc okno rozmowy to pojawial sie komunikat z bledem ktory wystapil.
No to postanowilem zainstalowac tlena przez wine na dysku linuxowym no i zainstalowalem to do tego dodalem biblioteki ie (ies4linux) plus cabextract. zrobilem wszystko zainstalowalem i odpalilem. Efekt Tlen sie szybciej odpala i wogole jendak problem z wysylaniem wiadomosci jest dalej taki sam otwarcie okna rozmowy powoduje wyskoczenie bledu. Jednak tym razem ten blad nie powoduje ze caly program sie kaszani. Wystarczy kliknac x i dziala dalej. JEdnak okna rozmowy nie ma.
Ma ktos jakies pomysly??
Dlatego jestem tak uparty na tego tlena poniewaz pidgin mi nie wczytywal listy kontaktow gg po powtornym odpaleniu programu. Bo pisal ze lista xlist.xml nie moze byc wczytana... Czemu? gdzies czytalem ze to sprawa grup oraz polskich znakow...
Czekam na jakies rady pozdro.
Odpal program w konsoli i wklej tutaj treść błędu, jak Ci wyskakuje.
Poza tym oprócz Pidgina masz chociażby TleenX oraz praktycznie każdego klienta Jabbera.
Poza tym oprócz Pidgina masz chociażby TleenX oraz praktycznie każdego klienta Jabbera.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Kod: Zaznacz cały
marcin@Malenstwo:~/$$$$$$$$/Tlen.pl$ wine tlen.exe
fixme:win:SetLayeredWindowAttributes (0x10038,0x00ffffff,229,2): stub!
fixme:win:SetLayeredWindowAttributes (0x10038,0x00ffffff,255,2): stub!
fixme:shell:DllCanUnloadNow stub
fixme:shdocvw:PersistStreamInit_InitNew (0x1e1ef8)
fixme:shdocvw:WebBrowser_QueryInterface (0x1e1ef8)->({376bd3aa-3845-101b-84ed-08002b2ec713} 0x1fc0270) interface not supported
fixme:shdocvw:OleControl_OnAmbientPropertyChange Unknown dispID -1
fixme:shdocvw:WebBrowser_put_RegisterAsDropTarget (0x1e1ef8)->(0)
fixme:s
hdocvw:WebBrowser_put_RegisterAsBrowser (0x1e1ef8)->(0)
fixme:shdocvw:PersistStreamInit_InitNew (0x20c1c28)
fixme:shdocvw:WebBrowser_QueryInterface (0x20c1c28)->({376bd3aa-3845-101b-84ed-08002b2ec713} 0xbf2df0) interface not supported
fixme:shdocvw:OleControl_OnAmbientPropertyChange Unknown dispID -1
fixme:shdocvw:WebBrowser_put_RegisterAsDropTarget (0x20c1c28)->(0)
fixme:shdocvw:WebBrowser_put_RegisterAsBrowser (0x20c1c28)->(0)
fixme:shdocvw:OleObject_Close (0x20c1c28)->(1)
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
panowie...
gnu gadu. Powoduje u mnie blad nastepujacy ze po jakis 20 minutach dzialania zaczyna sie zwieszac i nagle obciazenia procesora wynosi 100%. Nie umiem tego ominac i dlatego sobie darowalem.
Pidgin. Ten program natomiast podoba mi sie do momentu drugiego uruchomienia programu. Po prostu nie wczytuje mi sie lista gg ponownie bo jest jakis blad pliku xml. Gdzies czytalem ze to wina tego ze mam grupy w gg. Gdzies indziej ze mam polskie znaki w opisach danych numerow gg.
Zatem generalnie raczej przy kadu zostane. No chyba ze podpowiecie mi jak odpalic te dwa/ lub jeden z dwoch tych programikow prawidlowo to sie dalej wezme za testowanie.
pozdro
gnu gadu. Powoduje u mnie blad nastepujacy ze po jakis 20 minutach dzialania zaczyna sie zwieszac i nagle obciazenia procesora wynosi 100%. Nie umiem tego ominac i dlatego sobie darowalem.
Pidgin. Ten program natomiast podoba mi sie do momentu drugiego uruchomienia programu. Po prostu nie wczytuje mi sie lista gg ponownie bo jest jakis blad pliku xml. Gdzies czytalem ze to wina tego ze mam grupy w gg. Gdzies indziej ze mam polskie znaki w opisach danych numerow gg.
Zatem generalnie raczej przy kadu zostane. No chyba ze podpowiecie mi jak odpalic te dwa/ lub jeden z dwoch tych programikow prawidlowo to sie dalej wezme za testowanie.
pozdro
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Odp: Tlen na ubuntu
Witam
Podpinam sie pod temat. Jestem nowym uzytkownikiem linuxa - ubuntu, narazie ze wszysktim daje sobie rade.... lecz... ogolnie nie moge sobie poradzic z Tlenem:
Z gory dziekuje za info. Zalezy mi na tlenie wiec kazda pomoc sie przyda:)
EDIT:
nikt nic??
Podpinam sie pod temat. Jestem nowym uzytkownikiem linuxa - ubuntu, narazie ze wszysktim daje sobie rade.... lecz... ogolnie nie moge sobie poradzic z Tlenem:
wtf?!?! co zrobic?bartesz@bartesz-laptop:~$ tleenx2
WARNING: Nie mozna otworzy� pliku
WARNING: Can't open file /home/bartesz/.tleenx/bartesz.cached_groups.ERROR: AHHHHHH!!! Dostales mnie! Umieram! :`-( Po-powiedz moim programistom... ze... ich koch...
Aborted (core dumped)
bartesz@bartesz-laptop:~$
Z gory dziekuje za info. Zalezy mi na tlenie wiec kazda pomoc sie przyda:)
EDIT:
nikt nic??
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: Blackbox
- Kontakt:
A próbowałeś zainstalować tlenx2 z menadżera pakietów synaptic ?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
tak tak
przez terminal tez probowalem oraz przez "dodaj/usun". Za kazdym razem ten sam blad!

-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Blackbox
hej ludzie.
To już mnie przestało bawić kurcze.
Odpalam tleenx2 i co? ano mam to "
ERROR: AHHHHHH!!! Dostales mnie! Umieram! :`-( Po-powiedz moim programistom... ze... ich koch...
Aborted (core dumped)"
Najdziwniejsze że czasem tleenx2 działa a czasem znika po 2 sekundach i pozamiatane.
Co to sie stanelo wie ktoś?????
To już mnie przestało bawić kurcze.
Odpalam tleenx2 i co? ano mam to "
ERROR: AHHHHHH!!! Dostales mnie! Umieram! :`-( Po-powiedz moim programistom... ze... ich koch...
Aborted (core dumped)"
Najdziwniejsze że czasem tleenx2 działa a czasem znika po 2 sekundach i pozamiatane.
Co to sie stanelo wie ktoś?????
Linux rulez
- Mabar
- Piegowaty Guziec
Witam
Ja również jestem pod Ubuntu (7.10 +GNOME) od niedawna. Próbowałem odpalić Tleenex'a, ale po jakichś 10 sekundach sam z siebie wyłącza się. Znika ikonka na pasku i generalnie koniec, kicha
Macie może jakiś pomysł dlaczego się tak dzieje?
Pozdrawiam
Ja również jestem pod Ubuntu (7.10 +GNOME) od niedawna. Próbowałem odpalić Tleenex'a, ale po jakichś 10 sekundach sam z siebie wyłącza się. Znika ikonka na pasku i generalnie koniec, kicha

Macie może jakiś pomysł dlaczego się tak dzieje?
Pozdrawiam
- michalekk
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Tleenx2 ma takie odpały... generalnie bardziej nie działa niż działa. Zainstaluj wtyczke do pidgina i masz problem z głowy.
BTW: na forum w dziale komunikatory jest wątek o takiej wtyczce!
BTW: na forum w dziale komunikatory jest wątek o takiej wtyczce!
NIE POMAGAM NA GG , PRIVIE, ANI JABBERZE, TYLKO FORUM!
- Mabar
- Piegowaty Guziec
Dzięki za poradę.. wypróbuje 

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
witam, ja rowniez mam problem z tlenem. jestem szczesliwa posiadaczka Ubu w wersji 7.10PL. Jest w nim pidgin 2.2.1, do ktorego nie ma wtyczki tlenowej. Nie jestem w stanie zainstalowac innej wersji pidgina, gdyz kiedy probuje pojawia mi sie komunikat, iz instalacja pakietu zostala zakonczona niepowodzeniem, a konsola jest pusta- nie pojawia sie komunikat o bledzie, ani nic w tym rodzaju. Wolalabym nie bawic sie w TleenX, bo wiadomo jak on dziala (a raczej udaje), ani w tlen przez wine, poniewaz wywala mi bledy. W jaki sposob rozwiazac ten problem?
- michalekk
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
zainstaluj wtyczke np. do Pidgina w innej wersji... u mnie działało
NIE POMAGAM NA GG , PRIVIE, ANI JABBERZE, TYLKO FORUM!
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
juz dziala- zaisntalowalam pidgina 2.3.0. i wtyczke tlenowa, ze strarszymi wersjami nie dzialalo
- Kwaska
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
Witam wszystkich.
Mam niewielki problem.
Pidgin z wtyczką do tlenu działa bez problemu (widzę osoby z GG i z tlenu oraz mogę z nimi rozmawiać), ale chcę czegoś takiego jak to miało miejsce w tlenie windowsowym. Chcę mieć możliwość sprawdzania poczty z o2.pl co jakiś czas poprzez komunikator.
Niestety tleenx2 odpalił mi się tylko raz po zainstalowaniu i to tylko jako tlen a GG już padło. Przy zrestartowaniu aplikacji nie dzieje się nic.
Czy istnieje jakiś komunikator który pozwoli mi na komunikację z użytkownikami GG oraz na sprawdzenie poczty z o2 ??
Mam niewielki problem.
Pidgin z wtyczką do tlenu działa bez problemu (widzę osoby z GG i z tlenu oraz mogę z nimi rozmawiać), ale chcę czegoś takiego jak to miało miejsce w tlenie windowsowym. Chcę mieć możliwość sprawdzania poczty z o2.pl co jakiś czas poprzez komunikator.
Niestety tleenx2 odpalił mi się tylko raz po zainstalowaniu i to tylko jako tlen a GG już padło. Przy zrestartowaniu aplikacji nie dzieje się nic.
Czy istnieje jakiś komunikator który pozwoli mi na komunikację z użytkownikami GG oraz na sprawdzenie poczty z o2 ??
Twoje życie, twoje decyzje. Najlepiej wiesz czego Ci najbardziej brak. Twoje prawa, twoja sprawa...
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
@Kwaska:
Witaj. Ja mam zainstalowany oryginalny (windowsowy) klient tlena na ubuntu. Zainstalowalam go przez crossover. Nalezy najpierw zainstalowac IE6, pozniej klient tlena. Z pewnoscia dziala pod XFCE, pod gnome podobno ma jakies problemy podczas przelaczania pulpitow, ale nie sprawdzilam tego, wiec szczegolow podac nie moge.
Proponuje instalowac ktoras z wczesniejszych, stabilnych wersji tlenu, nie najnowsza. Starsze wersje znajdziesz na ekipa.tlen.pl.
Pozdrawam
Witaj. Ja mam zainstalowany oryginalny (windowsowy) klient tlena na ubuntu. Zainstalowalam go przez crossover. Nalezy najpierw zainstalowac IE6, pozniej klient tlena. Z pewnoscia dziala pod XFCE, pod gnome podobno ma jakies problemy podczas przelaczania pulpitow, ale nie sprawdzilam tego, wiec szczegolow podac nie moge.
Proponuje instalowac ktoras z wczesniejszych, stabilnych wersji tlenu, nie najnowsza. Starsze wersje znajdziesz na ekipa.tlen.pl.
Pozdrawam
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Jak poprawnie uruchomić komunikator tlen pod linuxem ? (działa bardzo dobrze,nawet obsługa maila)
1.Instalacja wine ( jest w repo ewentualnie paczuszka deb. debian i pochodne)
2.pobieramy i instalujemy komunikator tlen ze strony http://www.tlen.pl/
3.Instalacja IE4linux (ie jest niezbędny do poprawnego działania komunikatora tlen)
http://www.tatanka.com.br/ies4linux/pag ... ion:Ubuntu - doskonale wyjaśniona instalacja krok po kroku
4.jak już mamy wszystko to uruchamiamy komunikator tlen poleceniem z konsoli (nie przez skrót stworzony w wine bo nasz tlen po prostu nie bedzie poprawnie działał )
PODAJEMY POLECENIE DO KONSOLI
WINEPREFIX=~/.ies4linux/ie6 wine ~/.wine/drive_c/Program?Files/Tlen.pl/tlen.exe
Zamiast wklejać polecenie do konsoli możemy stworzyć sobie skrót
- otwieramy edytor tekstu i wpisujemy :
#!/bin/bash
WINEPREFIX=/home/nazwaużytkownika/.ies4linux/ie6 wine ~/.wine/drive_c/Program?Files/Tlen.pl/tlen.exe
-zapisujemy i ewentualnie zmieniamy nazwę np. na tlen
powinno być ok
działało na ubuntu 8.04 na 8.10 nie wiem
1.Instalacja wine ( jest w repo ewentualnie paczuszka deb. debian i pochodne)
2.pobieramy i instalujemy komunikator tlen ze strony http://www.tlen.pl/
3.Instalacja IE4linux (ie jest niezbędny do poprawnego działania komunikatora tlen)
http://www.tatanka.com.br/ies4linux/pag ... ion:Ubuntu - doskonale wyjaśniona instalacja krok po kroku
4.jak już mamy wszystko to uruchamiamy komunikator tlen poleceniem z konsoli (nie przez skrót stworzony w wine bo nasz tlen po prostu nie bedzie poprawnie działał )
PODAJEMY POLECENIE DO KONSOLI
WINEPREFIX=~/.ies4linux/ie6 wine ~/.wine/drive_c/Program?Files/Tlen.pl/tlen.exe
Zamiast wklejać polecenie do konsoli możemy stworzyć sobie skrót
- otwieramy edytor tekstu i wpisujemy :
#!/bin/bash
WINEPREFIX=/home/nazwaużytkownika/.ies4linux/ie6 wine ~/.wine/drive_c/Program?Files/Tlen.pl/tlen.exe
-zapisujemy i ewentualnie zmieniamy nazwę np. na tlen
powinno być ok

działało na ubuntu 8.04 na 8.10 nie wiem