Medieval Total War 2 - instalacja
- Fardorn
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Medieval Total War 2 - instalacja
Witam. Mam kilka pytań dotyczących instalacji tej gry. Grę posiadam oryginalną na 2 płytach dvd. Czym można ją zainstalować? Crossover, Wine?
Wiem, że moje pytanie moze wydać się głupie, a może wręcz banalne doświadczonym użytkownikom, ale nigdzie nie znalazłem informacji o instalacji tej gry.
PS
Przeczytałem: http://wikigames.ubuntu.pl/wiki/index.p ... Instalacja, ale jednak nic poza instalacją samego Wine tam nie ma...
Wiem, że moje pytanie moze wydać się głupie, a może wręcz banalne doświadczonym użytkownikom, ale nigdzie nie znalazłem informacji o instalacji tej gry.
PS
Przeczytałem: http://wikigames.ubuntu.pl/wiki/index.p ... Instalacja, ale jednak nic poza instalacją samego Wine tam nie ma...
- hiroshi007
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Odp: Medieval Total War 2 - instalacja
Jeśli skonfigurowałeś Wine wg. tego poradnika to gra ci na pewno ruszy. Kliknij prawym klawiszem myszy na autorun.exe i wybierz "Wine program loader", dalej postępuj tak jak przy normalnej instalacji. Ja do instalacji użyłem Play On Linux to taka nakładka na wine. Przed uruchomieniem gry ukryj panele bo przeszkadzają w grze.
PS. Gra wg mnie śmiga szybciej niż na Windzie
PS. Gra wg mnie śmiga szybciej niż na Windzie
- Fardorn
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Czy jeśli skopiuje zapisane stany gry z windowsa i przeniosę do katalogu na ubuntu, to będzie dało się je wczytać?
- hiroshi007
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Raczej tak ja tego nie próbowałem.
- Fardorn
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Zainstalowałem grę za pomocą Wine. Wszystko ładnie, ale gdy chcę uruchomić grę wyskakują błędy i tyle z grania.
http://s6.zapodaj.net/images/13912292.jpg
http://s6.zapodaj.net/images/13912292.jpg
- hiroshi007
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
uruchom grę z terminala poleceniem:
Pamiętaj że musisz znajdować się w katalogu z grą pomiędzy katalogami poruszasz się poleceniem "cd", czyli:
cd .wine/drive_c/Program(Tab)(Enter)
terminal nie rozpoznaje spacji więc uzupełniaj dwuczłonowe katalogi Tab-em
dalej: cd SEGA/Medieval(tab)(Enter)
a potem te polecenie w ramce. Wywali ci w terminalu jakie błędy ma gra zaznacz skopiuj i wklej tu na forum wtedy zobaczymy
Kod: Zaznacz cały
WINEDEBUG=-all wine medieval2.exe
cd .wine/drive_c/Program(Tab)(Enter)
terminal nie rozpoznaje spacji więc uzupełniaj dwuczłonowe katalogi Tab-em
dalej: cd SEGA/Medieval(tab)(Enter)
a potem te polecenie w ramce. Wywali ci w terminalu jakie błędy ma gra zaznacz skopiuj i wklej tu na forum wtedy zobaczymy
- Fardorn
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Tzn. że mam to pobrać?fardorn@fardorn-desktop:~$ cd .wine/drive_c/Program\ Files/
[email]fardorn@fardorn-desktop:~/.wine[/email]/drive_c/Program Files$ cd SEGA/Medieval\ II\ Total\ War/
[email]fardorn@fardorn-desktop:~/.wine[/email]/drive_c/Program Files/SEGA/Medieval II Total War$ WINEDEBUG=-all wine medieval2.exe
wine: Call from 0x7b844350 to unimplemented function d3dx9_36.dll.D3DXAssembleShader, aborting
[email]fardorn@fardorn-desktop:~/.wine[/email]/drive_c/Program Files/SEGA/Medieval II Total War$
---d3dx9_36.dll
Pobrałem ten .dll gra uruchamia sie do momentu pokzania się logo Medieval II i wraca do pulpitu. Po wpisaniu ponownie tej komendu tak jak napisałeś. nic się nie wyświetla.
Teraz zauważyłem, że po powrocie do pulpitu, tak szybko mignęło mi przed oczami małe okienko z błędem, ale nie zdąże odczytać.fardorn@fardorn-desktop:~/.wine/drive_c/Program Files/SEGA/Medieval II Total War$ WINEDEBUG=-all wine medieval2.exe
[email]fardorn@fardorn-desktop:~/.wine[/email]/drive_c/Program Files/SEGA/Medieval II Total War$ WINEDEBUG=-all wine medieval2.exe
[email]fardorn@fardorn-desktop:~/.wine[/email]/drive_c/Program Files/SEGA/Medieval II Total War$
- hiroshi007
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Podaj jakiej wersji Wine używasz, czy masz zainstalowane sterowniki do kart. graf. Możesz jeszcze zainstalować dx przez winetiks tak jak we wspomnianym przez ciebie poradniku.
U mnie tego pliku nie ma i w ogóle nie instalowałem dx-a. lista zaczyna się na d3dx9_24 a kończy na _30. Polecam ci tak jak wcześniej zainstalowanie programu Play On Linux powinien poradzić sobie z tą grą
http://www.playonlinux.com/pl/download.html
Tu są repozytoria dla 7.10 Po uruchomieniu programu wybierz Narzędzia-Autorun-napęd cd/dvd z płytą gry, potem wybierz instalację w nowym środowisku i dalej sobie poradzisz. Aby utworzyć skrót do programu najpierw znajdź plik uruchamiający, domyślnie: ~/.PlayOnLinux/wineprefix... , potem nadaj mu nazwę... i wszystko, jak uruchomisz daj znać.
PS.1.Wbrew temu co piszą na wine hq gra nie powinna wymagać kracka nocd u mnie chodzi z płytą
PS.2.Przed uruchomieniem wyłącz compiza jeśli ustawiłeś efekty pulpitu - system/preferencje/wygląd/efekty wizualne/ Brak
U mnie tego pliku nie ma i w ogóle nie instalowałem dx-a. lista zaczyna się na d3dx9_24 a kończy na _30. Polecam ci tak jak wcześniej zainstalowanie programu Play On Linux powinien poradzić sobie z tą grą
http://www.playonlinux.com/pl/download.html
Tu są repozytoria dla 7.10 Po uruchomieniu programu wybierz Narzędzia-Autorun-napęd cd/dvd z płytą gry, potem wybierz instalację w nowym środowisku i dalej sobie poradzisz. Aby utworzyć skrót do programu najpierw znajdź plik uruchamiający, domyślnie: ~/.PlayOnLinux/wineprefix... , potem nadaj mu nazwę... i wszystko, jak uruchomisz daj znać.
PS.1.Wbrew temu co piszą na wine hq gra nie powinna wymagać kracka nocd u mnie chodzi z płytą
PS.2.Przed uruchomieniem wyłącz compiza jeśli ustawiłeś efekty pulpitu - system/preferencje/wygląd/efekty wizualne/ Brak
- Fardorn
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Mam Ubuntu 8.10. Nie instalowałem sterowników do karty graficznej, bo nie wiem skąd je wziąść i jak zainstalować. Karta to GeForce 8600 GT.
Zainstalowałem (chyba) to PlayOnLinux. Daje Autorun, wybieram pierwszy z góry, pokazuje sie ikonka i daje "Nowe środowisko" teraz mam białe pole i mam wpisać nazwę nowego środwiska, czyli jaką? Jak wpisze byle co, lub nic to zero reakcji.
---
Zainstalowałem grę. Daje "Uruchom" pojawia sie kawałe czernego prostokąta i okienko "Medieval 2 napotka" ...
Zainstalowałem (chyba) to PlayOnLinux. Daje Autorun, wybieram pierwszy z góry, pokazuje sie ikonka i daje "Nowe środowisko" teraz mam białe pole i mam wpisać nazwę nowego środwiska, czyli jaką? Jak wpisze byle co, lub nic to zero reakcji.
---
Zainstalowałem grę. Daje "Uruchom" pojawia sie kawałe czernego prostokąta i okienko "Medieval 2 napotka" ...
- hiroshi007
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Może zaczniemy od sterowników. Te co masz dostarczone z ubuntu nie obsługują grafiki 3d.
Więc: System/Administracja/Sterowniki w menu i tam włącz sterownik karty graficznej (prawdopodobnie 177[rekomendowany]) sposób instalacji nowych sterowników znajdziesz na forum ale ten ci powinien wystarczyć. Jeśli po restarcie kompa nie masz poprawnej rozdzielczości to pobaw się System/Administracja/NVidia X Server Settings. Bez tych kroków nie ruszysz
Więc: System/Administracja/Sterowniki w menu i tam włącz sterownik karty graficznej (prawdopodobnie 177[rekomendowany]) sposób instalacji nowych sterowników znajdziesz na forum ale ten ci powinien wystarczyć. Jeśli po restarcie kompa nie masz poprawnej rozdzielczości to pobaw się System/Administracja/NVidia X Server Settings. Bez tych kroków nie ruszysz
- Fardorn
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Zainstalowałem jeszcze raz przez wine i dodatkowo zainstalowałem directx zamieszczony na płycie. Teraz wszystko ruszyło. Ale jakośc grafiki daje iwle do życzenia nawet na najwyższych detalach. Dodtego napisy w grze są jakby obcięte do połowy. Czy da się to naprawić?
- hiroshi007
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Problem z literami powinna naprawić regulacja wielkości czcionniki w konfiguracji wine w zakładce grafika mi też obcina ale tylko jeden rząd pikseli od góry. Nie wiem czy nie powinieneś mieć zainstalowanych czcionek windowsowskich w systemie jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś ale to tylko domysły. Co do odpalenia poprzedniej instalki pod PlayOnLinux to najprawdopodobniej działała tylko jakiś błąd programu czasami nie pozwala uruchomienie jej ze skrótu (też to mam z niektórymi grami) i pozostaje uruchomienie ich z terminala.
Jakość grafiki u mnie jest w porządku, mam włączone wszystkie detale i duże modele rycerzy, oczywiście nie ma co się spodziewać po wine, że będzie emulowała wszystkie efekty dx9, bo podmienia je na te z opengl, ale mapa strategiczna na Windzie mi się muliła a tu śmiga aż miło, zwłaszcza animacje "pionków". Druga sprawa, że twoja grafika to chyba nie najlepszy model do tej gry w pełnych detalach. Przed uruchomieniem schowaj panele ubuntu (mają w preferencjach przycisk ukrywania), a po uruchomieniu najważniejsze jest dostosowanie rozdzielczości grafiki do tej z monitora bez tego myszka nie trafia w cel.
Jakość grafiki u mnie jest w porządku, mam włączone wszystkie detale i duże modele rycerzy, oczywiście nie ma co się spodziewać po wine, że będzie emulowała wszystkie efekty dx9, bo podmienia je na te z opengl, ale mapa strategiczna na Windzie mi się muliła a tu śmiga aż miło, zwłaszcza animacje "pionków". Druga sprawa, że twoja grafika to chyba nie najlepszy model do tej gry w pełnych detalach. Przed uruchomieniem schowaj panele ubuntu (mają w preferencjach przycisk ukrywania), a po uruchomieniu najważniejsze jest dostosowanie rozdzielczości grafiki do tej z monitora bez tego myszka nie trafia w cel.
- Fardorn
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
1. Z tego co widzę, to moja karta graficzna spełnia te wymagania...wymagania sprzętowe: Pentium 4 1.8 GHz, 512MB RAM, karta grafiki 128MB (GeForce 4 lub lepsza), 11 GB HDD, Windows 2000/XP
2. Sterowniki zaaktualizowane do 180
3. PlayOnLinux sam pobrał czcionki.
4. Mam ustwianą dobrze rozdzielczość: OS 1440x900, Medieval II 1440x900 + max detale. Obraz w grze i tak wygląda gorzej (niestety) niż na najniższych detalach pod win XP.
5. Gdzie jest folder z grą od PlayOnLinux?
6. Zainstalowałem za pomocą wine grę Sudden Strike, gra normalnie działa, jednak po kilku minutach gry zawiesza się cały system.
7. W grze Necrovision Demo gra zainstalowana bez błędnie + directx z instalki. Po uruchomieniu gry, cały ekran czarny, ale słychać intro.
Podsumowując moje kilka dni spędzone przy instalacji jednej gry --> Windows do grania, a linux do ... no właśnie, do czego?
- hiroshi007
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
1. Ale minimalne, czyli z tego co napisałeś spełnia je także karta sprzed zgoła kilku lat (GF 4). Ale gra na niej w pełnych detalach może nie być taka komfortowa. ja pomimo tego, że mam 8800 GTS nie mogłem uruchomić jej w pełnych detalach tak żeby chodziła płynnie choć grać się dało (oczywiście na Windowsie).
2. Różnica pomiędzy 180 a niższymi wersjami są minimalne, a już na pewno niwelują wiele uciążliwych błędów, które nie pozwalają grać w niektóre gry na Linuksie.
3. No tego akurat nie pamiętałem. Pozostaje jeszcze wygładzić ich wielkość w konfiguracji wine.
4. No tu ja bym się cudów po Linuksie nie spodziewał. Na pewno ktoś ci musiał powiedzieć jak instalowałeś Ubuntu, że nie chodzą na nim gry z Windowsa
. To jest tak jak między XP a Vistą. Zainstaluj "Crisis" na Xp z dx9 odpal na full detalach, a potem na Viście na dx10, a zobaczysz różnice (tylko nie na twojej karcie graficznej bo wątpię czy spełnia ona nawet minimalne wymagania tej gry). Z Ubuntu-Linuksem jest podobnie tylko różnica pomiędzy tym sysem, a tymi z Redmont jest kolosalna jeśli chodzi o strukturę. Wine jest rodzajem emulatora, który zamienia rozkazy dx-a na jego linuksowy odpowiednik - open-gl, który jest niestety pozbawiony wielu efektów dx-a więc grafa bedzie wyglądała gorzej.
5. ~/.PlayOnLinux/wineprefix/ jeśli instalowałeś w nowym środowisku.
6. Cały system czy tylko sama gra? w wine możesz ustawić: emuluj virtualny pulpit w zakładce grafika wtedy gra odpali ci się w oknie (jeśli nie możesz jej zamknąć po zwisie). Odpal grę recznie z "WINEDEBUG=-all" i zobacz w terminale jakie błędy wywala po zwisie. Może trzeba jakiś plik dociągnąć.
7. Generalnie to tak samo jak w punkcie 4. nie każdą grę z Windowsa odpalisz na Linuksie, my linuksiarze na Bogu codziennie dziękujemy jeśli jakaś gra odpali. Ale nawet ja bym się cudów nie spodziewał po grze całkiem nowej, która jeszcze nie miała chyba premiery. Jeśli chcesz sprawdzić jaką grę udało się uruchomić zajżyj na http://appdb.winehq.org/ i wpisz jakiś tytuł te z platinum i złote chodzą bez problemu silver i brąz z jakimyś błędami , a garbage - już nie. Przy okazji podana jest wersja wine i dystrybucja na jakiej to zrobiono i inne porady i problemy, niestety po angielskiemu.
Podsumowując do grania konsola, a Linux do wszystkiego innego: bezpieczny internet, sprawnie działający system, słuchanie muzyki (tu są lepsze playery od windowsowskich np. Amarok , czy Exile pod Gnome, wypróbuj) zresztą do całej reszty rzeczy do których stworzony został komputer.
2. Różnica pomiędzy 180 a niższymi wersjami są minimalne, a już na pewno niwelują wiele uciążliwych błędów, które nie pozwalają grać w niektóre gry na Linuksie.
3. No tego akurat nie pamiętałem. Pozostaje jeszcze wygładzić ich wielkość w konfiguracji wine.
4. No tu ja bym się cudów po Linuksie nie spodziewał. Na pewno ktoś ci musiał powiedzieć jak instalowałeś Ubuntu, że nie chodzą na nim gry z Windowsa

5. ~/.PlayOnLinux/wineprefix/ jeśli instalowałeś w nowym środowisku.
6. Cały system czy tylko sama gra? w wine możesz ustawić: emuluj virtualny pulpit w zakładce grafika wtedy gra odpali ci się w oknie (jeśli nie możesz jej zamknąć po zwisie). Odpal grę recznie z "WINEDEBUG=-all" i zobacz w terminale jakie błędy wywala po zwisie. Może trzeba jakiś plik dociągnąć.
7. Generalnie to tak samo jak w punkcie 4. nie każdą grę z Windowsa odpalisz na Linuksie, my linuksiarze na Bogu codziennie dziękujemy jeśli jakaś gra odpali. Ale nawet ja bym się cudów nie spodziewał po grze całkiem nowej, która jeszcze nie miała chyba premiery. Jeśli chcesz sprawdzić jaką grę udało się uruchomić zajżyj na http://appdb.winehq.org/ i wpisz jakiś tytuł te z platinum i złote chodzą bez problemu silver i brąz z jakimyś błędami , a garbage - już nie. Przy okazji podana jest wersja wine i dystrybucja na jakiej to zrobiono i inne porady i problemy, niestety po angielskiemu.
Podsumowując do grania konsola, a Linux do wszystkiego innego: bezpieczny internet, sprawnie działający system, słuchanie muzyki (tu są lepsze playery od windowsowskich np. Amarok , czy Exile pod Gnome, wypróbuj) zresztą do całej reszty rzeczy do których stworzony został komputer.
- marg1
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Pozwolę się podłączyć pod ten temat propos Empire total war. 
Jest to wersja, którą uruchamia się bez instalacji z pliku Empire.exe i działa:)
Wine już mam, Directx mam metodą standardowej instalacji z kreatora bo przez winetricks się nie dało
Chciałbym ją uruchomić z innej partycji z bieżącej lokalizacij, bo nie mam tyle miejsca na home żeby ją przekopiować do katalogu wine:)
W menu konfiguracji wine w zakładce dyski dodałem ścieżkę do całego katalogu z grą w tym Empire.exe, z którego ta gra się uruchamia:
jest to ścieżka do pliku Empire.exe
Mam ją jako dysk "Z" - tak mi się ta ścieżka dodała:)
I coś takiego:
albo to:
Da się to w ogóle w ten sposób wykombinować jak ja bym myślał, z innej partycji?
Zainstalowałem też PlayOnLinux ale nie wiem czy da się tym odpalić aplikacje bez instalacji?

Jest to wersja, którą uruchamia się bez instalacji z pliku Empire.exe i działa:)
Wine już mam, Directx mam metodą standardowej instalacji z kreatora bo przez winetricks się nie dało
marcin@marcin-desktop:~$ sh winetricks directx9
Executing wget -nd -c --read-timeout=300 --retry-connrefused --header Accept-Encoding: gzip,deflate http://download.microsoft.com/download/0/d/3/0d307649-9967-49fa-ab27-61f11024e97f/directx_nov2008_redist.exe
--2009-03-31 11:45:13-- http://download.microsoft.com/download/0/d/3/0d307649-9967-49fa-ab27-61f11024e97f/directx_nov2008_redist.exe
Translacja download.microsoft.com... 213.199.149.110, 213.199.149.111
Łączenie się z download.microsoft.com|213.199.149.110|:80... połączono.
Żądanie HTTP wysłano, oczekiwanie na odpowiedź... 200 OK
Długość: 90435952 (86M) [application/octet-stream]
directx_nov2008_redist.exe: Permission denied
Nie można zapisać do `directx_nov2008_redist.exe' (Permission denied).
Note: command 'wget -nd -c --read-timeout=300 --retry-connrefused --header Accept-Encoding: gzip,deflate http://download.microsoft.com/download/0/d/3/0d307649-9967-49fa-ab27-61f11024e97f/directx_nov2008_redist.exe' returned status 1. Aborting.
W menu konfiguracji wine w zakładce dyski dodałem ścieżkę do całego katalogu z grą w tym Empire.exe, z którego ta gra się uruchamia:
/media/SATA/GRY instalki/instalki/Empire/empire total war
Mam ją jako dysk "Z" - tak mi się ta ścieżka dodała:)
I coś takiego:
marcin@marcin-desktop:~$ wine cd '/media/SATA/GRY instalki/instalki/Empire/empire total war/Empire.exe'
wine: could not load L"C:\\windows\\system32\\cd.exe": Module not found
marcin@marcin-desktop:~$ wine '/media/SATA/GRY instalki/instalki/Empire/empire total war/Empire.exe'
fixme:actctx:parse_depend_manifests Could not find dependent assembly L"Microsoft.VC80.CRT"
err:module:import_dll Library MSVCP80.dll (which is needed by L"Z:\\Empire.exe") not found
err:module:import_dll Library MSVCR80.dll (which is needed by L"Z:\\Empire.exe") not found
err:module:LdrInitializeThunk Main exe initialization for L"Z:\\Empire.exe" failed, status c0000135
marcin@marcin-desktop:~$ wine cd '/media/SATA/GRY instalki/instalki/Empire/empire total war/Empire.exe'
wine: could not load L"C:\\windows\\system32\\cd.exe": Module not found
Zainstalowałem też PlayOnLinux ale nie wiem czy da się tym odpalić aplikacje bez instalacji?
AMD Athlon 64 4200+ DDR II 4GB 800 MHz Gigabyte GF-8600 GTS 256 DDR II 128 Bit
Linux User Registration Number: #488674
Inny OS=Debian - na próbę

- hiroshi007
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Właściwie nie rozumiem tego potoku zdań. Ale po kolei:
Ja jestem uprzedzony do takich wersji i wcale nie z powodów moralnych kiedyś próbowałem odpalać je także pod wine ale generowały znacznie więcej błędów niż standardowe instalki. Jeśli masz jeszcze Windowsa to możesz zainstalować grę na windzie potem znaleźć ją pod Linuksem i uruchomić plik exe Wine Windows Program Loader, jak dla mnie bezsensu.
Staraj się poprawnie wpisywać polecenia, najpierw przechodzimy do katalogu z plikiem exe
a potem odpalamy go za pomocą wine, najlepiej z poleceniem WINEDEBUG=-all
A jeśli chodzi o PlayOnLinux to sytuacji ci on nie ułatwi chyba. Jest to tylko nakładka na Wine. Cały proces instalacji odbywa się w nim przez Wine, a POL ma za zadanie wyeliminowanie z tego procesu terminala dzięki graficznemu interfejsowi. Pozwala także w łatwy sposób utworzenie oddzielnego prefiksu dla gry dzięki czemu konfiguracji Wine dokonujemy dla konkretnej gry a nie globalnie dla wszystkich. Jest to projekt młody więc nie pozbawiony błędów mi np. nie działają niektóre skróty przez niego stworzone i odpalam gry przez niego instalowane ręcznie za pomocą terminala.
Czyli, że masz pirackiego RIPa, tak?Jest to wersja, którą uruchamia się bez instalacji z pliku Empire.exe i działa
Ja jestem uprzedzony do takich wersji i wcale nie z powodów moralnych kiedyś próbowałem odpalać je także pod wine ale generowały znacznie więcej błędów niż standardowe instalki. Jeśli masz jeszcze Windowsa to możesz zainstalować grę na windzie potem znaleźć ją pod Linuksem i uruchomić plik exe Wine Windows Program Loader, jak dla mnie bezsensu.
Staraj się poprawnie wpisywać polecenia, najpierw przechodzimy do katalogu z plikiem exe
cd '/media/SATA/GRY instalki/instalki/Empire/empire total war/
WINEDEBUG=-all wine Empire.exe
- marg1
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Tak chodzi o Rip - nie chciałem tego w ten sposób pisać 
Zrobiłem jak mówiłeś i, że tak powiem, nic się nie dzieje:

Zrobiłem jak mówiłeś i, że tak powiem, nic się nie dzieje:
marcin@marcin-desktop:/media/SATA/GRY instalki/instalki/Empire/empire total war$ WINEDEBUG=-all wine Empire.exe
marcin@marcin-desktop:/media/SATA/GRY instalki/instalki/Empire/empire total war$

- hiroshi007
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Możesz jeszcze spróbować klikając ppm na exe i otworzyć jeszcze za pomocą "wine windows program loader ", ale jak już wspomniałem z rip-em to nie będzie prosta sprawa jeśli zainstalujesz program pod wine będziesz miał możliwość jego konfiguracji i prędzej uruchomisz. Z ciekawości sam ściągnę instalkę i sprawdzę czy chodzi jak tak to marsz do sklepu po polską wersję.
- marg1
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Oto właśnie powód który mnie zniechęca do porzucenia w$
I jeszcze jest drugi - daremnie działające programy wymagające Frameworka - ale coś spróbuje zrobić - z instalki to przypuszczam, że by się udało
Zrobiłem upgrade do nowej wersji i teraz instaluje da się zainstalować directx przez winetricks
Może się powtarzam, ale to mnie zastanawia:
co to znaczy, że nie widzi tych bibliotek?
W nowej wersji jest dodanych do wine masa bibliotek powinno działać!
nie to ja dodałem te biblioteki jak instalowałem directx
I jeszcze jest drugi - daremnie działające programy wymagające Frameworka - ale coś spróbuje zrobić - z instalki to przypuszczam, że by się udało

Zrobiłem upgrade do nowej wersji i teraz instaluje da się zainstalować directx przez winetricks

Może się powtarzam, ale to mnie zastanawia:
marcin@marcin-desktop:/media/SATA/GRY instalki/instalki/Empire/empire total war$ wine '/media/SATA/GRY instalki/instalki/Empire/empire total war/Empire.exe'
fixme:actctx:parse_depend_manifests Could not find dependent assembly L"Microsoft.VC80.CRT"
err:module:import_dll Library MSVCP80.dll (which is needed by L"Z:\\media\\SATA\\GRY instalki\\instalki\\Empire\\empire total war\\Empire.exe") not found
err:module:import_dll Library MSVCR80.dll (which is needed by L"Z:\\media\\SATA\\GRY instalki\\instalki\\Empire\\empire total war\\Empire.exe") not found
err:module:LdrInitializeThunk Main exe initialization for L"Z:\\media\\SATA\\GRY instalki\\instalki\\Empire\\empire total war\\Empire.exe" failed, status c0000135
W nowej wersji jest dodanych do wine masa bibliotek powinno działać!
nie to ja dodałem te biblioteki jak instalowałem directx

- Fardorn
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Empire z każdym nowym patchem instalowanym przez steam'a nie chodzi nawet na windowsie, to co dopiero na linuxie.
btw w Crysisa Warhead też grałem na max. detalach...
Wymagania zalecane:
Mam zainstalowanego win XP, więc instalacja tych gier na linuxie to poprostu z czystej ciekawości. Co do konsoli, to nie wiem jak można takie coś w ogóle kupować... około 1000zł za konsole a średnia cena gry = 200zł. Tak o 100 przynajmniej za dużo. Więc już lepiej nie grać w nic
btw w Crysisa Warhead też grałem na max. detalach...
Wymagania zalecane:
Mój set:* System: Windows XP lub Windows Vista
* Procesor: Intel Core 2 DUO 2.2GHz lub AMD Athlon 64 X2 4400+
* Pamięć: 2.0 GB RAM
* Karta graficzna: NVIDIA GeForce 8600 GT/640 lub podobny
Manufacturer:
System manufacturer
Processor:
Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E7400 @ 2.80GHz (2 CPUs)
Memory:
4096MB RAM
Hard Drive:
352 GB
Video Card:
NVIDIA GeForce 8600 GT 512MB
Monitor:
Monitor LG 19" W1942T-SF
Sound Card:
HD Audio Asus
Speakers/Headphones:
Keyboard:
Keyboard USB
Mouse:
Mouse USB PS/2
Mouse Surface:
Operating System:
Windows XP Home Edition Dodatek Service Pack 3
Motherboard:
Asus P5KPL-AM
Computer Case:
Mam zainstalowanego win XP, więc instalacja tych gier na linuxie to poprostu z czystej ciekawości. Co do konsoli, to nie wiem jak można takie coś w ogóle kupować... około 1000zł za konsole a średnia cena gry = 200zł. Tak o 100 przynajmniej za dużo. Więc już lepiej nie grać w nic