brak połączenia (UPC Chello) - modem USB
- lolq
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
brak połączenia (UPC Chello) - modem USB
posiadam Ubuntu 9.10, neta z UPC 15 mb/s i nie mam pojęcia z jakiego powodu teraz mi nie działa ;o
wcześniej działał prawidłowo bez żadnych dodatkowych sterów, nic nie instalowałem
przestał działać gdy bawiłem się w wifi i łączyłem się z hot spotami, teraz nie wykrywa mi domyślnie kabla sieciowego (przez port USB) tylko poprzez wifi mi wyszukuje
jak to zmienić?
wifi odpalałem przez Wicd Network Manager
wcześniej działał prawidłowo bez żadnych dodatkowych sterów, nic nie instalowałem
przestał działać gdy bawiłem się w wifi i łączyłem się z hot spotami, teraz nie wykrywa mi domyślnie kabla sieciowego (przez port USB) tylko poprzez wifi mi wyszukuje
jak to zmienić?
wifi odpalałem przez Wicd Network Manager
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: brak neta (UPC Chello)
Już dawno nie widziałem Wicd, ale jeśli niewiele się zmieniło, to prawdopodobnie w ustawieniach musisz zmienić interfejs sieci przewodowej z eth0 na usb0 (bo zakładam, że taki interfejs pojawia się po podłączeniu modemu przez USB).
- lolq
- Serdeczny Borsuk
Odp: brak połączenia (UPC Chello) - modem USB
nie ma nigdzie takiej opcji
ten modem ma też wyjście RJ-45 tylko LAN'em do PC podłączam a USB do lapka ;]
ten modem ma też wyjście RJ-45 tylko LAN'em do PC podłączam a USB do lapka ;]
- mario_7
- Administrator
Korzystasz z programu Wicd - http://wicd.net/screenshot.php ?
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Brak
Ty podłączasz modem jednocześnie do dwóch komputerów na raz?
- lolq
- Serdeczny Borsuk
tak, troszkę to inaczej wygląda (może mam inną wersję ale ten program)
i tak modem na 2 kompy jednocześnie
i tak modem na 2 kompy jednocześnie

- mario_7
- Administrator
Zacznij od tego, czy po podłączeniu modemu pojawia się jakiś interfejs.
Po podłączeniu modemu wykonaj polecenie:
Jeśli pojawiła się tam informacja o nowym interfejsie, np. usb0, to w Wicd musisz ustawić interfejs przewodowy na usb0 (zamiast domyślnego eth0).
Po podłączeniu modemu wykonaj polecenie:
Kod: Zaznacz cały
dmesg | tail
- lolq
- Serdeczny Borsuk
nie, nic o usb0 nie ma tylko domain, CPU
ale w Wicd nie mam takiej opcji do wyboru usb0 lub eth0
jest po prostu okienko i było wpisane eth0 ale nawet to skasowałem i wpisałem usb0 - nic nie dało ;o
no nie rozumiem jak to możliwe, wcześniej prawidłowo działało bez żadnej ingerencji mojej lub oprogramowania zewnętrznego a teraz nic kompletnie... ;/
ale w Wicd nie mam takiej opcji do wyboru usb0 lub eth0
jest po prostu okienko i było wpisane eth0 ale nawet to skasowałem i wpisałem usb0 - nic nie dało ;o
no nie rozumiem jak to możliwe, wcześniej prawidłowo działało bez żadnej ingerencji mojej lub oprogramowania zewnętrznego a teraz nic kompletnie... ;/
- mario_7
- Administrator
Wcześniej, tzn kiedy?
Miałeś wtedy Wicd?
Miałeś podłączone oba komputery jednocześnie do modemu?
Miałeś wtedy Wicd?
Miałeś podłączone oba komputery jednocześnie do modemu?
- lolq
- Serdeczny Borsuk
tak, tak
zainstalowałem Wicd ale jeszcze wtedy nie łączyłem się przez niego, tylko wyszukiwałem sieci
dopiero jak się połączyłem, korzystałem normalnie tak później już nie miałem neta w domu ;/
zainstalowałem Wicd ale jeszcze wtedy nie łączyłem się przez niego, tylko wyszukiwałem sieci
dopiero jak się połączyłem, korzystałem normalnie tak później już nie miałem neta w domu ;/
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Brak
Nie możesz mieć jednocześnie podłączonych dwóch komputerów do jednego modemu...
- lolq
- Serdeczny Borsuk
mogę...
czemu niby nie mogę?
Jak miałem to widocznie mogę, na windzie normalnie działa, w UPC mogę legalnie na tym łączu mieć 2 (lub 3) kompy podpięte jednocześnie ;]
czemu niby nie mogę?
Jak miałem to widocznie mogę, na windzie normalnie działa, w UPC mogę legalnie na tym łączu mieć 2 (lub 3) kompy podpięte jednocześnie ;]
- offel
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
- Kontakt:
Pym prosił o typ modemu.
- lolq
- Serdeczny Borsuk
Scientific Atlanta
tak jak pisałem, żadne stery nigdy nie były potrzebne jak i na win xp tak też na ubuntu
niby są na stronie UPC stery ale do tego by podłączyć przez USB na windows (do LAN'a nie są potrzebne)
coś podobnego: http://www.perecom.com/DPC2100.jpg
tak jak pisałem, żadne stery nigdy nie były potrzebne jak i na win xp tak też na ubuntu
niby są na stronie UPC stery ale do tego by podłączyć przez USB na windows (do LAN'a nie są potrzebne)
coś podobnego: http://www.perecom.com/DPC2100.jpg
- mario_7
- Administrator
Nigdy nie próbowałem, czy da się podłączyć 2 komputery jednocześnie (jeden przez ethernet, drugi przez usb) do modemu. Gdzieś czytałem, ze tak się nie da, ale skoro piszesz, ze to działało...
Napisz dokładniej od kiedy przestało działać, co takiego zrobiłeś. Postaraj się napisać to zrozumiale, i dosyć szczegółowo, bo jak na razie, to niewiele da się wywnioskować (bo niewiele, w dodatku niejasno, napisałeś).
Napisz dokładniej od kiedy przestało działać, co takiego zrobiłeś. Postaraj się napisać to zrozumiale, i dosyć szczegółowo, bo jak na razie, to niewiele da się wywnioskować (bo niewiele, w dodatku niejasno, napisałeś).
- lolq
- Serdeczny Borsuk
no więc tak, od początku:
miałem neta na 2 kompy: PC - LAN, netbook - USB - 2 IP
działało normalnie na windowsie xp i ubuntu 9.10 na obydwóch kompach jednocześnie
następnie postanowiłem zainstalować Wicd bo wyczywałem w necie, że to dość przyzwoity program do wifi, nie ruszałem jego opcji, nic więcej nie doinstalowywałem i jak na razie nie korzystałem - net działał na USB nadal normalnie
później podjechałem sobie pod market gdzie są hotspoty by przetestować wifi, na windzie i na linuchu, ładnie śmigał necik, wszystko ok, bez przestawiania opcji tylko szukanie i podłączanie do sieci (korzystanie z neta) - nic więcej, po powrocie, gd podłączyłem znów kabelek USB (na xp dalej normalnie net jest) a na Ubuntu już nie ma, jest tylko przy zegarku ikonka 2-óch komputerków (przez usb też była i pisało połączono), natomiast teraz za każdym razem gdy odpalam linuksa ta ikonka sygnalizuje wifi (czyli Wicd) no i nie widzi mi kabla USB z netem (usb działają bo pendrive odpala i inne)
to tak, jakby coś się przestawiło i domyślnie wykrywany jest net przez wifi a nie kablowo... chyba dość jaśniej teraz napisałem, nie wiem co jeszcze dodać, po prostu nic nie ruszałem i nie mam teraz neta ;/
miałem neta na 2 kompy: PC - LAN, netbook - USB - 2 IP
działało normalnie na windowsie xp i ubuntu 9.10 na obydwóch kompach jednocześnie
następnie postanowiłem zainstalować Wicd bo wyczywałem w necie, że to dość przyzwoity program do wifi, nie ruszałem jego opcji, nic więcej nie doinstalowywałem i jak na razie nie korzystałem - net działał na USB nadal normalnie
później podjechałem sobie pod market gdzie są hotspoty by przetestować wifi, na windzie i na linuchu, ładnie śmigał necik, wszystko ok, bez przestawiania opcji tylko szukanie i podłączanie do sieci (korzystanie z neta) - nic więcej, po powrocie, gd podłączyłem znów kabelek USB (na xp dalej normalnie net jest) a na Ubuntu już nie ma, jest tylko przy zegarku ikonka 2-óch komputerków (przez usb też była i pisało połączono), natomiast teraz za każdym razem gdy odpalam linuksa ta ikonka sygnalizuje wifi (czyli Wicd) no i nie widzi mi kabla USB z netem (usb działają bo pendrive odpala i inne)
to tak, jakby coś się przestawiło i domyślnie wykrywany jest net przez wifi a nie kablowo... chyba dość jaśniej teraz napisałem, nie wiem co jeszcze dodać, po prostu nic nie ruszałem i nie mam teraz neta ;/
- mario_7
- Administrator
Wydaje mi się, ze zainstalowałeś Wicd, a tym samym odinstalowałeś Network Managera (bo nie mogą być zainstalowane na raz) i teraz przez to masz problemy.
Sęk w tym, że Network Manager jest bardziej uniwersalnym programem do łączenia się z sieciami. Obsługuje nie tylko ethernet i Wifi, ale także różnego rodzaju modemy USB i inne.
Wicd natomiast jest bardziej "prymitywny" i obsługuje (w sumie nie wiem jak to jest teraz, ale kilka miesięcy temu tak było) Wifi i ethernet, a pozostałe może i mógłby obsługiwać, ale trzeba by ręcznie to konfigurować.
Najprostszym rozwiązaniem wydaje mi się podłączenie na chwilę do internetu Ubuntu i zainstalowanie Network Managera i restart systemu. Powinna wystarczyć instalacja pakietu network-manager-gnome
Sęk w tym, że Network Manager jest bardziej uniwersalnym programem do łączenia się z sieciami. Obsługuje nie tylko ethernet i Wifi, ale także różnego rodzaju modemy USB i inne.
Wicd natomiast jest bardziej "prymitywny" i obsługuje (w sumie nie wiem jak to jest teraz, ale kilka miesięcy temu tak było) Wifi i ethernet, a pozostałe może i mógłby obsługiwać, ale trzeba by ręcznie to konfigurować.
Najprostszym rozwiązaniem wydaje mi się podłączenie na chwilę do internetu Ubuntu i zainstalowanie Network Managera i restart systemu. Powinna wystarczyć instalacja pakietu network-manager-gnome
- lolq
- Serdeczny Borsuk
niestety, właśnie próbowałem przez LAN'a, znajduje połączenie, ale nie może ustalić adresu IP ;o
nie rozumiem, teraz to już jestem w lesie ;x
chyba, że... jakoś by można ten pakiet Network Manager pobrać na pena i wrzucić na linucha i odinstalować Wicd?
nie rozumiem, teraz to już jestem w lesie ;x
chyba, że... jakoś by można ten pakiet Network Manager pobrać na pena i wrzucić na linucha i odinstalować Wicd?
- mario_7
- Administrator
Przywróć ustawienia Wicd na te domyślne - czyli z powrotem ustaw interfejs przewodowy na eth0 i wtedy spróbuj się połączyć.
- lolq
- Serdeczny Borsuk
pewnie, że próbowałem, nic z tego ;<