interfaces i resolv.conf - czesta utrata polaczenia z siecia

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
mate_haru
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86_64
Kontakt:

interfaces i resolv.conf - czesta utrata polaczenia z siecia

Post autor: mate_haru »

Korzystam z ubuntu jj z fluxem. Nie uzywam zadnego network-managera... nawet nie chce z niego skorzystac. Siec zawsze konfiguruje recznie, ale tym razem cos mi sie pierdzieli i to ostro. System zainstalowalem i skonfigurowalem pare miesiecy temu, a dopiero teraz robi mi takie numery. Moj /etc/network/interfaces:

Kod: Zaznacz cały

auto lo
#iface lo inet loopback

iface eth0 inet static
	hwaddress ether 00:30:4f:47:24:a2
	address 10.3.3.35
	netmask 255.255.0.0
	gateway 10.3.0.1
Nie ustawie dhcp, poniewaz tak sobie admin wymyslil w mojej sieci, ze kazdy ma miec stale ip... ale mniejsza o to. Co jakis czas po prostu trace polaczenie z siecia - nawet brama sie nie pinguje. Dodatkowo czesto trace ustawienia DNSow w /etc/resolv.conf - ten plik po prostu sie czysci. Zeby bylo smieszniej, to dodatkowo zaraz po starcie systemu nie mam polaczenia z siecia, tylko zawsze musze wstukac:

sudo ifup eth0
Co moge z tym wszystkim zrobic? Prosze o pomoc, bo juz po prostu szlag mnie trafia...
Awatar użytkownika
Semerchet
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: interfaces i resolf.conf - czesta utrata polaczenia z siecia

Post autor: Semerchet »

A spróbuj tak:

auto lo
iface lo inet loopback

auto eth0
iface eth0 inet static
	address 10.3.3.35
	gateway 10.3.0.1
	netmask 255.255.0.0
        hwaddress ether 00:30:4f:47:24:a2
Musisz zmieniać mac karty??
http://www.4x4suzukisamurai.pl/reklama/index.html
http://www.4x4suzukisamurai.pl/pawel/index.html
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

To jest jedyny sposób w jaki łączysz się z Internetem ? Dziwne jest to, że "coś" rozwala ci resolva ...
Drugie pytanie : zmiana adresu sprzętowego to konieczność ? Z czego to wynika ?

Ustaw sobie wszystko w interfaces i resolv.conf a potem zablokuj możliwość zmiany resolva poleceniem :

sudo chattr +i resolv.conf
w razie gdyby skutkowało to czymś meganegatywnym odwołujesz to:

sudo chattr -i resolv.conf
.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
mate_haru
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Jak na razie rozwiazanie podane przez Semerchet dziala - dzieki! Zapomnialem o magicznej opcji:

auto eth0
Co do zmiany maca - kupilem nowego laptopa i jeszcze nie mialem okazji pojsc do admina, zeby mu podac aktualny numer i dlatego uzywam jeszcze starego. W mojej sieci serwer (czy router - nie wiem do konca jak to dziala) nie pozwala na podlaczanie sie do sieci hostom, ktorych adres mac nie jest rozpoznany.

Skoro juz jestemy przy temacie - czy konfiguracja interfaces pozwala na uzywanie roznych ustawien w zaleznosci od konfiguracji sieci? Chodzi mi o to, ze siedzac w domu mam przydzielone stale ip i na sztywno ustawione adresy DNS, a gdy wybiore sie na uczelnie (gdzie funkcjonuje juz dhcp) musze znowu recznie zmieniac interfaces, zeby wykorzystywalo dhcp. Dodatkowo jesli polacze sie juz z uzyciem dhcp, to dostaje od serwera nowe ustawienia DNSow nadpisujace mi resolv.conf, ktory to plik znowu musze recznie zmieniac po powrocie do domu. Mozna to jakos sprytnie zalatwic bez wykorzystania network-managera, wicd i tych innych?
broken
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: broken »

bez network managera raczej bedzie trudniej. a nie lepiej po przyjsciu na uczelnie po prostu wpisac w konsoli (tryb roota) :

dhclient eth0
. Poza tym jesli administrator w twojej sieci nie uzywa DHCP to $$$$$$$$ z niego nie administrator tak przy okazji :) Nie ma zadnego racjonalnego powodu kazac przypisywac adresy IP recznie - powiem inaczej to jest wrecz niebezpieczne.
------------------------------------------------
Nie pomagam poza forum!
Awatar użytkownika
mate_haru
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Odp: interfaces i resolv.conf - czesta utrata polaczenia z siecia

Coz... nie ukrywam, ze mamy w sieci admina - amatora. Ledwo sobie chlopak radzi i z tego co widze, to ani mysli zmieniac konfiguracje sieci pozostawiona przez poprzedniego admina (rowniez amatora :P). Enyłej - okazalo sie, ze problem z siecia dalej wystepuje... Juz mi sie ladnie ubuntu na starcie podlacza do sieci i wszystko niby smiga... ale przynajmniej z raz w ciagu dnia trace polaczenie... Nie wiem co z tym zrobic tym bardziej, ze na laptopie z xp kumpla dostep do sieci caly czas jest :/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”