drukowanie z xp przez drukarke ubuntu 8.10

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
worms07
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

drukowanie z xp przez drukarke ubuntu 8.10

Post autor: worms07 »

Witam !

Na wsŧępie chciałbym zaznaczyć, że poświęciłem kilka ładnych godzin na wyszukanie pomocy, jednak nie znalazłem niczego co by mi w pełni pomogło.

Drukarka podłączona jest do komputera z linuxem (wersja 8.10). Chciałbym udostępnić ją dla całej sieci w domu, gdzie również są komputery z XP.

Oczywiście w sekcji drukarek poustawiałem co trzeba.
Na komputerze z XP dodałem drukarkę sieciową odając jej bezpośredni adres w konfiguratorze drukarek i nawet to ruszyło - jednak drukuje w odbiciu lustrzanym. Niestety ani na polskim forum ani na międzynarodowym nie znalazłem rozwiązania tego problemu.

Pomyślałem - samba. Udało mi się ją zainstalować. Teraz kwestia konfiguracji. Odnoszę wrażenie, że wszystkie toturiale na które natrafiam dotyczą starszych wersji Ubuntu. U mnie pliki samby wyglądają troszeczkę inaczej (może jestem w błędzie?)

Czy mógłby mi ktoś jasno wytłumaczyć w jaki sposób skonfigurować sambę (a potem windowsa) aby móc bez problemu drukować z ubuntu?

Z góry dzięki za pomoc !

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kazislav
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Odp: drukowanie z xp przez drukarke ubuntu 8.10

Post autor: kazislav »

Ja się dołączę do posta w taki oto sposób. Wystarczyło udostępnić drukarkę i śmiga jak złoto z Visty ale czasem nie widzi. Uruchomię kompa raz, drugi i działa...
Tyle ode mnie.
Awatar użytkownika
karmelek
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: karmelek »

Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
sienio
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86_64

Post autor: sienio »

Konfiguracja XP ogranicza się do dodania nowej drukarki w Panelu Sterowania.

W Ubuntu, raczej nie trzeba nic grzebać w plikach Samby. U mnie udostępnienie drukarki pod Linuksem ograniczyło się do kilku kliknięć i wszystko działa pięknie od maja zeszłego roku. Administracja/Drukowanie/i tam trzeba zaznaczyć kilka opcji (w tej chwili już nie pamiętam co dokładnie).

Po pierwsze sprawdź czy poprawnie drukuje się pod Ubuntu.

Po drugie sprawdź czy wszystko jest dobrze ustawione we właściwościach drukowania pod XPekiem.
Awatar użytkownika
karmelek
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: karmelek »

Pod linkiem opisałem juz co i gdzie zaznaczyć ;]
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
tomka13
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: tomka13 »

U mnie również jest problem z drukowaniem w lustrzanym odbiciu poprzez cups. Przez sambę windows wysyła plik do drukarki (następnie znika z zadań jakby wydrukował), ale na drukarce nic się nie dzieje.

Instalowałem nowy sterownik do drukarki na windows - bez efektu. W końcu wrzuciłem Adobe Universal PostScript Windows Driver i ustawiłem jako sterownik drukarki, wtedy drukuje normalnie, no ale bez koloru (skala szarości).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”