IDE godne polecenia?

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
jorul
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

IDE godne polecenia?

Post autor: jorul »

Witam,

Może mi ktoś polecić jakieś wygodne środowisko programistyczne? Bo jednak Geany jak na XXI wiek to już jest trochę przesadzona;) Fajnie, gdyby było to środowisko tak wygodne jak Visual Studio, jeżeli chodzi o wykonywanie krokowo programu i podgląd zmiennych na bieżąco. Właśnie tego mi tu najbardziej brakuje.

Przejrzałem kilka środowisk na jakie natrafiłem, ale nie widziałem, żeby któreś miało takie opcje. Czy może nie zainstalowałem jakiś pluginów? W każdym razie będę wdzięczny za rady i wskazówki:)

Pozdrawiam
wibo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Odp: IDE godne polecenia?

Post autor: wibo »

Witam
Mnie osobiście podoba się Code::Blocks, jeżeli go jeszcze nie widziałeś to może tobie również przypadnie do gustu. ;-)

Pozdrawiam
Wibo
krzychusan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: krzychusan »

Skoro mowa o Visual studio to zakładam, że chodzi o c++.
W takim razie eclipse, bez żadnych dodatkowych pluginów obsługuje debugowanie aplikacji c++ z podglądem zmiennych i masą innych mniej lub bardziej przydatnych rzeczy, jak na takie rozbudowane środowisko przystało.
Awatar użytkownika
Hauleth
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: Hauleth »

jak to bez żadnych?? trza zainstalować CDT.
Jeśli problem rozwiązany dodaj na początku tematu [SOLVED].

Biblioteka do C++ - Bust Lib: http://code.google.com/p/bust/
pozyton
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: pozyton »

Eclipse to jedna z możliwości, choć ja gorąco polecam NetBeans IDE. Nie jest to IDE tylko dla Javy, z powodzeniem można pisać programy w C/C++ (i kilku innych językach, ale nie należą one do tego tematu ;) ). Ściągnij sobie odpowiedniego NetBeansa (czyli tego, który daje możliwość pisania programów w C/C++). Przed instalacją IDE upewnij się, że masz pakiet build-essencial

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install build-essencial
a następnie zainstaluj NetBeansa uruchamiając skrypt, który ściągnąłeś

chmod +x skrypt.sh
sh skrypt.sh
i postępuj zgodnie z poleceniami. Gotowe! :D
krzychusan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: krzychusan »

Hauleth pisze:jak to bez żadnych?? trza zainstalować CDT.
Rozumiem, że chodzi Ci o to, że jak masz zainstalowanego standardowego eclipse dla java to musisz doinstalować CDT, ale jeżeli w ogóle nie masz eclipse to wystarczy zainstalować "Eclipse IDE for C/C++ Developers" i śmiga bez problemów.
adrian5632
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: adrian5632 »

QtCreator - ma chyba to, czego oczekujesz.
Zresztą... temat IDE nie raz był już wałkowany na tym forum - wystarczy poszukać...
[IMG]http://www.ubudsl.com/media/UbuDSL.png[/IMG]
Masz problem z UbuDSL? Nie zapomnij wygenerować i załączyć loga do postu!
arrevalk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: arrevalk »

pozyton pisze: Przed instalacją IDE upewnij się, że masz pakiet build-essencial

sudo apt-get install build-essencial
Nie ma takiego pakietu jak build-essencial, jest build-essential i to jest pakiet który zawiera "podstawe" niezbędną do kompilacji programów. Jeżeli podajesz jakąś sugestię lub poradę to przynajmniej upewnij się że jest właściwa. A Netbeans też polecam bardzo przyjemne IDE.
Razi
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: Razi »

również polecam Qt Creatora nie tylko do Qt, ale i do innych projektów. Bardzo wygodne zarządzanie projektami, choć brakuje mi nieco podziału na podfoldery w formie drzewa...
pozyton
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: pozyton »

arrevalk pisze:Nie ma takiego pakietu jak build-essencial, jest build-essential i to jest pakiet który zawiera "podstawe" niezbędną do kompilacji programów. Jeżeli podajesz jakąś sugestię lub poradę to przynajmniej upewnij się że jest właściwa. A Netbeans też polecam bardzo przyjemne IDE.
literówka... zawsze wpisuje początek nazwy i molestuje tabulator, całkiem przyjemne ;)
Awatar użytkownika
mate_haru
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: mate_haru »

NetBeans (tudzież Netszins - jak zwyklem ostatnio nazywac to IDE) jest jak dla mnie zupelnie chybionym pomyslem. Po pol roku pisania za pomoca tego interesu zlozonych webaplikacji przy wykorzystaniu przeroznych technologii javy stwierdzam, ze to najbardziej niewygodne, nieintuicyjne i upierdliwe IDE z jakiego kiedykolwiek korzystalem. Z radoscia przenioslem sie z powrotem do Eclipse'a, ktorego z kolei po kilkuletnim doswiadczeniu uwazam za najlepszego z najlepszych. Tyle tytulem dygresji.

Do C++ polecam wspomnianego wczesniej Code::Blocks - srodowisko lekkie, przyjemne i wygodne... choc nie jest pozbawione wad, ale jak tylko sie przyzwyczaic i ogarnac wszystkie kruczki, to calkiem wydajnie mozna w tym pracowac.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kabanek
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: kabanek »

ja proponuję, żeby zrobić tak, że się instaluje każde środowisko po kolei i te które się spodoba to je zostawić :)

mate_haru: netbeans jest dobrym środowiskiem, tylko strasznie ciężkim i chyba wg mnie trochę przebajerowany, chociaż np możliwość UMLowania jest fajnie tam zrobione ;)
Awatar użytkownika
mate_haru
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Fluxbox
Kontakt:

Post autor: mate_haru »

kabanek pisze: mate_haru: netbeans jest dobrym środowiskiem, tylko strasznie ciężkim i chyba wg mnie trochę przebajerowany, chociaż np możliwość UMLowania jest fajnie tam zrobione ;)
No dobra... co do UMLa to rzeczywiscie ladnie to zrobili i tylko dla ladnej generacji diagramu z kodu trzymam jeszcze to dranstwo u siebie. Choc i tak szlag mnie trafia za kazdym razem siadam do NetBeansa :craz:. Poczatkujacym szczerze odradzam... no ale to kwestia gustu ;)
luzakwielki
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: luzakwielki »

@jorul: Zdecydowanie godnym polecenia na linuksa jest Eclipse ze względu na bogatą bazę pluginów (jednak przynajmniej na razie nie ma najważniejszego - nie działa z najnowszą wersją eclipse czyli http://www.eclipse.org/linuxtools/).
Wśród przydatnych pluginów to zdecydowanie zestaw linux tools, a jeśli chodzi o ścisłość:
- Valgrind, czyli integracja z tym świetnym narzędziem do profilowania pamięci i szukania wycieków pamięci.
- Oprofile czyli integracja z profilerem
- Autotools - chyba nie trzeba tłumaczyć

Dodatkowo przydatnymi pluginami są z pewnością egit i inne integrację z systemami kontroli wersji - nie jest to przydatne tylko jeśli piszesz z kimś w grupie, bo chodź mimo, że masz w eclipse historię lokalną każdego pliku git się przyda, integracja z systemami budowania jak cmake, scons, integracja z automatycznym tworzeniem dokumentacji doxygen, no i mylin (i połączenia jego np. z bugzillą), wiele pluginów do UML etc... ofc zależnie od tego co robisz jest jeszcze wiele innych pluginów które Ci się mogą przydać jak pluginy zwiększające możliwości IDE o języki przydatne przy programowaniu, np. gier czyli shadery (glsl, cg), skrypty (lua, python) czy bazy danych sql, dodatkowo masz te same narzędzia do tworzenia interface w QT co w Qt Creator (plugin na stronie qt jest do ściągnięcia), oraz jak chcesz pisać np. programy na telefony z androidem/symbian to eclipse jest wyborem idealnym (jedyne ide na które przygotowuje google narzędzia jest eclipse, a ide nokii do symbiana to właśnie eclipse z pluginami)... a jeśli chciałbyś skorzystać z kompilatora intela (ICC) to też masz integrację do eclipse.

A to co wymagasz w pierwszym poście od IDE (czyli integrację z debuggerem (standardowo z gdb)) ma większość (Eclipse/C::B/Netbeans)... z tym, że z gdb jest problem bo jak będziesz chciał zobaczyć co zawierają zmienne typu std::string, std::vector, std::map... to będziesz miał problem - nie ze względu na samo IDE co na debuger i trzeba czekać na gdb 7.0 (który zaraz ma wyjść) lub aż branch gdb redhata (czyli archer) będzie zdatny do użytku (użytkownicy fedory 11 dostali gdb (archer) w stabilnej wersji systemu, ale raczej nie są zadowoleni ;p).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”