Bardzo krotki czas pracy na baterii
Bardzo krotki czas pracy na baterii
Witam serdecznie!
Jestem nowym użytkownikiem linuxa. Moj system to Ubuntu Studio. Do tej pory wszystkie moje problemy rozwiazywalem bez wiekszych problemow dzieki temu forum, jednak z tym nie moge sobie sam poradzic, dlatego prosze Was o pomoc.
Posiadam lapka HP Nx6325 z sempronem mobile 3500+. Czas pracy tego notebooka na baterii pod windowsem to jakies 2 godziny, a pod ubuntu zaledwie 50 min do 1h. Dlaczego tak krotko???
Znalazlem taki temat na forum: Linek
Zrobilem wszystko tak jak tam jest napisane. Ustawilem predkosc CPU na najnizsza z mozliwych (800mhz) ale to nic nie pomaga. I jeszcze jedno: w Ubuntu Studio zle dziala mi wskaznik poziomu baterii. Pokazuje ze bateria jest pelna, pozniej poziom spada prawidlowo do 0%i na 0% lapek pracuje jeszcze przez jakies 15 do 20 minut :/ W "zwyklym" Ubuntu 7.04 nie bylo tego problemu ze wskaznikiem baterii jednak czas pracy byl tak samo krotki jak w Studio. Prosze o jakies podpowiedzi.
Jestem nowym użytkownikiem linuxa. Moj system to Ubuntu Studio. Do tej pory wszystkie moje problemy rozwiazywalem bez wiekszych problemow dzieki temu forum, jednak z tym nie moge sobie sam poradzic, dlatego prosze Was o pomoc.
Posiadam lapka HP Nx6325 z sempronem mobile 3500+. Czas pracy tego notebooka na baterii pod windowsem to jakies 2 godziny, a pod ubuntu zaledwie 50 min do 1h. Dlaczego tak krotko???
Znalazlem taki temat na forum: Linek
Zrobilem wszystko tak jak tam jest napisane. Ustawilem predkosc CPU na najnizsza z mozliwych (800mhz) ale to nic nie pomaga. I jeszcze jedno: w Ubuntu Studio zle dziala mi wskaznik poziomu baterii. Pokazuje ze bateria jest pelna, pozniej poziom spada prawidlowo do 0%i na 0% lapek pracuje jeszcze przez jakies 15 do 20 minut :/ W "zwyklym" Ubuntu 7.04 nie bylo tego problemu ze wskaznikiem baterii jednak czas pracy byl tak samo krotki jak w Studio. Prosze o jakies podpowiedzi.
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
Odp: Bardzo krotki czas pracy na baterii
Witam!
Mam ten sam problem. Laptop to HP NX9420 z dodatkową baterią. Na Windowsie spokojnie trzymał na baterii 5-6 godzin. Po zainstalowaniu Ubuntu 7.10 Gutsy na baterii trzyma tylko jakieś 1.30 min. To chyba stanowczo za krótko. Mam skonfigurowane cpufreq z modułem acpi_cpufreq. I zmiana częstotliwości niby działa, ale nie przekłada się to na działanie baterii. Proszę o jakąś radę i pomoc. Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem. Google przeszukałem i nic konkretnego nie znalazłem!
Pozdro!
Bobby
Mam ten sam problem. Laptop to HP NX9420 z dodatkową baterią. Na Windowsie spokojnie trzymał na baterii 5-6 godzin. Po zainstalowaniu Ubuntu 7.10 Gutsy na baterii trzyma tylko jakieś 1.30 min. To chyba stanowczo za krótko. Mam skonfigurowane cpufreq z modułem acpi_cpufreq. I zmiana częstotliwości niby działa, ale nie przekłada się to na działanie baterii. Proszę o jakąś radę i pomoc. Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem. Google przeszukałem i nic konkretnego nie znalazłem!
Pozdro!
Bobby
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
odswiezam temat. posiadam asusa f3sv jasnosc monitora prawie zero, procek ustawiony na 800mhz czas pracy na baterii to jakies 1;30-1;40 gdzie na windzie moge spokojnie obejrzec film (okolo 2h) z max jasnoscia i max dzwiekiem w dodatku max prockiem....
a do tego jeszcze karta graficzna grzeje mi tutaj ekstremalnie (60'C?!) sam pulpit
a do tego jeszcze karta graficzna grzeje mi tutaj ekstremalnie (60'C?!) sam pulpit
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Chciałbym się dołączyć do tematu. Mój komputer to Sony Vaio FW11E, a distro to Ubuntu 8.10. Na windowsie (XP 32bit) wytrzymuje 2h 20min, na Debianie Sid (64 bit) 2h 40min zaś na Ubuntu 8.10 (stale aktualizowane) 1h 15min.
- vi3dr0
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Mam dokładnie ten sam problem - HP NX7300 i wskaznik baterii szaleje ;/ Sporo szukałem, ale niestety nie znalazłem jeszcze rozwiązania problemu.shumway pisze:zle dziala mi wskaznik poziomu baterii. Pokazuje ze bateria jest pelna, pozniej poziom spada prawidlowo do 0%i na 0% lapek pracuje jeszcze przez jakies 15 do 20 minut :/ W "zwyklym" Ubuntu 7.04 nie bylo tego problemu ze wskaznikiem
Pozdrawiam
vi3dr0
ThinkPad Power!
T61p: T7700, 4GB RAM, NVIDIA Quadro 570M, Intel 4965 @ Arch64
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witam!
Kupiłem ostatnio HP 6735s (puma). Tak jak u przed mówców na Windzie około 2,2h a na Kubuntu 1h! Masakra. Co zauważyłem to fakt, że system sam reguluje częstotliwość procesora i po mimo małego obciążenia wiatrak napindala cały czas na max obrotach! Dodatkowo grafika się grzeje. Problem był także z dźwiękiem. Gdy z tym się uporałem, system zaczął widzieć jedno jajko! Dźwięk jest, ale...BATERIA TRZYMA MAX 45 MINUT! Niestety moje umiłowanie do ubuntu musiało się oddalić. Nie mogę tak ryzykować. Gdzieś czytałem, że ubuntu ma z tym poważny problem i programiści nie mogą sobie poradzić. Jego starszy brat Debian nie ma takich problemów. Co jest grane? Może to jakiś spisem MS'u...a na poważnie, dopóki nie poprawią tego ubuntu idzie na dalszy plan. Pozdrawiam
Kupiłem ostatnio HP 6735s (puma). Tak jak u przed mówców na Windzie około 2,2h a na Kubuntu 1h! Masakra. Co zauważyłem to fakt, że system sam reguluje częstotliwość procesora i po mimo małego obciążenia wiatrak napindala cały czas na max obrotach! Dodatkowo grafika się grzeje. Problem był także z dźwiękiem. Gdy z tym się uporałem, system zaczął widzieć jedno jajko! Dźwięk jest, ale...BATERIA TRZYMA MAX 45 MINUT! Niestety moje umiłowanie do ubuntu musiało się oddalić. Nie mogę tak ryzykować. Gdzieś czytałem, że ubuntu ma z tym poważny problem i programiści nie mogą sobie poradzić. Jego starszy brat Debian nie ma takich problemów. Co jest grane? Może to jakiś spisem MS'u...a na poważnie, dopóki nie poprawią tego ubuntu idzie na dalszy plan. Pozdrawiam
Moja pasja...Ubuntu Linux for human beings 

-
- Piegowaty Guziec
Spokojnie.
Po pierwsze nalezy ustalic co tak zre baterie.
sudo apt-get install powertop
Po pierwsze nalezy ustalic co tak zre baterie.
sudo apt-get install powertop
- vi3dr0
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
A jaka karta graficzna? Może GPU nie zwalnia, choć powinien?madc0w pisze:odswiezam temat. posiadam asusa f3sv jasnosc monitora prawie zero, procek ustawiony na 800mhz czas pracy na baterii to jakies 1;30-1;40 gdzie na windzie moge spokojnie obejrzec film (okolo 2h) z max jasnoscia i max dzwiekiem w dodatku max prockiem....
Pzdr
vi3dr0
ThinkPad Power!
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
u mnie też na lenovo n200 bardzo krótko trzyma 1.40 min jakoś było nawet 1.50 ale już spadło
Google mówi google radzi google nigdy cię nie zdradzi!!!
- ravalent
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
hp6735s - trzyma troszke ponad godzinne
powertop
powertop
ps win wista 2x dłużejTop causes for wakeups:
79,5% (44206,4) <interrupt> : ohci_hcd:usb1, ohci_hcd:usb2, HDA Intel
25,1% (13927,1) <kernel IPI> : Rescheduling interrupts
0,4% (205,2) skype : do_nanosleep (hrtimer_wakeup)
0,4% (195,6) <interrupt> : PS/2 keyboard/mouse/touchpad
0,1% ( 60,3) <interrupt> : ohci_hcd:usb5, fglrx[0]@PCI:1:5:0
0,1% ( 53,9) firefox : schedule_timeout (process_timeout)
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Brak
u mnie dzieje sie tak samo, i .. to rowniez notebook HP (dokladniej G70 120EM)
tyle ze na Ubuntu 9.04
ubuntu "trzyma" mi ok. 1h, 30 min. zas na tej samej baterii Vista trzyma ok. 3h..
o co tutaj chodzi?
a powertop mowi mi:
tyle ze na Ubuntu 9.04
ubuntu "trzyma" mi ok. 1h, 30 min. zas na tej samej baterii Vista trzyma ok. 3h..
o co tutaj chodzi?
a powertop mowi mi:
Kod: Zaznacz cały
Cn Avg residency P-states (frequencies)
C0 (cpu running) (13.9%) 2.00 Ghz 0.0%
polling 0.0ms ( 0.0%) 1.60 Ghz 0.0%
C1 mwait 0.2ms ( 0.1%) 1200 Mhz 0.0%
C4 mwait 1.6ms (86.1%) 800 Mhz 100.0%
Wakeups-from-idle per second : 553.9 interval: 10.0s
Power usage (5 minute ACPI estimate) : 22.7 W (1.5 hours left)
Top causes for wakeups:
19.2% ( 95.8) firefox : schedule_hrtimeout_range (hrtimer_wakeup)
15.8% ( 78.8) <interrupt> : extra timer interrupt
14.8% ( 73.5) <kernel IPI> : Rescheduling interrupts
13.0% ( 64.8) firefox : futex_wait (hrtimer_wakeup)
10.1% ( 50.4) USB device 8-1 : USB Optical Mouse ()
8.5% ( 42.5) <interrupt> : uhci_hcd:usb5, uhci_hcd:usb8, ath
2.5% ( 12.2) skype.real : schedule_hrtimeout_range (hrtimer_wakeup)
Suggestion: Enable USB autosuspend by pressing the U key or adding
usbcore.autosuspend=1 to the kernel command line in the grub config
- zielski
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Swój problem z używaniem laptopa w pracy rozwiązałem tym skryptem autorstwa Sebastiana Łuczaka.
http://wklej.ubuntu.pl/4380
Łatwo go zmodyfikować i dostosować do własnych potrzeb.
http://wklej.ubuntu.pl/4380
Łatwo go zmodyfikować i dostosować do własnych potrzeb.
„Až budu starým mužem budu staré knihy číst a mladé víno lisovat”
Starý muž (hudba/text Jaromír Nohavica)
-
- Piegowaty Guziec
gdy proboje odpalic skrypt, pokazuje sie na ok. 0,2 sek okienko terminala, i znika..
co jest nie tak ? (oczywiscie po 2 kliku w plik wybieram run in terminal)
A uczyniłes go wykonywalnym?chris_uk pisze:gdy proboje odpalic skrypt, pokazuje sie na ok. 0,2 sek okienko terminala, i znika..
-
- Piegowaty Guziec
nie. a jak mam to zrobic?
- rafaloo
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86_64
Kod: Zaznacz cały
chmod +x /sciezka/do/pliku
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW. Niech inni na tym skorzystają.
Inny OS Gentoo/Debian/*BSD
Inny OS Gentoo/Debian/*BSD
-
- Piegowaty Guziec
zrobilem tak jak mowiles, i dalej sie nie uruchamia
Prawą stona myszy na pliku>uprawnienia,postaw ptaka "zezwolenie na używanie pliku jako programu
- zielski
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Jak rozumiem wiesz jak uruchomić skrypty? I masz świadomość, że w tym przypadku potrzebne jest uprawnienie administratora.
hint: sudo
użyj wklej.ubuntu.pl i pokaż co się dzieje w konsoli.
„Až budu starým mužem budu staré knihy číst a mladé víno lisovat”