class skompilowany plik jak odpalić
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
class skompilowany plik jak odpalić
Mam skompilowany program javy do pliku .class jak go odpalić bez ciągłego komplowania pliku .java i dopiero odpalania. Chodzi mi o pojedeyńcze polecenia, mam wszystko zainstalowane do javy.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
Odp: class skompilowany plik jak odpalić
A jak mam to zrobić na windowsie bo kolega ma windowsa, a chce mu pokazać swoje dzieło?
P.S. Na linuxie działa to polecenie dzięki
P.S. Na linuxie działa to polecenie dzięki
- JoeBuck
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86
- Kontakt:
Dokładnie tak samo, z linii poleceń Windows. (Start->Uruchom->Wpisujesz "cmd" i enter). Oczywiście pod warunkiem, że kolega ma Javę zainstalowaną. A tak w ogóle to wygodniej byłoby chyba stworzyć plik .jar.
- mate_haru
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Kontakt:
O ile sciezka do javy jest zawarta w systemowej zmiennej PATH.Dokładnie tak samo, z linii poleceń Windows.
Czyzby? W takim przypadku sprawa sie sprowadza do polecenia:A tak w ogóle to wygodniej byłoby chyba stworzyć plik .jar.
Kod: Zaznacz cały
java -jar nazwaPaczki
- JoeBuck
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Święta racja. W innym przypadku trzeba podać pełną ścieżkę.O ile sciezka do javy jest zawarta w systemowej zmiennej PATH.
Albo do dwukliku. Co jest znacznie wygodniejsze (oczywiście zakładając, że nie jest to program konsolowy).Czyzby? W takim przypadku sprawa sie sprowadza do polecenia:
-
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
W jaki sposób chcesz class/jar uruchomić za pomocą 2xklick? Jedynym sposobem jest po prostu napisane skryptu (windows *.bat, linux w sh/bash *.run) lub programu (ostatecznie skrótu), który uruchomi javę z plikiem, który chcemy uruchomić.JoeBuck pisze:Albo do dwukliku. Co jest znacznie wygodniejsze (oczywiście zakładając, że nie jest to program konsolowy).
- JoeBuck
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Jar dwuklikiem? Najzwyczajniej w świecie. O ile w systemie zainstalowana jest java, to jar można uruchomić podwójnym kliknięciem myszki.W jaki sposób chcesz class/jar uruchomić za pomocą 2xklick?
-
- Wytworny Kaczor
Możesz napisać w jakim systemie, bo w Windowsie/MacOS/Linux/FreeBSD nie uruchamia się na 2x click... dlatego też programy pisane w javie są rozpowszechniane w z binarką/skryptem uruchomieniowym... gdzie dopiero 2x click zadziała.JoeBuck pisze:Jar dwuklikiem? Najzwyczajniej w świecie. O ile w systemie zainstalowana jest java, to jar można uruchomić podwójnym kliknięciem myszki.
- JoeBuck
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:

Windows Vista Home Basic - 2xclick na plik.jar -> program się uruchamia
Windows XP Professional - 2xclick na plik.jar -> program się uruchamia
Skoro ciężko uwierzyć, to w wolnej chwili zrobię video z dwukliku na jar

-
- Wytworny Kaczor
Może ubuntu jest trochę zmodyfikowane i uruchamia... inne linuksy nie - vista, frebsd i macos też nie - jedyne czego nie jestem pewien to solaris.JoeBuck pisze:Linux Ubuntu 9.04 - 2xclick na plik.jar -> program się uruchamia
Windows Vista Home Basic - 2xclick na plik.jar -> program się uruchamia
Windows XP Professional - 2xclick na plik.jar -> program się uruchamia
Skoro ciężko uwierzyć, to w wolnej chwili zrobię video z dwukliku na jar
- JoeBuck
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Proszę bardzo: namacalny dowód na Ubuntu. Windowsów się pozbyłem, więc w tym momencie nie jestem w stanie pokazać. Ale jeśli trzeba będzie udowodnić, skoczę do kumpla (WinXP) i nagram dwuklik
I daję słowo, że nic nie grzebałem w ustawieniach - zainstalowałem Javę, pobrałem .jar, dwuklik i wszystko działa, że aż miło.
EDIT:
Ale oczywiście próbujesz uruchomić dwuklikiem program posiadający GUI? Bo programy konsolowe dwuklikiem się nie otwierają (jak już zresztą wspomniałem).

EDIT:
Ale oczywiście próbujesz uruchomić dwuklikiem program posiadający GUI? Bo programy konsolowe dwuklikiem się nie otwierają (jak już zresztą wspomniałem).
-
- Wytworny Kaczor
Jak zainstalujesz Javę to Ci się nie uruchomi 2xClick (spróbuj - odinstaluj Javę z repo, zainstaluj ze strony SUN'a to zobaczysz) - jak już mówiłem może ubuntu jest zmodyfikowane (może ubuntu to za wielkie słowo - pakiety ubuntu, że po instalacji instalują aktywator w gnome/kde) - jednak normalnie nie działa.JoeBuck pisze:Proszę bardzo: namacalny dowód na Ubuntu. Windowsów się pozbyłem, więc w tym momencie nie jestem w stanie pokazać. Ale jeśli trzeba będzie udowodnić, skoczę do kumpla (WinXP) i nagram dwuklikI daję słowo, że nic nie grzebałem w ustawieniach - zainstalowałem Javę, pobrałem .jar, dwuklik i wszystko działa, że aż miło.
- JoeBuck
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Ehh, nie dojdziemy do porozumienia chyba. U mnie działa zaraz po instalacji javy zarówno n Ubuntu jak i na Windowsach. Bez modyfikowania czegokolwiek. Java ze strony SUN oczywiście.
Chyba nie ma się co tutaj kłócić, bo nic konstruktywnego do tematu nie wnosimy i moderacja może nie być zachwycona. Możemy podyskutować na pw.
EDIT:
Nie mogłem się oprzeć i pogrzebałem w sieci:
http://www.dustization.info/code_java.html
Chyba nie ma się co tutaj kłócić, bo nic konstruktywnego do tematu nie wnosimy i moderacja może nie być zachwycona. Możemy podyskutować na pw.
EDIT:
Nie mogłem się oprzeć i pogrzebałem w sieci:
http://www.dustization.info/code_java.html
http://peb.pl/programowanie/565700-maly ... -java.htmlaby uruchomić jakikolwiek program Javowski należy posiadać zainstalowaną wrtualną maszynę Javy SE6 - najlepiej jak najnowszą. W przypadku programów okienkowcyh uruchomienie aplikacji jest proste - wystarczy dwuklik na plik jar.
Jak więc widzisz to zjawisko całkiem normalne, że .jar z programem z GUI odpala się przez dwuklikAle jak już zaczniesz wszytko umieszczać w okienkowych plikacjach (Swing, GUI) to będziesz mógł utworzyć plik jar i odpalać go przez dwuklik.

-
- Wytworny Kaczor
Wcale nie jest to normą zarówno pod windowsem jak i linuksem (trzymaj filmik z programikiem z podanego przez Ciebie linku: http://www.2shared.com/file/8078322/b1ed3848/out-1.html)JoeBuck pisze:Jak więc widzisz to zjawisko całkiem normalne, że .jar z programem z GUI odpala się przez dwuklik
- JoeBuck
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Widzę, że pliki .jar traktowane są na tym filmiku jako archiwa. U mnie na Ubuntu i na Windows Vista otwierane są po prostu uruchamiane (otwierane przez JVM). Jedyne co mi się nasuwa to to, że mamy inne ustawienia skojarzeń rozszerzeń plików z programami (ja osobiście na Ubuntu nic przy tym nie grzebałem; na Windows Vista owszem, gdyż WinRAR przejął .jar dla siebie i zmieniłem na JVM).
-
- Wytworny Kaczor
Na windowsie, ani na linuksie samo się nie ustawia skojarzenie (dlatego pokazałem, że nie ma skojarzonego otwórz za pomocą (jak jest kilka skojarzonych w kde to jest strzałka, a tu nie ma i od razu pojawia się okienko wyboru)) i musisz sam ustawić... dlatego 2xclick nie jest normą, a jedynie wyjątkiem w niektórych dystrybucjach gdzie pakiety ustawiają przy instalacji. I właśnie dlatego stosuje się skrypty, bo 2x click nie u każdego zadziała, i nie każdy sobie poradzi z tym, żeby ustawić/włączyć z konsoli - a skrypt załatwia wszystko.JoeBuck pisze:Widzę, że pliki .jar traktowane są na tym filmiku jako archiwa. U mnie na Ubuntu i na Windows Vista otwierane są po prostu uruchamiane (otwierane przez JVM). Jedyne co mi się nasuwa to to, że mamy inne ustawienia skojarzeń rozszerzeń plików z programami (ja osobiście na Ubuntu nic przy tym nie grzebałem; na Windows Vista owszem, gdyż WinRAR przejął .jar dla siebie i zmieniłem na JVM).
- JoeBuck
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Na Windows Vista samo mi się skojarzyło po zainstalowaniu Javy, tylko potem WinRAR przejął.Na windowsie, ani na linuksie samo się nie ustawia skojarzenie
Nie trzeba konsoli, wystarczy PPM i "Otwórz za pomocą innego programu". Podobnie w Windows. Ustawisz raz - masz spokój, dwuklik na jar zawsze i wszędzie.nie każdy sobie poradzi z tym, żeby ustawić/włączyć z konsoli
Ale OK, widzę, że niekoniecznie u każdego pliki jar są domyślnie otwierane przez JVM. Widocznie ja miałem szczęście

wcale nie jedynymJedynym sposobem jest po prostu napisane skryptu (windows *.bat, linux w sh/bash *.run) lub programu (ostatecznie skrótu), który uruchomi javę z plikiem, który chcemy uruchomić.

-
- Wytworny Kaczor
Jedynym sposobem, żeby działało wszędzie out-of-boxJoeBuck pisze:Na Windows Vista samo mi się skojarzyło po zainstalowaniu Javy, Ale się da dwuklikiem, więc:
...
wcale nie jedynym
- JoeBuck
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Niech Ci będzie.