HP Compaq 6735s - przegrzewanie się systemu

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
_t_

HP Compaq 6735s - przegrzewanie się systemu

Post autor: _t_ »

Witam!

Od kilku miesięcy jestem przeszczęśliwym użytkownikiem Kubuntu 9.10 na laptopie HP Compaq 6735s. Jest jednak kilka mankamentów, które nie dają mi spokoju. Największym jest przegrzewanie się systemu. Podczas słuchania muzyki, z włączoną przeglądarką, thunderbirdem i paroma komunikatorami, procesor ma jakieś 80*C (no, nieco poniżej). Wg. mnie to stanowczo za dużo jak na takie podstawy.

Odnoszę wrażenie, że nie mam pełnej akceleracji 3D, albo, że nie jest włączony drugi rdzeń... jak to sprawdzić? Grepem? Mam włączone efekty pulpitu i cztery wirtualne pulpity, ale prawdziwy problem pojawia się przy oglądaniu czegoś we flashu: ponad 80*C spokojnie. W Kubuntu 9.04 efekty i video całkowicie się wykluczały, w 9.10 działają bez wchodzenia w kolizję. Nie chcę jednak czekać na nowe wydanie...

Inną sprawą jest to, że po wybudzeniu wiatraczek czasami nie kręci się (albo sprawia takie wrażenie), albo kręci się cały czas z szaloną prędkością i dopiero restart pomaga... Są też problemy z usypianiem, ale może nie wszystko od razu ;)

Pozdrawiam i z góry dziękuję!
jacek_ubuntu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: HP Compaq 6735s - przegrzewanie się systemu

Post autor: jacek_ubuntu »

Może to zabrzmi standardowo, ale: u mnie działa. :wink:
komp HP 6735s, temperatura co prawda wysoka, ale nie 80*, użytkowany od ponad roku(minął w grudniu). Nie czyściłem go w środku i prawie cały czas wiatrak chodzi na malutkich obrotach(kiedyś to się nie zdarzało). Szczęśliwie wszystko śmiga. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
lalson
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86

Post autor: lalson »

U mnie na laptopie HP 6720s był problem ogólny z wysoką temperaturą dysku i procka. Wystarczało go przeczyścić konkretnie sprężonym powietrzem a efekt był murowany. Temperatury pospadały diametralnie - w tej chwili procesor około 55*C a dysk po paru godzinach użytkowania między 33*C-37*C.
kontakt ze mną via jabber lalson@jabster.pl
_t_

Dziękuję za odpowiedzi. Czyszczenie chyba nie ma sensu, używam go zbyt krótko żeby się zasyfił w środku jakoś porządnie. Biorąc pod uwagę gwałtowność wzrastania temperatury to może być faktycznie wina układu chłodzącego, np. radiator może nie być dość dobrze dociśnięty...

Chciałbym jednak wykluczyć stronę oprogramowania. W system settings KDE mam opcję zarządzania energią. Jest tam napisane, że dostępne polityki procesora to: wydajność, dynamiczna (na żądanie), dynamiczna (oszczędna), oszczędzanie energii, przestrzeń użytkownika. Mam stąd rozumieć, że system poprawnie "dogadał" się ze sprzętem w kwestii zarządzania energią?

Pozdrawiam!
jaroslawb1

Post autor: jaroslawb1 »

Jeżeli nie masz zamkniętych sterowników,to też może być nadmiernie wykorzystywany procesor.
Awatar użytkownika
Gasiu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: Gasiu »

U mnie też od 9.10 wiatrak wierci się jak szalony, a nawet komp parę razy umarł przy VB - tak jakby mu za ciepło jednak...
Pozdrawiam!
Gasiu
pinio
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: pinio »

Witam
Wprawdzie nie mam tego modelu HP, ale miałem około 2 lat 6715B. Moje spostrzeżenia. W zależności od wersji systemy (od 7.10 do 9.04) system zachowywał się różnie. Niektóre wersje kernela oraz acpi powodowały dość spore nagrzewanie się lapka, ale nigdy aż tak. Problemem tej serii jest słabsze wsparcie dla platformy AMD oraz chipset kontrolera dysku, który bardzo obciąża procesor. ponadto co nowe jajko, to problem ze sterami do ATI. Na szczęście został rozwiązany problem z bezprzewodówką Brodcom-a (ndiswrapper + wicd).

Polecam zainstalowanie (jeśli nie masz) laptop mode, athcool, powernowd, acpi... Popatrzeć w konfigurację.

Szczęśliwym zbiegiem okoliczności zmieniłem platformę na Intela. Ciszej, chłodniej, szybciej, sprawniej, dłużej na baterii.
_t_

Witam.

@ pinio - Nie mam niestety czasu dokładnie zająć się swoim problemem (sesja, sesja...) ale bardzo dziękuję za odpowiedzi. Tak na szybko sprawdziłem: ubuntu-laptop-mode nie jest zainstalowane, athcool raczej odpada, ja mam Turiona, powernowd... ciekawe...

@jaroslawb1 - Jeżeli chodzi o sterowniki, to mam zainstalowane fglrx, czyli te zamknięte, tak?

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
lalson
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: lalson »

pinio pisze:Witam
Wprawdzie nie mam tego modelu HP, ale miałem około 2 lat 6715B. Moje spostrzeżenia. W zależności od wersji systemy (od 7.10 do 9.04) system zachowywał się różnie. Niektóre wersje kernela oraz acpi powodowały dość spore nagrzewanie się lapka, ale nigdy aż tak. Problemem tej serii jest słabsze wsparcie dla platformy AMD oraz chipset kontrolera dysku, który bardzo obciąża procesor. ponadto co nowe jajko, to problem ze sterami do ATI. Na szczęście został rozwiązany problem z bezprzewodówką Brodcom-a (ndiswrapper + wicd).

Polecam zainstalowanie (jeśli nie masz) laptop mode, athcool, powernowd, acpi... Popatrzeć w konfigurację.

Szczęśliwym zbiegiem okoliczności zmieniłem platformę na Intela. Ciszej, chłodniej, szybciej, sprawniej, dłużej na baterii.
Dokładnie. U mnie na 6720s dopiero wersja 9.10 rozsądnie działa. Ze wcześniejszych wydań ubuntu musiałem zrezygnować na rzecz debiana.
kontakt ze mną via jabber lalson@jabster.pl
murgal
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: murgal »

Temperatura... no własnie...

Jestem OverClockerem, temperatura CPU, HDD jak i układu VGA jak i NB jest mi znana.

Uwierz mi, 80 stopni w laptopie to nie dużo. Mój laptop w tej chwili ( Asus k50AB, wykorzystanie procesora okolo 25% ) ma temperature 77 stopni. Procesory w laptopach maxymalną temperature osiągają przy około 120 stopniach. Nie masz się co martwić. Co innego z komputerami klasy PC, one nie są przystosowane do tak wysokich temperatur, i głównie ustawione są na stan krytyczny przy 80-90 stopniach.

Widze że masz Turiona, ja również Turion RM75 2.2 x2 , i temp mam podobne i wogule się tym nie martwie. Laptop jest nowy.
...
Awatar użytkownika
Gasiu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: Gasiu »

mój dochodził ostatnio do 92 stopni i przy przeglądaniu stron z flashem potrafił się powiesić... więc go odkurzyłem :) - teraz duuuuużo chłodniej ;)
Pozdrawiam!
Gasiu
modteam
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: modteam »

Flashblock :) i po problemie :D
_t_

Panie i Panowie, sprawa rozwiązana.

Wysłałem zgłoszenie do HP, po paru dniach odpisali, żeby przygotować komputer, zabezpieczyć dane przed ewentualną utratą itd. Przyjechał kurier, parę dni później laptop był z powrotem. Wymienili baterię i jeszcze zaktualizowali BIOS. I hula :)

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim!

PS: Flashblock mam zawsze włączony ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”