Połączenie Toshiby G500 z PC przez USB WM 5.0

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
Awatar użytkownika
Hwori
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Połączenie Toshiby G500 z PC przez USB WM 5.0

Post autor: Hwori »

Witam
Zdecydowałem się napisać nowy wątek bo nigdzie nie mogę znaleźć dobrego rozwiązania.
Problem tkwi w tym, że nie mogę połączyć mojej Toshiby G500 z Ubuntu 8.04. Po podłączeniu nic się nie dzieje. Zainstalowałem MultiSync i również nic. Znalazłem ten opis:
http://www.synce.org/moin/SynceInstalla ... dernDevice
Niestety nie działa. Przy dopisywaniu do źródeł oprogramowania linijki

Kod: Zaznacz cały

deb http://ppa.launchpad.net/synce/ubuntu hardy main 
wywala się błąd podczas update. W MultiSync brakowało jakiś pluginów. Pobrałem sam nie wiem jakie (były w Synapticu), niby program je "zobaczył", ale to i tak nic nie dało.
Próbowałem połączyć się poprzez Windows XP zainstalowany na wirtualnej maszynie i tutaj także klęska. System niby zobaczył telefon, ale próby połączenia z nim kończyły się fiaskiem bez jakiegokolwiek komunikatu.
Podkreślę, że zmieniłem w telefonie oprogramowanie z WM 6.1 na WM 5.0 i na obu wersjach to samo. Sprawdzałem czy w ogóle da się połączyć tego fona na innym PC. Ku mojemu zdziwieniu odpaliło na Windowsie XP bez jakiegokolwiek problemu.
Proszę o wyrozumiałość, robię to pierwszy raz.
Pozdrawiam.

EDIT// Może powiecie mi chociaż dlaczego nie działa mi to repozytorium? To po prostu musi działać. Jak nie odpali to będzie pierwszy powód aby wywalić Ubuntu na rzecz Windowsa. Jak mam coraz częściej takie problemy mieć to ja dziękuję bardzo.
aleff
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.10

Odp: Połączenie Toshiby G500 z PC przez USB WM 5.0

Post autor: aleff »

Jeśli jest problem uruchomienia Twojej tośki G500 w Ubuntu to sprawdź w innych dystrybucjach linuksowych. Piszę to na przykładzie mojej tośki G450, która łączy mnie z internetem w Ubuntu 8.10 poprzez wvdial (NM jej nie widzi), a niedawno zainstalowałem PCLinuxOS 2009.1 z KDE i tutaj spotkała mnie miła niespodzianka gdyż w Control Centrer Network system rozpoznaje Toshibe G450 wprawdzie dopiero gdy programowo wysunę (eject) ją z systemu i po ustawieniu DNS-ów Playa (w moim przypadku) w plikach resolv.conf jest połączenie z internetem. Ten post piszę właśnie z PCLinuxOS. Docelowo chcę zaadoptować te rozwiązanie w Ubuntu.
Awatar użytkownika
Hwori
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04

Odp: Połączenie Toshiby G500 z PC przez USB WM 5.0

Post autor: Hwori »

Dzięki za wskazówkę. W najbliższym czasie ściągnę i zainstaluję Debiana w wersji DVD. Mam nadzieję, że będzie posiadał wszystkie potrzebne pakiety. Napiszę wtedy o efektach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”