[~solved] TP-LINK TL-WR542G + Ubuntu8.10 - po kablu nie działają niektóre strony

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Awatar użytkownika
rob006
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

[~solved] TP-LINK TL-WR542G + Ubuntu8.10 - po kablu nie działają niektóre strony

Post autor: rob006 »

Dzielę łącze internetowe za pomocą tego routera, w zasadzie wszystko pięknie ładnie, ale jakiś czas temu zauważyłem, że nie mogę połączyć się z serwerem znajomego (np z tą stroną http://twmaps.servegame.org/#WorldListTitle), pingi dochodzą, ale otworzyć strony w przeglądarce nie sposób, pobrać jakiegoś pliku z niego też mi się nie udało. Na tym samym komputerze, na tym samym routerze, ale na Windowsie nie ma problemów. Żeby było śmieszniej, to jeśli na Ubuntu połączę się z routerem przez wifi, a nie po kablu, to też wszystko działa. Do tej pory myślałem że to jakiś ewenement, i nie zawracałem sobie tym głowy, ale gdy próbowałem odpalić Sopcasta pojawił się ten sam problem - przez wifi działa, po kablu nie. Gdy pominę router i podepnę się bezpośrednio do neta, wszystko działa, na innych łączach również. Nie potrafię wyjaśnić tego zjawiska, a jest trochę upierdliwe. Czy możliwe, że mój router i Ubuntu się nie lubią?
Sindronat
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: TP-LINK TL-WR542G + Ubuntu8.10 - przy podłączeniu kablem nie działają niektóre s

Post autor: Sindronat »

Dokładnie ten sam problem występuje u mnie. Używam już kilka miesięcy routera (TECHNICLAN WAR-54GS 54M Wireless Broad band Router), do ktorego po kablu mam podłaczone komputery.
Tylko podczas korzystania z dowolnej wersji linuksa czasami występuje podobny problem. Zauważyłem że nie wczytują sie niektóre strony www, albo w czasie oglądania ich, cały czas przeglądarka (firefox czy konqueror) coś próbuje doczytać. Tego problemu nie ma gdy korzysta się na tym samym komputerze z dowolnej wersji Windowsa (W-98, XP i Vista).
Awatar użytkownika
rob006
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: TP-LINK TL-WR542G + Ubuntu8.10 - przy podłączeniu kablem nie działają niektóre s

Post autor: rob006 »

Po aktualizacji do Ubuntu 9.04 problem zniknął ;)
kapq
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Architektura: x86

Odp: [~solved] TP-LINK TL-WR542G + Ubuntu8.10 - po kablu nie działają niektóre strony

Post autor: kapq »

To podpinam się pod problem, nie działa mi na wifi: google, youtube, kilka for a reszta chodzi ok. Wie ktoś w czym leży problem?

edit: dhcp coś się popsuło, po ręcznym ustawieniu działa jak powinno
Sindronat
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Odp: [~solved] TP-LINK TL-WR542G + Ubuntu8.10 - po kablu nie działają niektóre strony

Post autor: Sindronat »

kapq pisze:To podpinam się pod problem, nie działa mi na wifi: google, youtube, kilka for a reszta chodzi ok. Wie ktoś w czym leży problem?

edit: dhcp coś się popsuło, po ręcznym ustawieniu działa jak powinno
Prgnę dodać parę uwag do problemu dyskryminacji połączeń z internetem przy korzystaniu z przeglądarki Firefox lub Konquerora pod "dowolną wersją ubuntu". Korzystam z routera Techniclan WAR-54GS, który łaczy się z internetem przez WiFi. Objawy niedomagań są identyczne - to znaczy przeglądarki szukają niektórych stron bezskutecznie, względnie na znalezionej stronie próbują doczytać coś, zresztą bezskutecznie. Wymieniłem firmware do najnowszej wersji i dostępny na stronie producenta i problem pozostał. Wersja Ubuntu też tu nie ma żadnego znaczenia. Testowałem też pod Ubuntu 9,04. Okazało się że przeglądarka "Links 2" nie ma żadnych problemów podczas przeglądania internetu za pośrednictwa tego routera. Tryb dhcp w komputerze pod Ubuntu zastąpić statycznym adresowaniem, oraz wyedytować plik /etc/resolv.conf dodając w dwóch pierwszych wierszach popularne serwery DNS (194.204.159.1 oraz 194.204.152.34). Komputery pod Windowsem, gdy pracują równocześnie w takiej sieci można pozostawić w trybie "połącz automatycznie z internetem". Po tych "ulepszeniach routera" tylko strony www z błędami w kodzie html pod Ubuntu będą nadal powodem jakby doczytywania czegoś równocześnie na wszystkich otwartych stronach.
Awatar użytkownika
kobe
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: kobe »

Znalazłem na to rozwiązanie i mam nadzieje, że u Was też zacznie to działac.

Mianowicie, trzeba wejść przez przeglądarke w ustawienia Routera i Network->Wan->
i ustawić MTU Size na mniejszy. U mnie wartość 1000 załatwiła sprawe, mam nadzieje, że na zawsze :)

Pozdrawiam, kobe
broken
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: broken »

WAR-54GS ma skaszaniony firmware - jeśli twój dostawca używa PPPoE to podobne klocki dzieją się pod Windowsem. Druga sprawa - domyślne DNSy które zostały tu wymienione czyli "194.204.152.34" to DNSy TP - jeśli korzystasz z usługi innego dostawcy netu te DNSy będą nieprawidłowe i nie będa działać!
------------------------------------------------
Nie pomagam poza forum!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”