Zainstalowanych programów nie ma w systemie

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
Qujav
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Zainstalowanych programów nie ma w systemie

Post autor: Qujav »

Problem polega na tym ze zainstalowałem juz kilka programów i nie ma ich ani na pulpicie ani w menu. Dla przykładu pobrałem i zainstalowałem opere. Pobrałem paczke .deb ze strony opery i zainstalowałem za pomoca GDebi, innym razem pobrałem za pomoca Programy>>Dodaj/Usun Program Screenlest Powinien pojawic sie w System>>Preferencje>> Screenlest. Po aplikacjach ani sladu w menu sprawdzałem nawet czy nie jest w menu akryte za pomoca System>>Preferencje>>Menu głowne. Co robie zle ze tych programółw nie ma lub ich niewidze. Mam nadieje ze temat umiescilem w dobrym dziale jezeli nie to przepraszam i prosze o przeniesienie,

EDIT:
problem chyba rozwiazałem aplikacje pojawiły sie po wprowadzeniu komendy apt-cache search adesklets, (installuje adsklets) ale czemu dopiero po takim czasie?
Ubuntu 9.04 Kernel 2.6.8-18 GNOME. :D
Awatar użytkownika
RA1D3N
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86

Odp: Zainstalowanych programów nie ma w systemie

Post autor: RA1D3N »

Po zainstalowaniu programu jak go nie ma w menu to wpisz w terminalu jego nazwę. Program powinien się uruchomić.
Linux user number #496097
Awatar użytkownika
Qujav
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Qujav »

a jezeli nie znam jego pełnej nazwy? bo np wpisanie opera nie wystarczy bo ma dłuzsza nazwe
Ubuntu 9.04 Kernel 2.6.8-18 GNOME. :D
Awatar użytkownika
RA1D3N
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: RA1D3N »

To widocznie nie masz jej zainstalowanej bo po wpisaniu opera powinna działać. A tak na przyszłość wpisz kilka pierwszych liter programu/komeny i naciśnij tab :)
Linux user number #496097
ryszarddrozd
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: ryszarddrozd »

Dzien Dobry!

Problem mam podobny.
Zainstalowalem Eagle (5.4) -> pojawil sie w menu.
Po uruchomieniu poinformowal o nowej wersji - sciagnalem i zainstalowalem (7.cos).
Z menu dalej uruchamia sie stara wersja.
Aby uruchomic nowa musze ja odszukac na dysku i 'dwukliknac'.

Odinstalowalem stara wersje - zniknela z manu.
Zainstalowalem ponownie nowa ale w menu sie nie pojawia.

Jak dodac, dowolny inny program, do menu?
adrikux

Post autor: adrikux »

Nie zaznajomiłeś się z podstawami na temat strukrury katalogów, pakiety .deb po zainstalowaniu znajdują się z regóły w /usr/bin, tak więc tam powinieneś rozpocząć poszukiwania programu. Służy do tego także polecenie whereis.

Kod: Zaznacz cały

whereis eagle
ryszarddrozd
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Hm.
Nie wiem, czy zainstalowalem z pakietu deb. Ale wydaje mi sie to nieistotne.

Nie bardzo rozumiem, po co mam przeszukiwac komenda 'whereis eagle', napisalem, ze wyszukuje program i uruchamiam go dwuklikiem.

Szukam rozwiazania polegajacego na tym, ze nie bede musial juz wyszukiwac aplikacji Eagle, tylko klikne ja sobie na menu i sie uruchomi.

Nie wiem jak majac aplikacje (czyli sciezke bezwzgledna) umiescic ja w menu i uzywac po kliknieciu w menu bez koniecznosci kazdorazowego wyszukiwania po dysku.

Do wyszukiwania w Ubuntu 9.10 nie trzeba uzywac konsoli, jest aplikacja w menu dedykowana do wyszukiwania plików.
adrikux

Post autor: adrikux »

Oczywiście, że jest graficzna wyszukiwarka plików, nie jest to rzecz nadzwyczajna i jej obecność zawdzieczasz twórcom GNOME, a nie Ubuntu. Nie każda aplikacja po instalacji musi utworzyć aktywator w menu. Wyszukaj aplikacje dowolnym narzędziem, po czym utwórz aktywator aplikacji na panelu podając jej nazwę oraz odpowiednią ścieżkę. Możliwe, że aplikacja utworzyła skrót w menu, lecz jest on ukryty. Możesz to sprawdzić narzędziem Menu główne znajdującym się w System -> Preferencje. Aktywator do panelu dodajesz poprzez wykonanie PPM na panel -> Dodaj do Panelu -> Własny aktywator aplikacji. Poleciłem ci skorzystanie z tekstowego wyszukiwania plików, ponieważ jest ono znacznie szybsze, a co ważniejsze przeszukuje całe drzewo katalogów bez konieczności ręcznego ustawiania zakresu wyszukiwań.
ryszarddrozd
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Rozwiazanie jest banalne.
Prawy klawisz na menu Programy -> Modyfikuj menu
wybralem menu (Elektronika) i przycisk: Nowy element.

Jak dla mnie RESOLVED i EOT.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”