Po odłączeniu jednego z dysków nie wystartuje XP.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Po odłączeniu jednego z dysków nie wystartuje XP.
Mam 2 dyski na jednym z nich mam Ubuntu a n drugim XP gdy odłączę ten na którym mam Ubuntu XP nie chce się włączyć. Jak zrobić by startowało normalnie?? POMOCY!!!
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Po odłączeniu jesdnego z dysków nie wystartuje XP.
wrzaskiem nic nie zdziałasz... napisz lepiej jaki dostajesz komunikat, gdy próbujesz odpalić system?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
Odp: Po odłączeniu jednego z dysków nie wystartuje XP.
To nie jest wrzask tylko krzyk rozpaczy bo mnie bracia ukatrupią;/
A oto komunikat:
GRUB loading stage1.5
GRUB loading, please wait....
Error 21
EDIT:
Problem rozwiązałem:
Użyłem do tego konsoli odzyskiwania ( z płyty Windowsa)
użyłem do tego poleceń FIXMBR i FIXBOOT
A oto komunikat:
GRUB loading stage1.5
GRUB loading, please wait....
Error 21
EDIT:
Problem rozwiązałem:
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Nie wiem tylko czy zdajesz sobie sprawę, że tym pierwszym poleceniem zastąpiłeś sektor rozruchowy windowsowym i usunąłeś bootloader Grub a co za tym idzie nie uruchomisz teraz Ubuntu. Jeśli takie było Twoje zamierzenie to ok.jozek123 pisze: Problem rozwiązałem:
- Szmitas
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
W tym przypadku należało wyedytować plik boot/grub/menu.lst i odpowiednio zamienić adres partycji na której znajduje się Windows.
www.ubuntu-pomoc.org - tutaj znajdziesz rozwiązanie każdego Twojego problemu.
Chcesz zostać Redaktorem ubuntu-pomoc.org? Skontaktuj się ze mną!
Chcesz zostać Redaktorem ubuntu-pomoc.org? Skontaktuj się ze mną!
- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
tak się właśnie dzieje jak instaluje się drugi system w komputerze , każdy na innym dysku i nie odłączy się dysku z XP przed instalacją Ubuntu albo nie wskaże odpowiednio podczas instalacji miejsca zainstalowania gruba
Ja bym ci poradziła po odłączeniu tego dysku z Ubuntu odzyskać na dysku z XP mbr czyli sektor rozruchowy
czyli
Następnie jak chcesz na tym samym komputerze używać też Ubuntu z drugiego dysku to ja bym zrobiła tak:
1. Jak już zrobisz to co napisałam powyżej z dyskiem z XP i jest OK odpięłabym dysk z XP / poprzez np. odpięcie zasilania prądem / .
2. Podpięłabym drugi dysk ten z Ubuntu żeby był sam widziany w systemie .
3. Sprawdziłabym czy partycja jakaś na nim ma flagę boot najlepiej ta na której jest system Ubuntu.
4. Zrobiłabym odzyskiwanie gruba za pomocą tego opisu viewtopic.php?t=45073&highlight=ponowna+instalacja+grub
Wtedy powinieneś dojść do takiej sytuacji że wypinanie dysków w niczym nie zaszkodzi.
Możesz mieć podpięte oba dyski i tylko w bios ustawisz z którego dysku komputer ma startować.
Jeśli będziesz chciał uruchomić XP z podpiętymi oboma dyskami to masz 2 sposoby:
1. Zmienić w bios dysk do botowania.
2. Dopisać do gruba / plik menu.lst w katalogu boot/grub linijki dodające botowanie XP
Jak to zrobić szukaj na forum bo było już wiele razy opisywane.
Ja bym ci poradziła po odłączeniu tego dysku z Ubuntu odzyskać na dysku z XP mbr czyli sektor rozruchowy
czyli
wtedy będziesz mógł uruchomić XP z dysku z XPpozostaje Ci uruchomienie kompa z płyty instalacyjnej windowsa, wejście do trybu naprawy (wciśnięcie R) i, po zalogowaniu jako administrator, wpisanie polecenia fixmbr
Następnie jak chcesz na tym samym komputerze używać też Ubuntu z drugiego dysku to ja bym zrobiła tak:
1. Jak już zrobisz to co napisałam powyżej z dyskiem z XP i jest OK odpięłabym dysk z XP / poprzez np. odpięcie zasilania prądem / .
2. Podpięłabym drugi dysk ten z Ubuntu żeby był sam widziany w systemie .
3. Sprawdziłabym czy partycja jakaś na nim ma flagę boot najlepiej ta na której jest system Ubuntu.
4. Zrobiłabym odzyskiwanie gruba za pomocą tego opisu viewtopic.php?t=45073&highlight=ponowna+instalacja+grub
Wtedy powinieneś dojść do takiej sytuacji że wypinanie dysków w niczym nie zaszkodzi.
Możesz mieć podpięte oba dyski i tylko w bios ustawisz z którego dysku komputer ma startować.
Jeśli będziesz chciał uruchomić XP z podpiętymi oboma dyskami to masz 2 sposoby:
1. Zmienić w bios dysk do botowania.
2. Dopisać do gruba / plik menu.lst w katalogu boot/grub linijki dodające botowanie XP
Jak to zrobić szukaj na forum bo było już wiele razy opisywane.
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
- leon1313
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Wielu użytkowników nie rozumie, że w procesie multibootowania (WinXP + Ubuntu) grub korzysta z plików umiejscowionych w partycji linuksowej zawierającej /boot (stage1 i stage3 chyba, ale dawno o tym czytałem). Najlepszym rozwiązaniem jest wyłączenie dysku z XP lub wskazanie instalatorowi, aby nadpisał MBR na dysku z Ubuntu. Dzisiejsze płyty główne posiadają opcje wyboru urządzenia, z którego się wystartuje system bez potrzeby rekonfiguracji BIOS
"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"