Cześć, mam nadzieję, że dobry dział wybrałem i nie przeoczyłem istniejącego tematu na forum.
Otóż problem jest taki jak w temacie. Przy ustawieniu głośności suwaczkiem koło zegarka poniżej 80% już dźwięk jest wyciszony.
Aby było jaśniej:
0-80% zupełna cisza
81-100% - w tym zakresie mogę robić ciszej i głośniej
Jak łatwo się domyślić, chciałbym mieć możliwość regulacji od 0 do 100% ;p Kombinowałem już z różnymi ustawieniami w Regulacji głośności (Alsa, OSS, PulseAudio) ale na wszystkich jest to samo. W programach (np. Amarok) regulacja jest ok.
Karta: HDA ATI SB
Chip: IDT 92HD71B7X
Pozdrawiam.
PS. Dałem w software bo dźwięk sam w sobei bardzo ładnie działa więc myśle, że to nie wina sprzętu, chociaż...
Niedokładna regulacja dźwięku.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Niedokładna regulacja dźwięku.
Póki co, jest to zgłoszone jako bug.
Możesz jednak troszkę to poprawić:
System->Preferencje->Dźwięk.
W kategorii "Domyślne ścieżki miksera" wybierz z rozwijanej listy urządzenie, które ma możliwość wyboru więcej niż tylko master (lub główny) i zaznacz PCM (lub słuchawki).
U mnie mam HD Intel (ALSA mixer) i zaznaczone PCM. Regulacja głośności jest w pełnym zakresie, ale tak do 80% słyszalnie spada, później płynnie aż do 0.
PS- nie wybieraj tylko z tej listy "Capture"
Możesz jednak troszkę to poprawić:
System->Preferencje->Dźwięk.
W kategorii "Domyślne ścieżki miksera" wybierz z rozwijanej listy urządzenie, które ma możliwość wyboru więcej niż tylko master (lub główny) i zaznacz PCM (lub słuchawki).
U mnie mam HD Intel (ALSA mixer) i zaznaczone PCM. Regulacja głośności jest w pełnym zakresie, ale tak do 80% słyszalnie spada, później płynnie aż do 0.
PS- nie wybieraj tylko z tej listy "Capture"
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Odp: Niedokładna regulacja dźwięku.
Dzieki kreciq
U mnie nie hasa. Jakoś to przeboleje ;p
[edit]
po różnych updatach spowodowanych wykrzaczeniem się Xów Twój sposób zadziałał jednak pojawiły się trzaski. Chyba sobie odpuszczę bo zepsuję wszystko do reszty

[edit]
po różnych updatach spowodowanych wykrzaczeniem się Xów Twój sposób zadziałał jednak pojawiły się trzaski. Chyba sobie odpuszczę bo zepsuję wszystko do reszty