iPhone 3G 3.1.2 jako modem
- dulek09
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
iPhone 3G 3.1.2 jako modem
Witam, czy istnieje możliwość wykorzystania mojego iPhona 3G (z zainstalowanym oprogramwowaniem 3.1.2) jako modemu do Internetu? Tak żeby działal przez Edge, 3G, GPRS?
w Windows jest program iphonemodem który spisuje się idelanie, jednakże ja potrzebuje czegoś takiego na ubuntu
w Windows jest program iphonemodem który spisuje się idelanie, jednakże ja potrzebuje czegoś takiego na ubuntu
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Odp: iPhone 3G 3.1.2 jako modem
Podłącz swój telefon jako telefon, nie pendrive. Wejdź w System>>Preferencje>>Połączenia sieciowe. Przejdź na zakładkę "Komórkowe", kliknij na dodaj, wybierz swojego operatora i nawiąż połączenie.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
A jak podłączyć iPhona po bluetooth???
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Nie wiem, czy problem rozwiązany, czy jeszcze nie, ale tutaj jest how-to:
http://www.ubuntugeek.com/iphone-tether ... armic.html
Temacik trochę o innej problematyce, ale też dotyczący iphone'a: na naszym forum oczywiście.
http://www.ubuntugeek.com/iphone-tether ... armic.html
Temacik trochę o innej problematyce, ale też dotyczący iphone'a: na naszym forum oczywiście.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
witam -
moja konfiguracja - iphone3g 3.1.3
ubuntu 9.10
probuje polaczyc sie z netem przez iphone bluetooth - na iphonie mam info - "modem internetowy" ale dostepu do netu nie ma.
Jakies pomysly?
z gory dzieki.
moja konfiguracja - iphone3g 3.1.3
ubuntu 9.10
probuje polaczyc sie z netem przez iphone bluetooth - na iphonie mam info - "modem internetowy" ale dostepu do netu nie ma.
Jakies pomysly?
z gory dzieki.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
Witam,
Używam iPhone 3GS i nie mam najmniejszych problemów z połączeniem przez BT.
Wszystko bez dodatkowego oprogramowania. Parowanie odbywa się normalnie przez menu bluetooth na ubuntu. Zaznaczam opcje "użyj telefonu jako modemu". Łączenie odbywa się przez menu sieci bezprzewodowej - tam pojawił się adres mojego telefonu z dopiskiem PANU
Przez "menu" rozumiem te ikonki koło zegarka
heniek73 w terminalu sprawdź czy przechodzą Ci DNS-y (co daje polecenie 'ping 8.8.8.8' ?). Jeżeli nie to może będziesz musiał je ręcznie dopisać do konfiguracji...
Używam iPhone 3GS i nie mam najmniejszych problemów z połączeniem przez BT.
Wszystko bez dodatkowego oprogramowania. Parowanie odbywa się normalnie przez menu bluetooth na ubuntu. Zaznaczam opcje "użyj telefonu jako modemu". Łączenie odbywa się przez menu sieci bezprzewodowej - tam pojawił się adres mojego telefonu z dopiskiem PANU
Przez "menu" rozumiem te ikonki koło zegarka

heniek73 w terminalu sprawdź czy przechodzą Ci DNS-y (co daje polecenie 'ping 8.8.8.8' ?). Jeżeli nie to może będziesz musiał je ręcznie dopisać do konfiguracji...
-
- Piegowaty Guziec
Witam. Odpowiedz na ping 8.8.8.8 jest nastepujaca - network is unreachable. Czy moglbys sprecyzowac gdIe nalezy wpisac nr dns oraz jakie to adresy? Z gory dzieki
EDIT:
maly update:
tel w trybie modem internetowy
w pliku /etc/resolv.conf dopisalem dnsy
i nadal po pidn 8.8.8.8 - network unreachable.
w admin - narzedzia sieciowe - interfejs bnep0 podaj ip - 0.0.0.0
jakies pomysly?
EDIT:
maly update:
tel w trybie modem internetowy
w pliku /etc/resolv.conf dopisalem dnsy
i nadal po pidn 8.8.8.8 - network unreachable.
w admin - narzedzia sieciowe - interfejs bnep0 podaj ip - 0.0.0.0
jakies pomysly?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
witam
Sporo sie meczylem zeby zrobic z iphona modem w ubuntu, robilem wszystko to co pisaliscie ale nie dzialalo. Pogrzebalem troche w sieci i znalazlem rozwiazanie. Otoz zeby w iphonie dzialal modem internetowy trzeba go najpierw wlaczyc!
Wchodzimy w: ustawienia->ogolne->siec->siec komorkowa danych
Na samym dole mamy dane modemu internetowego, ja nie mialem tam nic wypelnione wiec w zaleznosci od sieci komorkowej trzeba tam wpisac APN. W playu i plusie wpisujemy INTERNET, uzytkownika i haslo zostawiamy puste.
Wychodzimy spowrotem do Sieci i na dole pojawil sie włącznik Modemu Internetowego. Klikamy i właczamy modem.
Dopiero teraz uzywamy Bluemana jak napisano powyzej, jesli wczesniej juz mielismy dodanego iphona to usunac go i odnalezc, sparowac raz jeszcze
Sporo sie meczylem zeby zrobic z iphona modem w ubuntu, robilem wszystko to co pisaliscie ale nie dzialalo. Pogrzebalem troche w sieci i znalazlem rozwiazanie. Otoz zeby w iphonie dzialal modem internetowy trzeba go najpierw wlaczyc!
Wchodzimy w: ustawienia->ogolne->siec->siec komorkowa danych
Na samym dole mamy dane modemu internetowego, ja nie mialem tam nic wypelnione wiec w zaleznosci od sieci komorkowej trzeba tam wpisac APN. W playu i plusie wpisujemy INTERNET, uzytkownika i haslo zostawiamy puste.
Wychodzimy spowrotem do Sieci i na dole pojawil sie włącznik Modemu Internetowego. Klikamy i właczamy modem.
Dopiero teraz uzywamy Bluemana jak napisano powyzej, jesli wczesniej juz mielismy dodanego iphona to usunac go i odnalezc, sparowac raz jeszcze