Witam,
Czy możecie mi polecić, jakiś program pod ubuntu, do połączeń HSDPA, ale taki w którym można wymusić, aby łączyło się tylko przez UMTS/HSDPA ?
Jestem w miejscu, na pograniczu zasięgu EDGE i HSDPA, a standardowy program do połączeń w ubuntu raczej trzyma połączenie EDGE.
Mój modem to ZTE MF 100, sieć to iPlus.
Pozdrawiam.
Program do połaczeń HSDPA
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: Program do połaczeń HSDPA
Sprawdź czy program UMTSmon wykryje Twój modem i połączy z internetem. Program ten ma opcje wymuszania 3G. W moim przypadku, mam tośke g450 i icona 225, UMTSmon niestety nie sprawdza się.
W iconie 225 ustawiam dany tryb (domyślnie był preferowany 3G) w programie web'n'walk manager w windzie i modem tak przestawiony uruchamiam w Ubuntu 9.10.
Może się okazać, że gdy ustawisz "tylko 3G" to sygnał będzie za słaby i nie nie będzie połączenia internetowego nawet tego w 2G.
W iconie 225 ustawiam dany tryb (domyślnie był preferowany 3G) w programie web'n'walk manager w windzie i modem tak przestawiony uruchamiam w Ubuntu 9.10.
Może się okazać, że gdy ustawisz "tylko 3G" to sygnał będzie za słaby i nie nie będzie połączenia internetowego nawet tego w 2G.