Otóż 8.10 nie jest najlepszym wyborem dla tego chipsetu, lepiej zainstaluj tam Ubuntu 9.04, tam stosowane, są serowniki 2.6.x - one na tym układzie działają idealnie ... testowałem na takim notebooku ... poza tym kwestia sterowników Intela ... to temat rzeka ... wiele osób krytykuje sterowniki 2.6.x zawarte w 9.04. Moim zdaniem to jedne z najlepszych ... wymagają jedynie pewnych ustawień w xorg.conf - pisze o tym w wątku o Lenovo s10 (netbook) ... i na tym netbooku np. glxgear z włączonym Compiz-Fusion pokazuje ok
790-810 fps - screenshot ! a bez compiza i screenletów dochodzi do 910 fps !, ale to na zbudowanym przeze mnie kernelu 2.6.30.5, np. ustawienia na 1000 HZ, włączony PAT, etc. ... na normalnej konfiguracji bez zmian dochodzi do 560 fps

.
I tu chce zwrócic uwagę już na przyszły problem - dotyczący Ubuntu 9.10 i sterowników Intela 2.8.x (nie pamiętam czy obecnie jeszcze nie ma tam 2.7.99 - w alpha5) - tak czy siak, te sterowniki to na chwilę obecną TRAGEDIA ! Jeśli Ubuntu 9.10 wyjdzie ze sterownikami na tym etapie rozwoju - możecie zapomnieć o płynnym Compzie i na niektórych konfiguracjach o płynnej grze w FPP 3D ... pomimo, że gra pokaże większą ilość klatek !!!! .. faktycznie pozostając mało płynną, próbowałem już wielu sztuczek np. przy poniższych ustawieniach jest lepiej na GMA 950:
Option "UseFBDev" "true"
VideoRam 261632
Option "MigrationHeuristic" "greedy"
Jest lepiej ... ale nadal dużo słabiej niż w 9.04, np. na w/w konfiguracji osiągam ok. 4000 ramek na 5 sekund, podczas gdy w 9.10 mam ok. 1050-1250 ... jak widać różnica jest znaczna. Co ciekawe 3600 ramek w Ubuntu 9.10 uzyskuje na maszynie z Intel core 2 duo 2.2 GHz oraz GMA Intela X3100 ... po prostu żenada ... na 2.6.x wyprzedza go netbook !!!!!. Przyczyną jest całkowite przejście z EXA na UXA ... tylko powiem szczerze, jak na razie przynosi to tylko straty - w wydajności ... bo plus to np. bezpośredni rendering w Compizie. Odnośnie układów na jakich to testowałem (2.8.x = Ubuntu 9.10), to zarówno na GMA 950, X3100, jak i X4500 ... i jak pisałem tragedia, w porównaniu do sterowników 2.6.x. Pozostaje mieć nadzieję, że to poprawią - inaczej nie będzie fajnie. W takiej sytuacji włączenie Compiza z ustawieniami wobbly windows, expo, etc. będzie wywoływało uśmiech, ale co najwyżej politowania ... podczas gdy na moim leciwym GMA 950 (oraz atom 1.6 GHz - w/w netbook) działa to pod 9.04 i sterownikach 2.6.x idealnie płynnie !!!!! ... w szczególności na jądrze 2.6.30.5.
Prosiłbym o wasze odczucia ... w tym zakresie.