Mam Wind U100 i problem z zainstalowaniem karty wifi. Czy ktoś sobie poradził z tym wynalazkiem ?
Dodam, że w system - administracja - sterowniki - widzi mi rt2860rta i pokazuje że jest ok, ale i tak nie znajduje sieci.
Po wpisaniu iwconfig dostaje:
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
ra0 RT2860 Wireless ESSID:"" Nickname:""
Mode:Auto Frequency=2.412 GHz
Link Quality=10/100 Signal level:0 dBm Noise level:-143 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
pan0 no wireless extensions.
Ralink RT2700E - nie widać karty wifi.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Ralink RT2700E - nie widać karty wifi.
Jak wpiszę sudo ifconfig ap0 up to po wstukaniu sudo iwlist scan pokazuje sieci które sa w zasięgu.
Ale dlaczego to nadal jest ap0 a nie wlan0 ?
I czy można jakoś odzyskac Network Managera bez dostępu do netu ?
Ale dlaczego to nadal jest ap0 a nie wlan0 ?
I czy można jakoś odzyskac Network Managera bez dostępu do netu ?
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Czyżbyś usunął Network Managera? 
Możesz go zainstalować z płyty instalacyjnej, możesz ewentualnie ściągnąć jego paczki na innym systemie (chociażby na pendrive) i potem zainstalować je na swoim ubuntu "na piechotę"...
A to, że karta jest rozpoznwana jako ap0 a nie wlan0... cóż, różne sterowniki różnie nazywają interfejsy - tym akurat bym się nie martwił.

Możesz go zainstalować z płyty instalacyjnej, możesz ewentualnie ściągnąć jego paczki na innym systemie (chociażby na pendrive) i potem zainstalować je na swoim ubuntu "na piechotę"...
A to, że karta jest rozpoznwana jako ap0 a nie wlan0... cóż, różne sterowniki różnie nazywają interfejsy - tym akurat bym się nie martwił.
Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Właśnie tak zrobiłem, a bez dostępu do internetu cieżko mi go zainstalować.
Mam plik NM z rozszerzeniem *.deb jak kliknę na niego dwa razy to się włącza instalator, ale pisze że już posiadam taką wersję zainstalowaną, ale to nie zmienia faktu że nie startuje applet NM.
EDIT:
Po wpisaniu sudo ifconfig ra0 up, karta wstaje i znajduje sieci, ale w Network Manager nie znajduję żadnej sieci bezprzewodowej.
Może ktoś coś pomoże ? Nawet nie idzie odświeżyć żeby coś ponownie poszukał.
Mam plik NM z rozszerzeniem *.deb jak kliknę na niego dwa razy to się włącza instalator, ale pisze że już posiadam taką wersję zainstalowaną, ale to nie zmienia faktu że nie startuje applet NM.
EDIT:
Po wpisaniu sudo ifconfig ra0 up, karta wstaje i znajduje sieci, ale w Network Manager nie znajduję żadnej sieci bezprzewodowej.
Może ktoś coś pomoże ? Nawet nie idzie odświeżyć żeby coś ponownie poszukał.