Od 2 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem SONY VAIO FW11S. Postanowiłem zainstalować przy zainstalowanej fabrycznie Viście, Ubuntu 8.10 PL. Stworzyłem partycje, wszystko elegancko, system stoi.
Zauważyłem że podczas przeglądania stron przez Firefox'a 3 maszyna strasznie się nagrzewa a co za tym idzie wiatrak gwałtownie przyspiesza. Pod Vistą którą od czasu do czasu uruchamiam tego problemu nie mam praktycznie nigdy (tym bardziej podczas przeglądania stron (Opera)). Muszę naprawdę się postarać żeby rozgrzać podzespoły. Pod Vistą chłodzenie włącza się jedynie kiedy korzystam z wydajniejszych aplikacji, np. kiedy gram w Call of Duty 4. Śmieszne jest to żeby wiatrak wskakiwał na te same obroty korzystając z Firefox'a na Ubuntu. Ja nie wiem co jest, czy to normale? Zauważyłem że ogólnie laptop bardziej się nagrzewa pod Ubuntu.
Sprawdzałem komendą acpi -V temperaturę. W ciągu 10 sekund temperatura skoczyła z 49 stopni do 62 stopni Celcjusza ! No bez przesady. Teraz przy używaniu Firefox'a praktycznie nie spada poniżej 52, a dochodzi nawet do 63. Coś jest nie tak...

Na pewno w grę nie wchodzi niedrożność systemu chłodzenia, kurz itd. - komp ma około 2 tygodni. Ma małe fabryczne podstawki, wylot powietrza z boku, stoi cały czas na biurku pod zasilaniem z dala od grzejników.
Co można zrobić? Może potrzebuję jakiś sterowników? Czy Wam też tak się grzeją maszyny przy Firefoxsie? Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję

P.S. Teraz jak kończe pisać ten temat to wiatrak niemal oszalał, zero aplikacji w tle powłączanych, naprawde nie wiem o co kaman.

Evo