Instalacja EKG2
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Instalacja EKG2
Z gory przepraszam, jeżeli taki temat jest juz na forum. Szukalem, nie znalazłem rozwiązania, więc napiszę.
Chciałbym zainstalować sobie komunikator ekg2 (zależy mi na jabberze, a ekg go nie obsługuje).
Pobralem paczkę ze strony projektu (http://pl.ekg2.org/), skompilowałem za pomocą ./configure, make, sudo make install. Program odpala się i na tym kończą się dobra wiadomości.
Po pierwsze zamiast polskich znaków wyświetlane są czarne prostkaty ze znakiem zapytania. Po zmianie kodowania w konsoli, zostają one zamienione na polskie znaki, ale nie zawsze. Niektóre stają się bardziej zaokrąglonymi prostokątami ze znakiem zapytania. (Np. jeżeli wykonam polecenie help [komenda], to treść pomocy będzie normalna, ale wiadomość systemowa, która po niej następuje juz nie.
Poza tym, mimo komunikatu po uruchomieniu programu, abym wpisał session -a <gg:numerek-gg/jid:jabber-id>, nie mogę czegos takiego zrobić. wpisuję session -a gg:123456, a otrzymuję jedynie: Niepoprawny identyfikator użytkownika. To samo jeżeli chodzi o jabbera.
Czy jest jakiś sposób na skonfigurowanie ekg2 tak jak trzeba? spodobal mi sie ten komunikator, ale nie potrafie sobie z nim poradzić. Z gory dziękuję za pomoc.
Chciałbym zainstalować sobie komunikator ekg2 (zależy mi na jabberze, a ekg go nie obsługuje).
Pobralem paczkę ze strony projektu (http://pl.ekg2.org/), skompilowałem za pomocą ./configure, make, sudo make install. Program odpala się i na tym kończą się dobra wiadomości.
Po pierwsze zamiast polskich znaków wyświetlane są czarne prostkaty ze znakiem zapytania. Po zmianie kodowania w konsoli, zostają one zamienione na polskie znaki, ale nie zawsze. Niektóre stają się bardziej zaokrąglonymi prostokątami ze znakiem zapytania. (Np. jeżeli wykonam polecenie help [komenda], to treść pomocy będzie normalna, ale wiadomość systemowa, która po niej następuje juz nie.
Poza tym, mimo komunikatu po uruchomieniu programu, abym wpisał session -a <gg:numerek-gg/jid:jabber-id>, nie mogę czegos takiego zrobić. wpisuję session -a gg:123456, a otrzymuję jedynie: Niepoprawny identyfikator użytkownika. To samo jeżeli chodzi o jabbera.
Czy jest jakiś sposób na skonfigurowanie ekg2 tak jak trzeba? spodobal mi sie ten komunikator, ale nie potrafie sobie z nim poradzić. Z gory dziękuję za pomoc.
- bjfs
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Instalacja EKG2
1. Krzaki w kodowaniu.
W procesie konfiguracji nie możesz zapomnieć o jednym argumencie:
O czym, swoją drogą, ostrzega samo EKG2 zaraz po starcie...
2. Session.
Nie mam pojęcia, mi działa co trzeba
W procesie konfiguracji nie możesz zapomnieć o jednym argumencie:
Kod: Zaznacz cały
./configure --enable-unicode
2. Session.
Nie mam pojęcia, mi działa co trzeba

Bartłomiej - Ubuntero - Internet Society Poland - Open Directory Project
↵ dmoz.org/Computers/Software/Operating_Systems/Linux/Distributions/Ubuntu
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Tiaaaa, nie ma to jak czytać ze zrozumieniem...
Oczywiście zobaczyłem ten komunikat, ale jako że wolałem zamknąć okno z ekg2, to musialem zapamiętać co mam wpisać - i zapamiętało mi się --enable-utf - nie wiem czemu...
Dzięki za odpowiedź, spróbuję i zobaczę co dalej.
Co sie natomiast tyczy gg i jabbera - podczas instalacji ekg2, po wykonaniu ./configure wyskakuje taki ładny, zielono-żółty komunikat w terminalu, a tam jest napisanie między innymi:
EDIT:
To mi się wyświetla w tym komunikacie:
Zainstalowałem używając --enable-unicode, ale w sumie to jest jeszcze gorzej. teraz po uruchomieniu programu poleceniem ekg2, dostaję
Wiem że to oznacza, że nie mam żadnego interfejsu, ale nie wiem co mogę na to poradzić.
Oczywiście zobaczyłem ten komunikat, ale jako że wolałem zamknąć okno z ekg2, to musialem zapamiętać co mam wpisać - i zapamiętało mi się --enable-utf - nie wiem czemu...
Dzięki za odpowiedź, spróbuję i zobaczę co dalej.
Co sie natomiast tyczy gg i jabbera - podczas instalacji ekg2, po wykonaniu ./configure wyskakuje taki ładny, zielono-żółty komunikat w terminalu, a tam jest napisanie między innymi:
Protocols: [tutaj wymienione coś, jak zaraz będę instalował to wpiszę co xP] (disabled: gg, jabber [i coś jeszcze, też nie pamiętam co]) Czy to może mieć jakieś znaczenie?? A jak tak, to o co w tym chodzi?? :P
To mi się wyświetla w tym komunikacie:
Configured options:
CFLAGS: -g -O2 -Wall -std=c99
EXTRA CFLAGS FOR PLUGINS: -fvisibility=hidden
LDFLAGS:
LIBS: -ldl -lresolv
PLUGINS:
- Interface: (disabled: ncurses gtk readline )
- Protocols: icq irc polchat xmsg (disabled: feed jabber gg )
- Logging: logs (disabled: logsqlite logsoracle )
- Audio: pcm (disabled: libgsm )
- Encryption: rot13 (disabled: sim gpg )
- Scripting: (disabled: python perl )
- Misc: autoresponder jogger mail rc sms ioctld (disabled: xosd )
- NLS system: en pl
- Charset support: utf-8&ansi (EXPERIMENTAL)
- Plugins: as shared libs
No UI-PLUGIN
- bjfs
- Piegowaty Guziec
- Architektura: x86
- Kontakt:
To jest długa i szeroka lista możliwości, jakie oferuje EKG2.
Jeśli chciałeś wsparcia dla Jabber to masz problem ponieważ linijka:
Najwyraźniej nie masz zainstalowanych pakietów deweloperskich dla tych protokołów. Dla GG będzie to libgadu-dev , a dla Jabbera nie wiem. Poczytaj w Google
edit:
Jeśli zaś chodzi o interfejs to potrzebujesz pakietu libncursesw5-dev (dla konfiguracji unicode). Poinstaluj to poprzez apt-get i powinno być OK.
Jeśli chciałeś wsparcia dla Jabber to masz problem ponieważ linijka:
Informuje o tym, że nie będzie dla niego wsparcia. Dla GG też nie...- Protocols: icq irc polchat xmsg (disabled: feed jabber gg )
Najwyraźniej nie masz zainstalowanych pakietów deweloperskich dla tych protokołów. Dla GG będzie to libgadu-dev , a dla Jabbera nie wiem. Poczytaj w Google

edit:
Jeśli zaś chodzi o interfejs to potrzebujesz pakietu libncursesw5-dev (dla konfiguracji unicode). Poinstaluj to poprzez apt-get i powinno być OK.
Bartłomiej - Ubuntero - Internet Society Poland - Open Directory Project
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Wiem co to oznaczało. Przeinstalowalem ekg2 jeszcze kilka razy, ściągając różne wersje. Większość kończyła się
Ale najbardziej zastanawia mnie dość nietypowa sytuacja.
Przy którejś próbie, po doinstalowaniu dodatkowych pakietów (teraz nie pamiętam jakich, ale jeżeli to może pomóc rozwiązać problem, to mogę poszukać tej stronki w historii) ten komunikat, ktory pojawial się po ./configure --enable-unicode mówił, że będą dostępne środowiska gtk+ oraz ncurses, oraz że będzie obsługa gg, jabbera i wszystkich innych protokołów.
I faktycznie, program odpalił się ze środowiskiem graficznym. Jednak mimo, że na początku twierdził że vbędą obsługiwane wszystkie protokoły, sam program w okienku __debug napisał, że nie udało mu się znaleźć wtyczki do gg i jabbera - czyli dalej nie działa :/
Mam nadzieję, że wyraziłem się wystarczająco jasno i rozumiecie o co mi chodzi
Wiecie może jak rozwiązać ten problem?? Czy muszę ręcznie dociągnąć wymagane wtyczki (jak tak to skąd??) a może ktoś mógłby gdzieś zamieścić swoją działającą wersję ekg2
Czy jest możliwe, że wina jest po stronie mojego komputera (który do najmłoddszych nie należy) ??
Z góry dziękuję za pomoc
make ***[all] błąd 2
Przy którejś próbie, po doinstalowaniu dodatkowych pakietów (teraz nie pamiętam jakich, ale jeżeli to może pomóc rozwiązać problem, to mogę poszukać tej stronki w historii) ten komunikat, ktory pojawial się po ./configure --enable-unicode mówił, że będą dostępne środowiska gtk+ oraz ncurses, oraz że będzie obsługa gg, jabbera i wszystkich innych protokołów.
I faktycznie, program odpalił się ze środowiskiem graficznym. Jednak mimo, że na początku twierdził że vbędą obsługiwane wszystkie protokoły, sam program w okienku __debug napisał, że nie udało mu się znaleźć wtyczki do gg i jabbera - czyli dalej nie działa :/
Mam nadzieję, że wyraziłem się wystarczająco jasno i rozumiecie o co mi chodzi

Wiecie może jak rozwiązać ten problem?? Czy muszę ręcznie dociągnąć wymagane wtyczki (jak tak to skąd??) a może ktoś mógłby gdzieś zamieścić swoją działającą wersję ekg2

Czy jest możliwe, że wina jest po stronie mojego komputera (który do najmłoddszych nie należy) ??
Z góry dziękuję za pomoc
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Kontakt:
Przed chwilą zrobiłem paczkę .deb dla Ubuntu 8.10 (na livecd
)
Proszę bardzo : http://k28.pl/ekg2_20090818-1_i386.deb
Mam nadzieję że komuś sie przyda
Pozdrawiam krisik28

Proszę bardzo : http://k28.pl/ekg2_20090818-1_i386.deb
Mam nadzieję że komuś sie przyda
Pozdrawiam krisik28
Linux user #470979
witam! mam taki problem jak instaluje paczke z http://www.ekg2.org to po starcie programu mam
jak zainstaluje z experimental niby działa super ładnie ale wczoraj sie kapnąłem że nie ma pluginów.
Wpisuje
to dostaje
[/quote]
No UI-PLUGIN!
Wpisuje
/set auto_connect=1
nieznana zmienna: auto_connect=1
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: LXDE
jabber-dev. Kompilujesz i śmiga jak trzebaNajwyraźniej nie masz zainstalowanych pakietów deweloperskich dla tych protokołów. Dla GG będzie to libgadu-dev , a dla Jabbera nie wiem. Poczytaj w Google![]()