Konfiguracja sterowników do GeForce 8400 GS pod Ubuntu 8.10

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
majki59
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Konfiguracja sterowników do GeForce 8400 GS pod Ubuntu 8.10

Post autor: majki59 »

Witam, przepraszam, że zakładam nowy post, ale od paru dni staram się uporać z tym problemem, przeszukiwałem forum, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Mam driver 177.82, kartę GeForce 8400 GS. Pomimo wielu starań w ustawienia nvidia settings nadal mam ekran nierozpoznawalny. Udało mi się połączyć przez kabel HDMI z TV, ale obraz na TV jest nieproporcjonalny. Proszę o poradę, wiem, że zaraz padną odpowiedzi typu to już było na forum, ale wiecie dobrze, że nie zostało to dobrze opisane, ponieważ cały czas występują problemy z sterami NVIDIA. Dziękuję i pozdrawiam.
majki59
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: Konfiguracja sterowników do GeForce 8400 GS pod Ubuntu 8.10

Witam, dziś zainstalowałem system jeszcze raz, spodziewałem się poprawy, niestety rozdzielczość nadal 800x600 i brak możliwości jej zmiany, a ekran cały czas jest nierozpoznawalny. Jest ktoś kto może udzielić pomocy.
sebal
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86

Post autor: sebal »

Mam driver 177.82, kartę GeForce 8400 GS. Pomimo wielu starań w ustawienia nvidia settings nadal mam ekran nierozpoznawalny.
Na pewno Ci ten driver działa w pełni?

Kod: Zaznacz cały

glxinfo | grep direct
co daje?
pozdrawiam
majki59
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Właśnie chodzi o to, że nie działał, nie widziałem odpowiednich dla siebie rozdzielczości, żadna zmiana nie przynosiła efektów, a mój xorg był strasznie dziwaczny i jakiś taki bardzo krótki. Reinstalka nie przyniosła efektów, ale nie wgrywałem nowego drivera bo nie wiem który będzie działał prawidłowo.
sebal
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86

Post autor: sebal »

A system> administracja > sterowniki ? Przed tym bym wstawił repozytoria odpowiednie zaktualizował system i na koniec stery . Zawsze tak robie i działa nawet z ati którą teraz mam.
pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”