[BASH]Czy da sie skompilowac plik bash-a??

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
00marcinek00
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

[BASH]Czy da sie skompilowac plik bash-a??

Post autor: 00marcinek00 »

Od pewnego czasu ucze sie basha (wiem ze to raczej nie programowanie ale jednak sa petle i zmienne :D) przeszukalem google i forum ale nic nie moge znalezc :/

Chodzi mi o kompilacje (nie wiem jak to nazwac) pliku z basha ktory mozna edytowac i widziec caly kod do takiej postaci binarnej. Wtedy przy edycji nic nie widac co jest w srodku a zalezy mi na ukryciu roznych hasel i kodu programu ktory ma wykonac rozne czynnosci. Bede wdzieczny za rade w jaki sposb tego mozna dokonac bo wiem ze sie da jakos "shc" ale jak to nie mam pojecia :/.

Pozdro ;]
sake12
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: [BASH]Czy da sie skompilowac plik bash-a??

Post autor: sake12 »

TUTAJ masz coś o tym napisane... Tylko po angielsku...

Albo po prostu...
daris pisze:Zawsze możesz wrzucić hash danego hasła:

Kod: Zaznacz cały

echo 'haslo' | md5sum
i później sprawdzasz czy hash hasła poprawnego jest taki sam jak hash hasła wpisanego przez użytkownika (eh, coś się zagmatwałem, nie jestem dobry w tłumaczeniu ;] )

Kod: Zaznacz cały

if [ `echo "$hasło" | md5sum` = 'b86bcc0c0e562c943353505c53c21562' ]
janex93
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: janex93 »

Czy warto?? Najlepsze w bashu jest to, że jest to język skryptowy. wystarczy dodać chmod -x, czyli wykonywalność i amen. na tym polega prostota i zabawność języka BasH
Awatar użytkownika
leon1313
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Post autor: leon1313 »

A może powiązanie preloadera z odpowiednim suid-em ?
"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
Awatar użytkownika
rryk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: rryk »

oczywiście ze się da ^^ to co podał ci sake12 wyśmienicie się sprawdza ^^ sam program dostaniesz tutaj: http://www.datsi.fi.upm.es/~frosal/
a opis instalacji oraz "kompilacji skryptu" masz w tym co podał sake12 z tym ze wszelkie komendy instalacyjne powinny być wykonywane z poziomu root'a
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Witam

Gotowe paczki z shc są tutaj: http://packages.debian.org/search?keywords=shc

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
rryk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

ale to dla debianka - kochanieńki, a czasami instalowanie paczek dla Debiana na Ubuntu kończy się tak jak podanie przeciwbólowych tabletek przeznaczonych dla dorosłych niemowlakowi ^^
Szyna
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: Szyna »

Normalnie bym powiedział, że trochę przesadzasz - mi się zdaje, że prędzej może być odwrotnie (tzn. paczki z Ubunciaka mogą zaszkodzić Debianowi). Tym bardziej, że w repozytoriach Ubu i tak znajduje się wiele paczek bezpośrednio 'od dziadka'.
Kliknąłem jednak link i zauważyłem, że paczka co prawda jest, ale tylko dla starego 'Etcha'. Skoro więc została ona wycofana w nowszych dystrybucjach, to oznacza, że lepiej jej nie instalować w nowym Ubuntu.
Być może została zastąpiona ona czymś nowszym, co jest w repo Ubuntu.
Awatar użytkownika
rryk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

heh wręcz przeciwnie nie zastąpili tylko normalnie wyrzucili - brak chętnych do kompilacji - a w dodatku zbyt często wydawane są nowe wersje (praktycznie codziennie) pomyśleli sobie poczekajmy na wersje stabilną
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Witam

Z głębokim żalem zawiadamiam - ze zainstalowałem debianowską paczkę shc -przeznaczoną dla Old-Stable Etcha - i nie zauważyłem żadnego kłopotu przy instalacji.

Program ma dwie zależności - GCC i libC6 - nie zależy od żadnych innych paczek w systemie, jeśli nie powstał do nowszych wersji - to prawdopodobnie tylko dlatego - że nowszy nie był potrzebny.

Ponadto - czy paczka do Debiana może namieszać i popsuć Ubuntu - to zależy od zależności danego pakietu- konkretnie od tego - czy zależy od innego pakietu działającego i stworzonego do Ubuntu - czy od paczki istniejącej i do Debiana i do Ubuntu - jednakowej dla obu systemów.

Natomiast - żeby poważnie uszkodzić system - trzeba albo pomieszać repozytoria, albo przenieść z Debiana do Ubu jakąś paczkę kluczową dla systemu - np. gcc, jest takich paczek "groźnych" około" 10 -20 % w całym systemie.
Przykładowo np. Virtualboxa zainstalowałem z paczki dla Debiana Lenny - ponieważ w odróżnieniu od tej na Ubuntu - działa prawidłowo i nie muli (w Jauntym)

To by było na tyle.

Pozdrawiam
;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”