Zakmniecie pokrywy laptopa - brak akcji?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Zakmniecie pokrywy laptopa - brak akcji?
Czy da rade tak ustawic system, by po zamknieciu pokrywy laptopa nic sie nie dzialo? Aktualnie i po wygaszeniu, i po wstrzymaniu musze restartowac kompa bo juz sie nie pokazuje obraz (czarne tlo albo czarne tlo i biala kreska w lewym gornym rogu jak w wierszu polecen)
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Odp: Zakmniecie pokrywy laptopa - brak akcji?
System>>Preferencje>>Zarządzanie Zasilaniem
Kiedy pokrywa laptopa jest zamknięta>>Wygaś ekran
Kiedy pokrywa laptopa jest zamknięta>>Wygaś ekran
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
pisalem - i po wygaszeniu, i po wstrzymaniu sie sypie...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Witam
Mam podobny problem a nie chce zakładać kolejnego tematu.
Mam della d530 z kartą Intel Corporation Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller i po zamknięciu pokrywy widać ze ekran się cały czas świeci.
Jest na to jakaś rada ??
Mam podobny problem a nie chce zakładać kolejnego tematu.
Mam della d530 z kartą Intel Corporation Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller i po zamknięciu pokrywy widać ze ekran się cały czas świeci.
Jest na to jakaś rada ??
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
z mojej strony wszystko, z koniecznosci reinstalowalem system i teraz sie ladnie wygasza ekran 
@savior - jakie ustawienia? moze masz uszkodzony ten wystajacy element? na poprzednim systemie dzialalo?

@savior - jakie ustawienia? moze masz uszkodzony ten wystajacy element? na poprzednim systemie dzialalo?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
nie mam uszkodzonego bo jak wcisnę go to na sekundę się wyłącza i zaraz włącza ponownie. W win7 było ok
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
Witam,
Właśnie zainstalowałem Ubuntu 10 i mam podobny problem. Korzystam z laptopa jako odtwarzacza filmów i mam na wyjściu HDMI kino domowe. Wszystko działa aż zadziwiająco dobrze - miałem mniej problemów z natywną obsługą wielu monitorów w Gnome, niż z biednymi catalystami na Windowsach. Ale problem zaczyna się gdy zamykam pokrywę laptopa. Włącza się domyślny wygaszacz na obu monitorach i nie mogę nic z tym zrobić!
W ustawieniach Zarządzania Zasilaniem nie mam opcji "Nic nie rób", tylko "wygaszacz", "wstrzymanie" "hibernacja" oraz "wyłącz". Chciałbym, aby zamknięcie pokrywy powodowało jedynie wyłączenie LCD w laptopie, ale nie ze względu na wygaszacz (być może będzie się to działo automatycznie, tzn hardware'owo). Drugi monitor musi działać.
Znalazłem rozwiązanie. Opcja "nic" jest dostępna tylko w konfiguracji gnome (z terminala pisujemy gconf-editor i w opcji apps/gnome-power-manager/buttons w kluczu lid_ac można wpisać "nothing" tak, jak mówi dokumentacja).
Pozdrawiam,
Łukasz W.
Właśnie zainstalowałem Ubuntu 10 i mam podobny problem. Korzystam z laptopa jako odtwarzacza filmów i mam na wyjściu HDMI kino domowe. Wszystko działa aż zadziwiająco dobrze - miałem mniej problemów z natywną obsługą wielu monitorów w Gnome, niż z biednymi catalystami na Windowsach. Ale problem zaczyna się gdy zamykam pokrywę laptopa. Włącza się domyślny wygaszacz na obu monitorach i nie mogę nic z tym zrobić!
W ustawieniach Zarządzania Zasilaniem nie mam opcji "Nic nie rób", tylko "wygaszacz", "wstrzymanie" "hibernacja" oraz "wyłącz". Chciałbym, aby zamknięcie pokrywy powodowało jedynie wyłączenie LCD w laptopie, ale nie ze względu na wygaszacz (być może będzie się to działo automatycznie, tzn hardware'owo). Drugi monitor musi działać.
Znalazłem rozwiązanie. Opcja "nic" jest dostępna tylko w konfiguracji gnome (z terminala pisujemy gconf-editor i w opcji apps/gnome-power-manager/buttons w kluczu lid_ac można wpisać "nothing" tak, jak mówi dokumentacja).
Pozdrawiam,
Łukasz W.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Otwórz okno "Uruchom program" (skrót ALT+F2) i wpisz:
Następnie przejdź do gałęzi:
i ustaw wartości klucz jak poniżej:
Kod: Zaznacz cały
gconf-editor
/apps/gnome-power-manager/buttons/
lid_ac = nothing
lid_battery = nothing
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
Serdecznie dziękuję za odpowiedź.