Acer AspireOne D250 i Ubunciak

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
michal2891
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Acer AspireOne D250 i Ubunciak

Post autor: michal2891 »

Witam.
Mam pytanie na które nie znalazłem jak dotąd wyczerpującej odpowiedzi. Od niedawna posiadam wymieniony w tytule postu netbook. Zainstalowany na nim standardowo jest Windows XP ale ja chciałbym zainstalować Ubuntu tylko nie wiem czy wszystko mi zadziała. Najważniejsze są dla mnie kamerka i Wifi. Czy ktoś już zainstalował Ubunciaka na tym sprzęcie i może się podzielić swoją wiedzą?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
FadeMind
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Acer AspireOne D250 i Ubunciak

Post autor: FadeMind »

michal2891 pisze:Witam.
Mam pytanie na które nie znalazłem jak dotąd wyczerpującej odpowiedzi. Od niedawna posiadam wymieniony w tytule postu netbook. Zainstalowany na nim standardowo jest Windows XP ale ja chciałbym zainstalować Ubuntu tylko nie wiem czy wszystko mi zadziała. Najważniejsze są dla mnie kamerka i Wifi. Czy ktoś już zainstalował Ubunciaka na tym sprzęcie i może się podzielić swoją wiedzą?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Witam :)

Ja posiadam tego netbooka i wszystko działa bez problemu. Jedyne co musisz po instalacji Ubu zrobić, to zainstalować sterowniki Broadcom dla WiFi: Broadcom STA. Gdy masz w domu router, to podłącz internet przez kabel i system pobierze odpowiednie sterowniki do WiFi. Będziesz miał dwa rodzaje sterownikow. Wybierz Broadcom STA. W pewnym momencie może dojść do "zwisu" systemu, wyłącz i włącz urządzenie. Dioda WiFi powinna zaświecić się i praktycznie sieć bezprzewodowa działa bez problemu.

Osobiście przetestowałem Ubuntu 9.10 na tym netbooku, ale wydaje mi się że Linux Mint 8 jest lepiej dopracowany ;) i na nim siedzę :D

Czekam na Ubu 10.04 x)

w razie dodatkowych pytań pisz na GG: 8822040
gravatar.com/fademind
michal2891
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: michal2891 »

Dzięki. Pomogłeś mi w podjęciu decyzji ;-)

EDIT:
Proponuję żeby każdy kto napotka jakiekolwiek problemy pisał tutaj. ;-)
mihaumihau
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86

Post autor: mihaumihau »

Podziele sie swoimi wrazeniami.

Do kupna netbooka zachecily mnie jego wymiary. Na uczelni mozna bez problemu postawic go na pulpicie przy krzeselku i robic notatki tudziez surfowac po internecie.

Start:

Win XP home edition. Wszystko szybciutko smiga. Dziala kamera, czytnik kart, wifi. 2 tygodnie pozniej bluescreen bo podczas hibernacji odlaczylem urzadzenie usb. No ale jedzie. Komputer co raz wolniej pracuje.. Czas reakcji sie wydluza. W koncu mi to zbrzydlo i postanowilem zainstalowac ubuntu.

Maly falstart. Zainstalowalem zwykla wersje ubuntu 9.04 nie dzialal touchpad i klawiatura. Reszty nie sprawdzalem ;p pogrzebalem w sieci i znalazlem 9.04 netbook remix. Instalacja zakonczona sukcesem. Dziala kamera, czytnik, usb, klawa, touchpad. No ale nie ma wifi. Troche grzebania i trafilem na to: http://msiwindforum.pl/topic404-instala ... dwifi.html po chwili zabawy wszystko smiga jak nalezy.

Dlaczego 9.04 a nie 9.10?

Otoz z lenistwa. Posiadam iPlus'a i network manager od razu wykrywa modem bez bednego grzebania.

Wszystko sprawnie smiga, bez zbednych zawiech.

Z calego serca polecam wywalenie windowsa z Acera D250 i przesiadke na ubuntu
Awatar użytkownika
FadeMind
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

mihaumihau pisze:Podziele sie swoimi wrazeniami.

Do kupna netbooka zachecily mnie jego wymiary. Na uczelni mozna bez problemu postawic go na pulpicie przy krzeselku i robic notatki tudziez surfowac po internecie.

Start:

Win XP home edition. Wszystko szybciutko smiga. Dziala kamera, czytnik kart, wifi. 2 tygodnie pozniej bluescreen bo podczas hibernacji odlaczylem urzadzenie usb. No ale jedzie. Komputer co raz wolniej pracuje.. Czas reakcji sie wydluza. W koncu mi to zbrzydlo i postanowilem zainstalowac ubuntu.

Maly falstart. Zainstalowalem zwykla wersje ubuntu 9.04 nie dzialal touchpad i klawiatura. Reszty nie sprawdzalem ;p pogrzebalem w sieci i znalazlem 9.04 netbook remix. Instalacja zakonczona sukcesem. Dziala kamera, czytnik, usb, klawa, touchpad. No ale nie ma wifi. Troche grzebania i trafilem na to: http://msiwindforum.pl/topic404-instala ... dwifi.html po chwili zabawy wszystko smiga jak nalezy.

Dlaczego 9.04 a nie 9.10?

Otoz z lenistwa. Posiadam iPlus'a i network manager od razu wykrywa modem bez bednego grzebania.

Wszystko sprawnie smiga, bez zbednych zawiech.
Z calego serca polecam wywalenie windowsa z Acera D250 i przesiadke na ubuntu
Ubuntu czasami płata figle na tym sprzęcie. Polecam zainstalować Mint 8 (pochodna Ubuntu z niewolnymi dodatkami, kodekami etc.).
Ogólnie to wszystko działa jak powinno na AAO D250 :) iPlus'owy modem wbudowany Option też działa, choć niestety minusem jest brak możliwości sprawdzenia z poziomu systemu ilość wysłanych danych (iPlus Manager via Wine nie działa poprawnie, alternatywy dla tego modemu na dzień dzisiejszy brak).

Polecam zaznajomić się z tym wątkiem :) Porada tutaj opisana działa na Mint i na Ubuntu :)

Pozdrowił :razz:

Zainstalowałem niedawno Ubuntu 10.4 i jestem mile zaskoczony. Netbook dostał skrzydeł (wydajność). Nie ma kaprysów (stabilność). Powiew świeżości (interfejs).

ZALECAM ŚWIEŻĄ INSTALACJĘ.
gravatar.com/fademind
woznius
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: woznius »

Ja właśnie pred chwilą zainstalowałem ubuntu z poziomu windowsa
na notebooku Acer aspire one d250
i chciałbym sterowniki do karty Globe Trotter Module HSxPA - Network Interface #2.
I JAK BY BYŁA MOŻLIWOŚĆ poproszę o instrukcje.
I prosił bym panów hakerów z całego świat o przerobienie iPlus Menager'a tak
aby na Ubunciaku mi odpalił.:goog:.pl jest dobrym narzędziem ale sprawdzałem w :goog:-ach
i nie znalazłem tego czego potrzebuję (PATRZ WYŻEJ.):arrow:

EDIT:
Mi internet chodzi wystarczy kliknąć mobile broad band obok bateri u góry na pasku
Awatar użytkownika
FadeMind
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Postanowiłem napisać ten post, by podsumować występujące niedogodności na samym początku użytkowania Ubuntu na Acer AspireOne D250
Ubuntu rozpoznaje 99,9 % sprzętu.
Sterowniki, które należy zainstalować ręcznie, to Broadcom STA do karty Wi-Fi.

Polecam śledzenie wątku Autorstwa ext73 pod tym adresem. Warto instalować wydawane przez ext73 kolejne wersje kernela :)

Aby uaktywnić wbudowany mikrofon należy wykonać polecenia zawarte w ninejszym tutorialu (na podstawie TEGO postu)

uruchamiamy terminal i wpisujemy:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install alsamixergui
alsamixergui
klikamy na Capture i wyciszamy jeden kanał literką Z
wpisujemy w terminalu:

Kod: Zaznacz cały

alsamixer
wciskamy F4 i przechodzimy do Capture i wciskamy spację (aby aktywować przechwytywanie).

Wbudowany mikrofon działa :) można go wykorzystać np. w Skype :)

Modem Option (w edycjach 3G) działa :)

Pozdrawiam :)
gravatar.com/fademind
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”