Do programów startowych gnome jest dodany ?
EDIT:
############### Kernel 2.6.34-ck1-ext73-f1-6.3-atom-bfs - Ubuntu 910. oraz 10.04 ###############
Zatem udostępniam kernel w wersji 6.3. Jak już wspomniałem, kernel ten oparty jest o patch`e Cona Kolivasa, stąd skrót ck1 oraz bfs. Proszę porównajcie obie wersje 6.1 oraz 6.3. Bazują, o czym pisałem - na rożnych Schedulerach. Jeden to cfs, czyli Completely Fair Scheduler, drugi to natomiast bfs, tj Brain Fuck Scheduler.
W obecnej wersji nie udostępniam Alsy, gdyż nawet już nowsze moduły zostały zaaplikowane w tej wersji kernela.
Poniżej skrypty instalacyjne - w przypadku, gdy po dwukrotnym kliknięciu na skrypt, nie pojawi się okno wyboru (w tym wykonaj w terminalu), nadajmy mu prawo wykonalności:
Nagłówki, kernel. Dla tych użytkowników, którzy używają otwartych sterowników sieciowych (wifi), zawartych w samym kernelu:
instalator-linux-imege-headres-v.6.3-atom
Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Broadcoma. Przykładowo dla Lenovo s10:
instalator-linux-imege-headres-broadcom-v.6.3-atom
Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Realteka, dla układu rtl8192se. Przykładowo dla Asusa 1201n:
instalator-linux-imege-headres-realtek-v.6.3-atom
Nagłówki, kernel oraz środowisko ndiswrapper dla sterowników wifi przeznaczonych dla Windows. Wielu użytkowników MSI Wind korzysta z tego rozwiązania:
instalator-linux-imege-headres-ndiswrapper-v.6.3-atom
Nagłówki, kernel, moduły alsa oraz sterowniki wifi od Ralinka, dla układu rt2860sta. Prawdopodobnie dla użytkowników Asusa eeepc 1000h.
instalator-linux-imege-headres-ralink-v.6.3-atom
GRUB - wymuszanie ACPI:
grub-acpi
Powyższy skrypt zastępuje oryginalny plik grub, na zmodyfikowany przeze mnie. Wprowadza on zmiany, polegające na dodaniu wpisów wymuszających włączenie obsługi ACPI. Oryginalny plik zostaje zapisay do /var/backups/, jako grub-oryginał.
Skrypt ten szczególnie polecam wszystkim użytkownikom maszyn z rodziny eeepc. Jednakże, jeśli nie działają wam skróty klawiszowe, wentylator na procesorze "szaleje", zalecam wykonanie skryptu, także na innych maszynach.
Skrypt zapewniający ładny wygląd Splasha - Plumouth
Poniższe skrypty przeznaczone są dla korzystających ze sterowników
Nvidia i Ati (właśnościowych = zamkniętych) -
TYLKO i WYŁĄCZNIE - nie stosować na chipach GMA Intela. Jak wiemy w przypadku korzystania ze sterownika np. Nvidii dla układów GeForce oraz ION, wygląd splasha jest tragiczny. Skrypty poniższe pozwalają na obejście problemów.
Instalacja jest możliwa tylko wtedy, gdy mamy dostęp do sieci ! Konieczność ściągnięcia jednego pakietu. Działa zarówno w Ubuntu 9.10, jak i 10.04.
Poniżej dwie wersje - jedna zawierająca wpisy wymuszające określone nastawy ACPI (o czym mowa powyżej), jak już wspominałem
przede wszystkim dla maszyn eeepc oraz skrypt, który nie wprowadza tego rodzaju zmian. Skrypty kopiują oryginalne pliki grub i modules do katalogu /var/backups/, jako grub-oryginał oraz modules-oryginał. Paczkę rozpakowujemy i klikamy na skrypt - wykonaj w terminalu.
splash-nvidia-ati
splash-nvidia-ati-bez-acpi
Deinstalator apparmor
Poniżej skrypt usuwający usługę oraz pakiety i pliki konfiguracyjne apparmor. Jak wiadomo, nie wdrażam tego rozwiązania w swoich kenelach - zbyt wolne (obciąża system, co przy netbookach jest już niebagatelnym ograniczeniem) - moim zdaniem nie daje w zamian mocnej ochrony. Dlatego jeśli używacie mojego kernela zalecam jego odinstalowanie - najlepiej skryptem, szybko i sprawnie:
apparmor-remove