Instalacja XP w VirtualBox
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Instalacja XP w VirtualBox
Witam, kiedyś słyszałem, że można zainstalować Windowsa XP w programie o nazwie VirtualBox. Mam pare pytań co do tego rozwiązania, chodzi o to, że potrzebuję pare programów. Między innymi Adobe Photoshop, niby photoshopa można zainstalować na ubuntu, ale nie chodzi to tak jak by się chciało. Więc teraz moje pytanie, czy jest to dobre rozwiązanie? Nie chce instalować XP-ka bo to tylko mi zaśmieci dysk. Mam 1GB ramu, myślę, że do swobodnego odpalenia photoshopa wystarczy. Jeśli zna ktoś jakieś duże minusy tego rozwiązania to proszę o wyjaśnienie: P. Dziękuje.
- aga
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
Odp: Instalacja XP w VirtualBox
Możesz bez problemu xp zainstalować na vb. Photoshop powinien iść dobrze ( ja mam corela i działa płynnie, ale ja mam 2Gb ramu)
Najlepiej sam przetestuj- nic nie tracisz.
Minusów nie zauważyłam.
Najlepiej sam przetestuj- nic nie tracisz.
Minusów nie zauważyłam.
Jeśli masz problemy z ortografią, to zainstaluj słownik do przeglądarki.
Temat rozwiązany -wpisz [solved]
Ubuntu user # 20613 i user #474846
Świetny Blog
Grupa Ubuntu.pl na lastfm- Zapraszamy
Temat rozwiązany -wpisz [solved]
Ubuntu user # 20613 i user #474846
Świetny Blog
Grupa Ubuntu.pl na lastfm- Zapraszamy
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
A taka instalacja jest skomplikowana bardzo
?

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
Instalacja jest bardzo prosta, VB instalujesz pobierając paczkę .deb stąd klik. Sam program jest bardzo przejrzysty (wszystko graficznie). Na pewno sobie poradzisz. System instalujesz normalnie z płytki:)
- nithathak
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
Ja pracowałem na VBox mając 1GB. XP przyznawałem ok 400Mb, sam system chodził normalnie bez żadnych problemów jednak PS już trochę zwalniał przy większych zdjęciach. Również nie widzę minusów wirtualizacji poza jednym że nie wykorzystujemy całości zasobów bo część pożera nam host. (Jednocześnie chodzi nam linuks i windows) co przy małych zasobach może przeszkadzać. Mi wydajność PS przy takiej konfiguracji nie przeszkadzała na tyle by przełączać się na prawdziwego XP bo takowego też miałem z PS, ale to już musisz sam ocenić.
Podczas pracy z wirtualnym XP wyłączałem efekty wizualne Compiza.
Teraz dokupiłem sobie 4 GB RAM i do ćwiczenia konfiguracji sieci mam 5 wirtualnych maszyn w wirtualnej sieci. Tak więc polecam.
Przy tworzeniu wirtualnego dysku warto zaznaczyć dynamiczny rozmiar, wtedy podana wartość jest górnym ograniczeniem a wirtualny dysk zajmuje nam tyle ile dane na nim zgromadzone.
Dobre w Vbox jest to, że od razu po zainstalowaniu systemu na wirtualnej maszynie mamy neta(oczywiście jeśli gospodarz go ma
)
Virtualbox jest w repozytorium a tu http://taufanlubis.wordpress.com/2008/0 ... indows-xp/masz obrazkowy tutorial chociaż i tak zapewne nie będzie ci potrzebny.
Podczas pracy z wirtualnym XP wyłączałem efekty wizualne Compiza.
Teraz dokupiłem sobie 4 GB RAM i do ćwiczenia konfiguracji sieci mam 5 wirtualnych maszyn w wirtualnej sieci. Tak więc polecam.
Przy tworzeniu wirtualnego dysku warto zaznaczyć dynamiczny rozmiar, wtedy podana wartość jest górnym ograniczeniem a wirtualny dysk zajmuje nam tyle ile dane na nim zgromadzone.
Dobre w Vbox jest to, że od razu po zainstalowaniu systemu na wirtualnej maszynie mamy neta(oczywiście jeśli gospodarz go ma

Virtualbox jest w repozytorium a tu http://taufanlubis.wordpress.com/2008/0 ... indows-xp/masz obrazkowy tutorial chociaż i tak zapewne nie będzie ci potrzebny.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Mam pytanko a jak bardzo pamieciozerny jest owy system ?
Czy dałoby sie na nim ogladać filmy w mkv`kach ?
Czy dałoby sie na nim ogladać filmy w mkv`kach ?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
Pamięciożerny jest normalnie, oczywiście plus pamięć zajmowana przez gospodarza. Do oglądania filmów potrzebny jest bardziej procesor, więc jeśli host nie będzie niczym znaczącym zajęty, to powinno wszystko być ok