HP Photosmart B109a....Ubuntu 10.04 nie widzi skanera

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
ROBERT65
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

HP Photosmart B109a....Ubuntu 10.04 nie widzi skanera

Post autor: ROBERT65 »

Witam.
Przesiadłem się na 10.04 i pojawił się pewien problem ze skanerem.
Zainstalowałem stery ze strony HP stosowne do Ubuntu 10.04 i jedynie działa poprawnie drukarka. W wersji Ubuntu 9.10 po podłączeniu urządzenia wielofunkcyjnego uruchamiał się HP DEVICE MANAGER i z jego poziomu odpalał się programik do skanowania XSANE i wszystko funkcjonowało poprawnie.W 10.04 niestety programik XSANE nie wykrywa skanera.
Proszę o poradę...pozdrawiam Robert.

EDIT:
ROBERT65 pisze:Witam.
Przesiadłem się na 10.04 i pojawił się pewien problem ze skanerem.
Zainstalowałem stery ze strony HP stosowne do Ubuntu 10.04 i jedynie działa poprawnie drukarka. W wersji Ubuntu 9.10 po podłączeniu urządzenia wielofunkcyjnego uruchamiał się HP DEVICE MANAGER i z jego poziomu odpalał się programik do skanowania XSANE i wszystko funkcjonowało poprawnie.W 10.04 niestety programik XSANE nie wykrywa skanera.
Proszę o poradę...pozdrawiam Robert.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Problem rozwiązałem samemu.....skaner nie był widziany bo w HPLIP wprowadzona była inna nazwa urządzenia...trzeba edytować ...models.dat

Pozdrawiam.
Kochaj zawsze LINUKSA
Awatar użytkownika
enkidu-wd
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: LXDE
Kontakt:

Odp: HP Photosmart B109a....Ubuntu 10.04 nie widzi skanera

Post autor: enkidu-wd »

Czy mógłbyś podać co konkretnie wyedytowałeś? Mam dokładnie taki sam problem, jak Ty. Dziękuję z góry.
Awatar użytkownika
ROBERT65
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: ROBERT65 »

Witam.
Zagadka była zupełnie dla mnie zaskoczeniem.....nie dawał mi spokoju fakt....poprawnej konfiguracji drukarki, która jest widziana przez system......a próba wykonania hp-setup niestety nie dochodziła do skutku......Drukarka widziana przez system jako model b109a-m jako skaner niestety nie istniała......
Postanowiłem dotrzeć do urządzeń w HPLIP....models i tam okazało się, że moja drukarka figuruję jako ....b109a_series i to jest powód .....CAŁEGO PROBLEMU....

Wykonaj tak.....piszę z pamięci i jak nie zadziała to po powrocie z pracy poprawię (jak oczywiście odpiszesz)
sudo gedit /usr/share/hplip/data/models/models.dat
Wyszukaj blok odnoszący się do twojego urządzenia .... w moim przypadku był taki wpis
[......b109a_series] i trzeba poprawić na [.....b109a-m]

Po zapisaniu i ponownym uruchomieniu hp-setup skanerek jest wykrywany poprawnie.

Pozdrawiam Robert Dziuba :) :) :)
Kochaj zawsze LINUKSA
Awatar użytkownika
enkidu-wd
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: LXDE
Kontakt:

Post autor: enkidu-wd »

Wszedłem, napisałem, zmieniłem parę literek i moja drukarka ożyła!
Skanuje, drukuje, krawaty wiąże... :grin:

Naprawdę dzięki! Pomogłeś mi bardzo. Ja sam w życiu bym nie doszedł, że to taka pierdoła może być.

Jeszcze raz dzięki i Pozdrawiam,

Marian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”