Jak zrobić galerię internetową????

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
maciek_19
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Jak zrobić galerię internetową????

Post autor: maciek_19 »

Witam,
Jestem nowy na forum i jak źle dobrałem dział dla tego tematu to prosiłbym o wyrozumiałość ;-). Czy może mi ktoś doradzić jak zrobić podobną galerię do takiej jak na tej stronie:
http://www.e-monki.pl/historiamoniek/album/index.html
madam
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Odp: Galeria internetowa

Post autor: madam »

Samą galerią łatwo wygenrujesz programem gThumb.
Następnie, jeśli chcesz mieć swój banner itp., drobna obróbka programem do edycji html-u, takim jak np. mozilla-composer, która jest w pakiecie Seamonkey.
Awatar użytkownika
goferrr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Galeria internetowa

Post autor: goferrr »

Przyjrzyj sie tez programowi JAlbum - ma sporo motywów do wybrania - może ci coś przypasuje.
Heart of stone, hands of steel:cool:
Mr. Dry
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Jak zrobić galerię internetową????

Post autor: Mr. Dry »

Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu, więc tu piszę.
A mianowicie jak zrobić ową galerię tyle że na cd i żeby działa pod windows? Problem polega na tym że czy to zrobiona w f-spot czy w Jalbum to linuks, nie tylko ten na którym tworzyłem galerię, odczytuje ją bez problemów natomiast win (xp i vista) nie widzi zdjęć. Są opisy zdjęć i katalogi do których mogę wejść, strona wygląda normalnie (Jalbum), ale brak miniatur. Kiedy kliknę na którąś wyskakuje informacja, że

Kod: Zaznacz cały

Nie odnaleziono pliku

Firefox nie może odnaleźć pliku /D:/Wakacje w Międzyzdrojach 2007/slides/2007-08-07_12:32.html.

*   Należy sprawdzić wielkość liter oraz upewnić się, że nazwa pliku nie 
zawiera literówek lub innych błędów w pisowni.

*   Należy sprawdzić, czy plik nie został przeniesiony, usunięty lub jego 
nazwa nie została 
Podobnie z galeriami zrobionymi w f-spot.
Wcześniej korzystałem z KDE i z tak przygotowaną galerią nie było problemu. Windows wszystko widzi pięknie. Tyle, że niedawno przeszedłem na GNOME i w ogóle chciałbym korzystać z Jalbum bo robi ładniejsze galerie niż digikam i f-spot, zresztą w ogóle nie chcę używać f-spot.
Nie ważne gdzie leży pies pogrzebany... Jeśli masz siłę kopać - znajdziesz zwłoki;)
Awatar użytkownika
karmelek
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: karmelek »

Jest to problem związany z tym, że Linux inaczej adresuje dysk D. Będzie to coś podobnego do /mnt/sda1/dalsza ścieżka - może w programie da się jakoś zmienić spoób odnoszenia do plików? Mozna by też komibnować z odpowiednimi literkami w konfiguracji wine, ale czy to coś da to nie wiem.
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
Mr. Dry
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Mr. Dry »

Jalbum mam w natywnej wersji dla linuksa, bo w wine to się nie bawię, więc to odpada. Poza tym z f-spot też nie działa ale z digikam pod KDE chula jak trza. Jedyną opcję do jakiej mógłbym się przyczepić w konfiguracji Jalbum to nazwa rozszerzenia jakie można nadać plikom. Standarowo jest HTML a jak patrzałem pod xp to pliki pokazywał HTM. I na jednej płycie gdzie miałem galerię z f-spot nie widział pliku INDEX.HTML choć on tam był. Czy taki banał może być przyczyną?

Dobra, sprawdziłem drugą płytę i tam pokazuje rozszerzenie HTML.

Już wiem. Chodzi o literówki tak jak wyskakuje w okienku przeglądarki. A konkretnie o znak Zdjęcia, których użyłem do zrobienia galerii w Jalbum miały zmienione przeze mnie nazwy na

2007-08-07_12:32.jpg
i takie nazwy miały również pliki HTML utworzone przez program a zawarte w nich odnośniki dotyczyły plików z dwukropkiem. Windows natomiast odczytując płytę automatycznie zmienił ten znak na kreskę na dole i nazwy wyglądają tak

2007-08-07_12_32.jpg
Dlatego przeglądarka nie mogła znaleść plików.
Co do galerii zrobionej w f-spot to chyba też byłoby by ok, gdyby nie to, że mimo iż nazwy są plików mają małe litery to win zmienia je na duże i znów kicha bo nie ma takich plików. Ale w tym przypadku to może dlatego, że jak wypalałem płytę to bez kompatybilności z winem.
Nie ważne gdzie leży pies pogrzebany... Jeśli masz siłę kopać - znajdziesz zwłoki;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”