Instalacja XP w VirtualBox

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
krzychu1990
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Instalacja XP w VirtualBox

Post autor: krzychu1990 »

Witam, kiedyś słyszałem, że można zainstalować Windowsa XP w programie o nazwie VirtualBox. Mam pare pytań co do tego rozwiązania, chodzi o to, że potrzebuję pare programów. Między innymi Adobe Photoshop, niby photoshopa można zainstalować na ubuntu, ale nie chodzi to tak jak by się chciało. Więc teraz moje pytanie, czy jest to dobre rozwiązanie? Nie chce instalować XP-ka bo to tylko mi zaśmieci dysk. Mam 1GB ramu, myślę, że do swobodnego odpalenia photoshopa wystarczy. Jeśli zna ktoś jakieś duże minusy tego rozwiązania to proszę o wyjaśnienie: P. Dziękuje.
Awatar użytkownika
aga
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

Odp: Instalacja XP w VirtualBox

Post autor: aga »

Możesz bez problemu xp zainstalować na vb. Photoshop powinien iść dobrze ( ja mam corela i działa płynnie, ale ja mam 2Gb ramu)
Najlepiej sam przetestuj- nic nie tracisz.
Minusów nie zauważyłam.
Jeśli masz problemy z ortografią, to zainstaluj słownik do przeglądarki.
Temat rozwiązany -wpisz [solved]
Ubuntu user # 20613 i user #474846
Świetny Blog
Grupa Ubuntu.pl na lastfm- Zapraszamy
krzychu1990
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: krzychu1990 »

A taka instalacja jest skomplikowana bardzo :P?
Appleman
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: Appleman »

Instalacja jest bardzo prosta, VB instalujesz pobierając paczkę .deb stąd klik. Sam program jest bardzo przejrzysty (wszystko graficznie). Na pewno sobie poradzisz. System instalujesz normalnie z płytki:)
Awatar użytkownika
nithathak
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: nithathak »

Ja pracowałem na VBox mając 1GB. XP przyznawałem ok 400Mb, sam system chodził normalnie bez żadnych problemów jednak PS już trochę zwalniał przy większych zdjęciach. Również nie widzę minusów wirtualizacji poza jednym że nie wykorzystujemy całości zasobów bo część pożera nam host. (Jednocześnie chodzi nam linuks i windows) co przy małych zasobach może przeszkadzać. Mi wydajność PS przy takiej konfiguracji nie przeszkadzała na tyle by przełączać się na prawdziwego XP bo takowego też miałem z PS, ale to już musisz sam ocenić.
Podczas pracy z wirtualnym XP wyłączałem efekty wizualne Compiza.

Teraz dokupiłem sobie 4 GB RAM i do ćwiczenia konfiguracji sieci mam 5 wirtualnych maszyn w wirtualnej sieci. Tak więc polecam.
Przy tworzeniu wirtualnego dysku warto zaznaczyć dynamiczny rozmiar, wtedy podana wartość jest górnym ograniczeniem a wirtualny dysk zajmuje nam tyle ile dane na nim zgromadzone.

Dobre w Vbox jest to, że od razu po zainstalowaniu systemu na wirtualnej maszynie mamy neta(oczywiście jeśli gospodarz go ma :) )

Virtualbox jest w repozytorium a tu http://taufanlubis.wordpress.com/2008/0 ... indows-xp/masz obrazkowy tutorial chociaż i tak zapewne nie będzie ci potrzebny.
Aion
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: Aion »

Mam pytanko a jak bardzo pamieciozerny jest owy system ?
Czy dałoby sie na nim ogladać filmy w mkv`kach ?
Appleman
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: Appleman »

Pamięciożerny jest normalnie, oczywiście plus pamięć zajmowana przez gospodarza. Do oglądania filmów potrzebny jest bardziej procesor, więc jeśli host nie będzie niczym znaczącym zajęty, to powinno wszystko być ok
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”