Medieval Total War 2 - instalacja
- hiroshi007
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Medieval Total War 2 - instalacja
Fardorn - ja nie chce toczyć z tobą żadnej wojny na sprzęt bo to nie jest tematem tego wątku. Druga część listu też nadaje się raczej na off-topic nie tu. Chociarz ja akurat nie mam pewnie tyle czasu na granie więc ta jedna gra na m-ąc za 200 zyli by mi wystarczyła. Jeśli byłaby tak dobra jak np. seria Total War.
Co do Marg1 to ja w ogóle unikam instalacji dx-a we wine jak ognia ( M2:TW chodzi u mnie i bez niego) podstawą jest dobrze skonfigurowane wine i wpisy w user.reg-u tak jak to podał Wilczur w swoim poradniku. Dopiero jak to nie zadziała instaluję dx-a (w oddzielnym prefixe dla każdej gry) albo po prostu kopiuję te pliki co mi wywali debug. Tu z tą opcją pod ripa masz dodatkowo problem bo pewnie nie zadziała z nią user.reg. Zresztą w gruncie rzeczy każda gra pod wine to taki właśnie rip ale dopiero po instalacji. Może Wilczur tu zajrzy i ci coś doradzi z tymi dll bo ja nie mam pojęcia oprócz tego co napisałem wcześniej. Teraz walczę z Call of Duty 4 więc zobaczymy co z tego będzie.
Co do Marg1 to ja w ogóle unikam instalacji dx-a we wine jak ognia ( M2:TW chodzi u mnie i bez niego) podstawą jest dobrze skonfigurowane wine i wpisy w user.reg-u tak jak to podał Wilczur w swoim poradniku. Dopiero jak to nie zadziała instaluję dx-a (w oddzielnym prefixe dla każdej gry) albo po prostu kopiuję te pliki co mi wywali debug. Tu z tą opcją pod ripa masz dodatkowo problem bo pewnie nie zadziała z nią user.reg. Zresztą w gruncie rzeczy każda gra pod wine to taki właśnie rip ale dopiero po instalacji. Może Wilczur tu zajrzy i ci coś doradzi z tymi dll bo ja nie mam pojęcia oprócz tego co napisałem wcześniej. Teraz walczę z Call of Duty 4 więc zobaczymy co z tego będzie.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Witam. Chciałbym zagrać sobie w w/w grę ale po wpisaniu:
"root@*****-laptop:/home/*****# WINEDEBUG=-all wine medieval2.exe
wyświetla mi się 42x:
"mmap() failed: Cannot allocate memory"
Następnie wyświetla się czarny ekran i... lipa;/ Z góry dzięki za pomoc;)
"root@*****-laptop:/home/*****# WINEDEBUG=-all wine medieval2.exe
wyświetla mi się 42x:
"mmap() failed: Cannot allocate memory"

Następnie wyświetla się czarny ekran i... lipa;/ Z góry dzięki za pomoc;)
- hiroshi007
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Odpalasz gry pod Wine na koncie roota?
Napisz jakiej wersji Wine używasz, jakich sterowników i podaj jakieś info o sprzęcie i wyłącz efekty ekranu jak są włączone.
U mnie gra chodzi najlepiej na Wine 1.1.31 :
na starszych wersjach nie ma co próbować. Sterowniki do grafiki to najlepsze 173 (NVidia) na 185 zrażały się przymulenia.
Napisz jakiej wersji Wine używasz, jakich sterowników i podaj jakieś info o sprzęcie i wyłącz efekty ekranu jak są włączone.
U mnie gra chodzi najlepiej na Wine 1.1.31 :
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install wine1.2
Mój blog o KDE, Kubuntu:
http://konqiklub.ubucentrum.net
-
- Piegowaty Guziec
root został po haotycznych próbach odpalenia tej gry;p no mam już najnowszą wersje wine, ten sam problem:( Sprzęt to laptop Acer Aspire 5530, jakie efekty ekranu masz na myśli? Po zaktualizowaniu wine wyświetla mi się dodatkowo:
"Medival 2: Total War encountered an unspecified error and will now exit" ;/
"Medival 2: Total War encountered an unspecified error and will now exit" ;/
- hiroshi007
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Chodzi po prostu o wyłączenie Compiza.
Mój blog o KDE, Kubuntu:
-
- Piegowaty Guziec
czyli?;)
dobra dzięki znalazłem;) wszystko dziala dzięki wielkie;)
dobra dzięki znalazłem;) wszystko dziala dzięki wielkie;)
-
- Piegowaty Guziec
Re: Medieval Total War 2 - instalacja
Może trochę odświeżę temat. Otóż zainstalowałem Medievala teraz, mam Ubuntu 11.10, Wine 1.2.3, PlayOnLinux 3.8.8 i laptopa HP Pavilion dv5. Jedyne co wyświetla mi się po zainstalowaniu gry to komunikat: "unload the debugger and try again". Czy ktoś wie może co należy z tym zrobić?