Instalacja Adobe Flash - nie działa w firefoxie
- dk75
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odp: Instalacja Adobe Flash - nie działa w firefoxie
Nie wkleiłeś wszędzie gdzie się da tylko do:
/usr/lib/flashplugin-nonfree - katalog gdzie się instaluje sam plugin z którego to katalogu musi być skopiowany/zlinkowany do odpowiedniego katalogu dopiero; czyli kopiowanie tutaj to jak... kopiowanie pluginu JAVA do katalogu "/usr/lib/jvm/jre/lib", czyli z powrotem do punktu wyjścia i nie ma to nic wspólnego z przeglądarkami WWW)
/usr/lib/firefox-3.0.5/plugins - a pisałem przecież, że katalog "plugins" w katalogu "firefox" nie działa... pisałem? NO PISAŁEM? skopiuj tylko i wyłącznie do "/usr/lib/mozilla/plugins" (też o tym pisałem w poście #14... więc pięknie go przeczytałeś) - tylko, resztę pokasuj
/usr/lib/flashplugin-nonfree - katalog gdzie się instaluje sam plugin z którego to katalogu musi być skopiowany/zlinkowany do odpowiedniego katalogu dopiero; czyli kopiowanie tutaj to jak... kopiowanie pluginu JAVA do katalogu "/usr/lib/jvm/jre/lib", czyli z powrotem do punktu wyjścia i nie ma to nic wspólnego z przeglądarkami WWW)
/usr/lib/firefox-3.0.5/plugins - a pisałem przecież, że katalog "plugins" w katalogu "firefox" nie działa... pisałem? NO PISAŁEM? skopiuj tylko i wyłącznie do "/usr/lib/mozilla/plugins" (też o tym pisałem w poście #14... więc pięknie go przeczytałeś) - tylko, resztę pokasuj
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
pisałeś, że w wersji 8.10, ja mam 8.04. Skoro tam nie trybi, to w czym to przeszkadza? w mozilla/plugins już mam. Pokasuję te w innych folderach, zostawię tylko tam, dzięki.
- dk75
- Przebojowy Jelonek
Jeszcze możesz dać sobie spokój z paczką adobe którą musisz ręcznie instalować a zdać się na developerów Ubuntu którzy dostosowali instalację do wersji FF którą poprzerabiali również:
potem
a potem aby dźwięk we flashach działał i FF się nie crashował (to jest w 8.04 potrzebne - w 8.10 łatka jest już w systemie)
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
sudo apt-get install flashplugin-nonfree
sudo apt-get install libflashsupport
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
-
- Sędziwy Jeż
wszystko to mam, oprócz nonfree, bo jak wcześniej wspomniałem, wywala błąd 404 (czyli adobe zmienił stronę najwyraźniej) a i tak nie działa. Generalnie zawsze używalem Opery i wg mnie to najlepsza przeglądarka, ale na linuksie jest mniej stabilna od FF, aczkolwiek w nowej wersji (9.63) nie mam z nią problemów (przynajmniej na razie), ale denerwuje mnie to, że coś mi nie działa 

- dk75
- Przebojowy Jelonek
Hm... włącz w repozytoriach osób trzecich (przedtem odinstaluj każdą wersję jaką masz i wyłącz browser)
odświerz repozytoria i zainstaluj "adobe-flashplugin" - teraz Adobe samo będzie się zajmowało pluginami flasha dla Ubuntu jako partner
Ew. ręcznie ściągnij DEBa (jest nawet dla Gutsy): http://archive.canonical.com/ubuntu/poo ... ashplugin/
deb http://archive.canonical.com/ubuntu/hardy partner
Ew. ręcznie ściągnij DEBa (jest nawet dla Gutsy): http://archive.canonical.com/ubuntu/poo ... ashplugin/
- bardzo
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
I co działa flash???
Już to pisałem w innych wątkach, ale...
Po instalacji FF i Opery nie działał flash. Kulawizna cudownie minęła po przejściu na .....KDE.
W środowisku graficznym Gnome coś jest nie tak, jak trzeba. Nie znam się, jestem windowsowiec: instaluję i chcę żeby działało.
Już to pisałem w innych wątkach, ale...
Po instalacji FF i Opery nie działał flash. Kulawizna cudownie minęła po przejściu na .....KDE.
W środowisku graficznym Gnome coś jest nie tak, jak trzeba. Nie znam się, jestem windowsowiec: instaluję i chcę żeby działało.
- Stealth
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Witam.
Tutaj macie linka do stronki gdzie krok po kroku opisana jest instalacja flasha w Ubu 8.10 64bit. U mnie zadziałało za pierwszym razem i śmiga, aż miło:
http://news.softpedia.com/news/How-to-I ... 8076.shtml
Trzeba tylko pamiętać o wywaleniu wszystkich śmieci "niby obsługujących flasha"- czyli we wtyczkach Firefoxa nie ma prawa być nic, co rzekomo obsługuje flasha:-)
I jeszcze jedna, ważna rzecz: podczas usuwania tych pseudo flash'y Firefox musi być zamknięty!
Mam nadzieję, że się przydało;-)
Tutaj macie linka do stronki gdzie krok po kroku opisana jest instalacja flasha w Ubu 8.10 64bit. U mnie zadziałało za pierwszym razem i śmiga, aż miło:
http://news.softpedia.com/news/How-to-I ... 8076.shtml
Trzeba tylko pamiętać o wywaleniu wszystkich śmieci "niby obsługujących flasha"- czyli we wtyczkach Firefoxa nie ma prawa być nic, co rzekomo obsługuje flasha:-)
I jeszcze jedna, ważna rzecz: podczas usuwania tych pseudo flash'y Firefox musi być zamknięty!
Mam nadzieję, że się przydało;-)
-
- Sędziwy Jeż
mnie pomogło 
Mam tylko jeszcze jeden problem z operą, miałem go od samego poczatku. Otóż na wrzucie nie mam pewnych obiektów, takich jak na przykład przycisk "ok" przy wyszikwarce, plusiki w górnych oknach do dodawania ich do listy, nie mam przycisku "dodaj do ulubionych" no ogólnie buttony mi nie trybią. Da się coś z tym zrobić?

Mam tylko jeszcze jeden problem z operą, miałem go od samego poczatku. Otóż na wrzucie nie mam pewnych obiektów, takich jak na przykład przycisk "ok" przy wyszikwarce, plusiki w górnych oknach do dodawania ich do listy, nie mam przycisku "dodaj do ulubionych" no ogólnie buttony mi nie trybią. Da się coś z tym zrobić?
-
- Sędziwy Jeż
znowu mam problem z wrzutą. Nie ma playera przy audio. przy filmikach jest wszystko ok, YT też chodzi, jakaś awaria wrzuty, czy mi coś poszło? od razu mówię, że nic nie grzebałem 

- sibul
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Inne
Można też ręcznie pobrać z Adobe flashplayer rozpakować i przekopiować odpowiednie pliki .so
OS X 10.8.3
-
- Sędziwy Jeż
rozkminiłem:) AdBlockPlus mi blokował skrypt od playera na wrzucie. Tak więc rada: zanim coś zaczniecie majstrować, a macie ABP, to najpierw go wyłaczcie i sprawdźcie, czy chodzi.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: LXDE
wersja flasha w repozytorium ubuntu jest uszodzona
Flasha można w najnowszej wersji dla ubuntu pobrać tutaj
W zakładce select version to download na dole jest .deb for ubuntu 8.04+
Pobieramy. Instalujemy. Działa!!
Flasha można w najnowszej wersji dla ubuntu pobrać tutaj
W zakładce select version to download na dole jest .deb for ubuntu 8.04+
Pobieramy. Instalujemy. Działa!!
- wlodarek1
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 17.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
U mnie też jest ten sam problem ; zainstalowałem paczke "flashplugin-nonfree' ale firefox pokazuje brak wtyczki . Gdy kliknę w napis " zainstaluj brakujące wtyczki " to po chwili wyświetla że wtyczka jest już zainstalowana ... Sprawdziłem ; katalog /usr/lib/flashplugin-nonfree/ jest pusty , nie ma w nim pliczku "libflashplayer.so " 
Zastosowałem sie do porady powyżej i teraz wtyczka flash działa prawidłowo .
Zastanawia mnie tylko ; kto wrzucił uszkodzony pakiet do repozytorium i dlaczego do momentu pisania tego posta nie został stamtąd usunięty ?

Zastosowałem sie do porady powyżej i teraz wtyczka flash działa prawidłowo .
Zastanawia mnie tylko ; kto wrzucił uszkodzony pakiet do repozytorium i dlaczego do momentu pisania tego posta nie został stamtąd usunięty ?
- dk75
- Przebojowy Jelonek
Dlaczego już od 2 lat NetworkManager kaszani plik "/etc/network/interfaces" w przypadku ustawienia statycznego IP? I nikt tego nie poprawił?
A kto tam wie dlaczego... pewnie mają ważniejsze sprawy na głowie niż takie duperele.
A kto tam wie dlaczego... pewnie mają ważniejsze sprawy na głowie niż takie duperele.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Witam Wszystkich. Dopiero od 2 dni jestem posiadaczem sprzetu z Linux Ubuntu 8.04. Jest to Dell Mini 9 z procesorem 1.6, 1Gb pamieci. Prosze o wyrozumialosc za brak polskich liter ale pisze to z zagranicy. Po wlaczeniu system dzialal elegancko, wszystkie strony otwieraly sie super, ogladalem wiadomosci na tvn24.pl. Po jakims czasie system poprosil o aktualizacje, przebiegla bez problemu. Po aktualizacj po wejsciu na tvn24.pl na wiadomosci wykazal brak adobe flash player[czarny ekranik]. Pobralem go z adobe.com. Niestety jedyny efekt jaki jest teraz to wszystkie "ruchome" reklamy, okienko z wiadomosciami i inne sa szare, a po nacisnieciu na nie slychac tylko glos np spikera czytajacego wiadomosci. Czy mozna powrocic do ustawien sprzed aktualizacji ?. Prosze o rade ale tez zastrzegam ze Linuxa widze 2 dzien na oczy. Z gory dzieki za pomoc bo jak sie uda to fajnie jest uslyszec polski jezyk.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Hmm.. Nie wiem na ile to pomorze na jak poskutkuje, no ale u mnie pomogło i działa wszystko prawidłowo. Wszystkie flashe, gry, youtube, wrzuty - wszystko działa poprawnie. Oto co zrobiłem:
1. otwieramy terminal (robiłem to przy pomocy komend)
Podstawową i jedyna komenda będzie: sudo cp /plik/ktory/kopiujemy/ /katalog/gdzie/wklejamy
2. poprzez przeglądarkę plików odnajdujemy (będzie łatwiej później ustalić położenie plików) foldery:
/usr/lib/xulrunner-addons/plugins
/usr/lib/firefox-addons/plugins
/usr/lib/mozilla-firefox/plugins
/usr/lib/mozilla/plugins
/usr/lib/flashplugin-installer
3. sprawdzamy w jakim katalogu znajduje się plik: libflashplayer.so (u mnie byl on w flashplugin installer)
Kiedy go odnajdziemy przy pomocy podanej komendy sudo cp kopiujemy go do pozostałych folderów, np
Później wystarczy zmieniać zaznaczoną na czerwono część, aby skopiować do pozostałych katalogów.
4. podobnie odnajdujemy i kopiujemy do pozostałych folderów pliki: flashplugin-alternative.so oraz libjavaplugin.so
5. po skopiowaniu, w każym z wymienionych na początku folderów powinny znajdować się te trzy pliki (no w niektorych byly juz jakies pliki, wiec one zostaja):
libflashplayer.so
flashplugin-alternative.so
oraz libjavaplugin.so.
U mnie to pomogło. Może komuś się przyda.
Pozdrawiam
1. otwieramy terminal (robiłem to przy pomocy komend)
Podstawową i jedyna komenda będzie: sudo cp /plik/ktory/kopiujemy/ /katalog/gdzie/wklejamy
2. poprzez przeglądarkę plików odnajdujemy (będzie łatwiej później ustalić położenie plików) foldery:
/usr/lib/xulrunner-addons/plugins
/usr/lib/firefox-addons/plugins
/usr/lib/mozilla-firefox/plugins
/usr/lib/mozilla/plugins
/usr/lib/flashplugin-installer
3. sprawdzamy w jakim katalogu znajduje się plik: libflashplayer.so (u mnie byl on w flashplugin installer)
Kiedy go odnajdziemy przy pomocy podanej komendy sudo cp kopiujemy go do pozostałych folderów, np
sudo cp /usr/lib/flashplugin-installer/libflashplayer.so [red]/usr/lib/xulrunner-addons/plugins[/red]
4. podobnie odnajdujemy i kopiujemy do pozostałych folderów pliki: flashplugin-alternative.so oraz libjavaplugin.so
5. po skopiowaniu, w każym z wymienionych na początku folderów powinny znajdować się te trzy pliki (no w niektorych byly juz jakies pliki, wiec one zostaja):
libflashplayer.so
flashplugin-alternative.so
oraz libjavaplugin.so.
U mnie to pomogło. Może komuś się przyda.
Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witam ! Miałem podobny problem -zaktualizowałem Ubuntu z 9.04 do 9.10 i oczywiscie zamieszanie z firefox'em .
U mnie przeszkadzał w dziłaniu flmików z youtube i innych prezentacji
plik : libswfdecmozilla.so
w katalogu /usr/lib/swfdec-mozilla
-- jak to wywaliłem ( to pokazywało mi Shockwave Flash 9.0 r999 -taka niestabilna wesja ),
to inne (Shockwave Flash 10.0 r32) zadziałay dobrze
U mnie przeszkadzał w dziłaniu flmików z youtube i innych prezentacji
plik : libswfdecmozilla.so
w katalogu /usr/lib/swfdec-mozilla
-- jak to wywaliłem ( to pokazywało mi Shockwave Flash 9.0 r999 -taka niestabilna wesja ),
to inne (Shockwave Flash 10.0 r32) zadziałay dobrze
- dk75
- Przebojowy Jelonek
Można też w FF w dodatkach wyłączyć jeden z pluginów a zostawić tylko ADOBE ale to i tak będzie się gryzło ( mi się dwie SUN JAVA gryzły ).
Tak więc tak, to podstawa.
Odinstalować wszystkie pluginy FLASH przed instalacją nowego.
Odinstalować wszystkie pluginy FLASH przed instalacją nowego.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
U mnie zadziałała opcja a następnie skopiowanie do folderu /usr/lib64/firefox-3.6.10/plugins a także /usr/lib64/mozilla/plugins. Działam na Ubuntu i586.
sudo nautilus