net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: e X t 7 3 »

mój kernel + skrypt cpufreqd + aplet Monitor częstotliwości procesora i działa ;)

Jutro rano udostępnię kernel 2.6.34-ck1-ext73-f1-6.3-atom-bfs.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
gawryl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: gawryl »

jesli chodzi o multitouch z tego postu viewtopic.php?p=736694#post736694 to chce zauwazyc, ze po wyjsciu z hibernacji multitouch nie dziala! musze ponownie odpalac ten skrypt - o co chodzi?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Do programów startowych gnome jest dodany ?

EDIT:
############### Kernel 2.6.34-ck1-ext73-f1-6.3-atom-bfs - Ubuntu 910. oraz 10.04 ###############

Zatem udostępniam kernel w wersji 6.3. Jak już wspomniałem, kernel ten oparty jest o patch`e Cona Kolivasa, stąd skrót ck1 oraz bfs. Proszę porównajcie obie wersje 6.1 oraz 6.3. Bazują, o czym pisałem - na rożnych Schedulerach. Jeden to cfs, czyli Completely Fair Scheduler, drugi to natomiast bfs, tj Brain Fuck Scheduler.

W obecnej wersji nie udostępniam Alsy, gdyż nawet już nowsze moduły zostały zaaplikowane w tej wersji kernela.

Poniżej skrypty instalacyjne - w przypadku, gdy po dwukrotnym kliknięciu na skrypt, nie pojawi się okno wyboru (w tym wykonaj w terminalu), nadajmy mu prawo wykonalności:

Nagłówki, kernel. Dla tych użytkowników, którzy używają otwartych sterowników sieciowych (wifi), zawartych w samym kernelu:

instalator-linux-imege-headres-v.6.3-atom

Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Broadcoma. Przykładowo dla Lenovo s10:

instalator-linux-imege-headres-broadcom-v.6.3-atom

Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Realteka, dla układu rtl8192se. Przykładowo dla Asusa 1201n:

instalator-linux-imege-headres-realtek-v.6.3-atom

Nagłówki, kernel oraz środowisko ndiswrapper dla sterowników wifi przeznaczonych dla Windows. Wielu użytkowników MSI Wind korzysta z tego rozwiązania:

instalator-linux-imege-headres-ndiswrapper-v.6.3-atom

Nagłówki, kernel, moduły alsa oraz sterowniki wifi od Ralinka, dla układu rt2860sta. Prawdopodobnie dla użytkowników Asusa eeepc 1000h.

instalator-linux-imege-headres-ralink-v.6.3-atom

GRUB - wymuszanie ACPI:

grub-acpi

Powyższy skrypt zastępuje oryginalny plik grub, na zmodyfikowany przeze mnie. Wprowadza on zmiany, polegające na dodaniu wpisów wymuszających włączenie obsługi ACPI. Oryginalny plik zostaje zapisay do /var/backups/, jako grub-oryginał. Skrypt ten szczególnie polecam wszystkim użytkownikom maszyn z rodziny eeepc. Jednakże, jeśli nie działają wam skróty klawiszowe, wentylator na procesorze "szaleje", zalecam wykonanie skryptu, także na innych maszynach.

Skrypt zapewniający ładny wygląd Splasha - Plumouth

Poniższe skrypty przeznaczone są dla korzystających ze sterowników Nvidia i Ati (właśnościowych = zamkniętych) - TYLKO i WYŁĄCZNIE - nie stosować na chipach GMA Intela. Jak wiemy w przypadku korzystania ze sterownika np. Nvidii dla układów GeForce oraz ION, wygląd splasha jest tragiczny. Skrypty poniższe pozwalają na obejście problemów. Instalacja jest możliwa tylko wtedy, gdy mamy dostęp do sieci ! Konieczność ściągnięcia jednego pakietu. Działa zarówno w Ubuntu 9.10, jak i 10.04.

Poniżej dwie wersje - jedna zawierająca wpisy wymuszające określone nastawy ACPI (o czym mowa powyżej), jak już wspominałem przede wszystkim dla maszyn eeepc oraz skrypt, który nie wprowadza tego rodzaju zmian. Skrypty kopiują oryginalne pliki grub i modules do katalogu /var/backups/, jako grub-oryginał oraz modules-oryginał. Paczkę rozpakowujemy i klikamy na skrypt - wykonaj w terminalu.

splash-nvidia-ati

splash-nvidia-ati-bez-acpi

Deinstalator apparmor

Poniżej skrypt usuwający usługę oraz pakiety i pliki konfiguracyjne apparmor. Jak wiadomo, nie wdrażam tego rozwiązania w swoich kenelach - zbyt wolne (obciąża system, co przy netbookach jest już niebagatelnym ograniczeniem) - moim zdaniem nie daje w zamian mocnej ochrony. Dlatego jeśli używacie mojego kernela zalecam jego odinstalowanie - najlepiej skryptem, szybko i sprawnie:

apparmor-remove

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
oktas001
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: oktas001 »

Kernel 2.6.34-ck1-ext73-f1-6.3-atom-bfs

Na moim 1005PE nie dzialaja klawisze funkcyjne: wylaczania monitora oraz zmiany rodzielczosci.

Problem jest tez z Wi-Fi. Sieci bezprzewodowe automatycznie same sie wlaczaja w chwile po wylaczeniu ich klawiszem funkcyjnym.

Dziala Bluetooth. Onajduje niesty tylko telefon, bezprzewodowej myszki juz nie i musze caly czas miec zjety 1 port USB. Nie wiem czy da sie to rozwiazac, od czego to zalezy?

Zauwazylem ze w wersji BFS Procesor dziala albo na minimum [1GHz] albo na maxa [1.66GHz] Co mnie osobiscie bardzo odpowiada :) Czy jest mozliwosc zeby zmienial swoja czestotliwosc na np. 800, 600Hz?

Roznica jest takze przy uruchamianiu. W 6.0 komputer uruchamial sie 35sec a w 6.3Bfs 75sec [nie wliczajac czasu ladowania Grub'a]

Z Kernelem 6.1 jest problem ale opisze go pozniej :)

Dzieki za wszystko :D
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witaj oktas001, a uruchomiłeś skrypt grub-acpi ? Jeszcze mi powiedź, czy te 75 sek. nie dotyczyły pierwszego uruchomienia ? Usunąłeś apparmor ?

oktas001
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Zaintalowalem kolejno:
-instalator-linux-imege-headres-realtek-v.6.3-atom
-splash-nvidia-ati
-apparmor-remove
-grub-acpi [a dokladnie instalator-GRUB-ACPI]
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

ooooo Panie na Intelu skrypt dla ładnego splasha ... niedobrze to nie dziwne, że tak zamuliło system - to TYLKO dla grafiki Nvidi i ATi. Powiem tak, uruchomienie skryptu dotyczącego splasha, na systemie pracującym pod Intelem (GMA= grafika) powinno skutkować ledwo zipiącą maszyną. Zero compiza i parę klatek w glxgeras ? Po prostu obecnie masz wyłączony DRM i modesetting, co oznacza, ze nie masz wsparcia sprzętowego dla akceleracji 3D.

Znajdę chwilę to zrobię skrypt usuwający zmiany jakie zostały wprowadzone. Zmodyfikowałem opis do skryptu, mając nadzieję, że już nikt na taki pomysł nie wpadnie ;).

puchaty
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: puchaty »

na 6.3 padł rekord w glx gears na msi wind - 2600 ! Rewelacja ;-). Uzywam 9.10
Iwo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE

po zakupie

Post autor: Iwo »

e X t 7 3 pisze:Cóż "a duet - z520 + IntelGMA500" tego bym nie polecał. Zbyt mała moc, i często do tego dołączana jest matryca o wyższej rozdzielczości niż 1024x768. Wszystko zależy jaką gotówką dysponujesz. Jak dla mnie to Asus 1201n jest dobrym wyborem ... przy tym przykładowo tu masz cenę ok. 1500 zł.
Skończyło się na laptopie 12,1" Acerze 2930 widocznym w podpisie. Niewiele większy za to mocniejszy, z DVD i za 1000zł, czyli mniej niż najtańszy 1201n na allegro. Dziękuję wszystkim za pomoc. Choć głównie Tobie ext73. Pozdrawiam.
PS ext73 czy swoje usprawnienia wysyłasz do Ubuntu/Debiana/Linusa, by Twoja praca nie miała tylko charakteru lokalnego?
Linux user numer #457448 - Acer Aspire 2930, 2GB RAM, 2x2.0 GHz, Intel GMA 4500MHD
"Nieważne od czego się zaczyna - kończy się zawsze na Debianie"
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witaj Iwo, ciesz się że udało mi się jakoś pomóc. Co do moich działań ... cóż raczej charakter lokalny. Wiesz o szerszych horyzontach myślę, ale jest kilka czynników, które to ograniczają (główny problem to czas - o czym poniżej). Na chwilę obecną Linux nie stanowi dla mnie działalności, którą mógłbym określić jako dochodową - poza satysfakcją pracy nad takimi usprawnieniami oraz zadowolenia z pomagania innym. Co skutkuje tym, że zmuszony jestem przeznaczać sporą ilość czasu i uwagi na inne działania, które przynoszą mi dochód. Ostatnio realizuje na raz tyle działań, że aż się boje czy wszystkiemu podołam. Co prawda mam w planach połączenie przyjemności (Linux i Ubuntu, są takimi dla mnie) z zarobkowaniem. Gdyby mi się to udało sądzę, że mógłbym poświęcić tym zagadnieniom (optymalizacji oraz innym usprawnieniom), znacznie więcej czasu - przy tym uczynić je bardziej profesjonalnymi i znacznie poszerzyć pole działania. Zobaczymy, co czas przyniesie ;)

Pozdrawiam

PS. Kolego oktas001, nie zapomniałem o Tobie ;) ... muszę jednak napisać pewien raport ... postaram się zrobić, to o czym pisałem najdalej do jutra ;)

triplex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: triplex »

Witam! Ostatnio zainstalowałem 6.3 bfs. Ponieważ mam tutaj równieź xp, na początku mogę wybrać z kilku dostępnych wersji linuxa od 5.8 do 6.3 jak i również xp oraz memtest. Wcześniej aby oczyścić system z poprzednich wersji przy starcie użyłem polecanego wcześniej ubuntu tweak. Teraz gdy oczyściłem z starych wersji jądra, nie dość że opcje są nadal pokazywane, to są błędy w pisowni polskiej, tzn nie pokazuje polskich znaków przy wyborze. Przez przypadek raz uruchomił mi się 6.1 (mimo że już go nie ma! alfabetycznie był wyżej niż 6.3) i widać jakby go nie było, brak dowiązania sterowników nvidii itd. Stąd moje pierwsze pytanie, jak inaczej oczyścić stare wersje jądra z dostępnych do ładowania oraz jak poprawić pisownię (przywrócić polskie znaki).

Druga sprawa, jak Twoje wersje jądra kolego e X t 7 3 mają się do automatycznych aktualizacji. W międzyczasie w/w problemu, robiłem automatyczną aktualizację podczas której występują błędy, tzn rzeczy który system chce zainstalować, okazują się już być w Twojej wersji jądra stąd nie są instalowane (np. alsa). I teraz nie wiem czy wszystkie proponowane aktualizacje, które modyfikują te same rzeczy co np. 6.3 są odrzucane bo "już są" czy np. niektóre są forsowane...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witaj Kolego triplex. Zatem, co do odinstalowywania, czy tez odczyszczania ze starych wersji kerneli oraz związanych z nimi sterowników, najlepszym "ręcznym" sposobem jest użycie Synaptika, a tam wybieramy Zainstalowane (lokalnie lub przestarzałe), a następnie wybieramy kernel-image, kernel-headeras, tudzież alsę oraz sterowniki wifi związane z danym kernelem i dajemy całkowitą deinstalację.

Co do - przykładowo - alsy oczywiście zmuszony jestem forsować nadpisywanie plików, które uznane są za systemowe i chronione przed nadpisaniem. W przypadku instalowania nowych wersji, których Developerami są ludzie z Canonical, a w przypadku gdy następuje próba nadpisania moich aktualizacji oczywiście system winien odrzucić taką próbę. Możliwe będzie to w przypadku zastosowania komendy sudo dpkg -i --force-overwrite [nazwa paczki deb]. Na chwile obecną myślę nad skryptami automatycznie deinstalującymi stare wersje (moich) kerneli oraz sterowników, już nie używanych. Natomiast, co do automatycznego zarządzania aktualizacjami dotyczącymi tych samych elementów (aby nie powstawał konflikt moje modyfikacje <-> Canonical), będę musiał stworzyć repozytoria. Jak już pisałem (nawet powyżej), największym problemem jest tu czas, którego mam obecnie, jak na lekarstwo.

Zatem konkludując, będę kolejno realizował zaplanowane zadania. Jednak nie jest możliwe abym to zrobił w ciągu tygodni, choć zapewniam, że bardzo bym chciał. Poza pracami nad kernelem i sterownikami, obecnie chciałbym też zbudować paczki z nowymi sterownikami Intela, libdrm oraz nową Mesą. Napotkałem tu na pewne problemy i troszkę opóźni to moje prace nad nimi. Związane jest to m.in. z tym, że Canonical opóźnia cała infrastrukturę związaną z przejściem na krenele ponad 2.6.32, co skutkuje pozostawanie przy starych sterownikach Intela 2.9.1, zamiast 2.11, czy też Mesą 7.7.1, zamiast 7.8.1. Zatem pole działania szerokie, a czasu mało. Proszę zatem o wyrozumiałość ;)

Pozdrawiam

triplex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: triplex »

Dziwna sprawa, starszych wersji już nie, zostały odinstalowane, a mimo to w GNU Grub (tak się chyba ten loader nazywa) nadal występują poprzednie wersje jako możliwe do wyboru. Tylko, że przy wybraniu tych, których nie ma, następuję błąd ładowania - bo ich nie ma. Więc jak usunąć samą te odnośniki (linki?) w loaderze?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Piszesz pan w konsoli:

sudo update-grub,

lub

sudo update-grub2

szarywilq
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: szarywilq »

e X t 7 3 pisze:Witaj, powiedź jakich skryptów użyłeś oraz co oznacza, że "Powyższe skrypty uratowały sytuacje na 1201n!" ? ;)

Pozdrawiam
instalator-linux-imege-headres-realtek-v.6.3-atom
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zatem oprócz mojego kernela, wykonaj jeszcze skrypty splash-nvidia-ati oraz apparmor-remove i powołane wcześniej skrypty instalujące mój xorg.conf oraz cpufreqd i moje nastawy dla niego. Poniżej powtarzam:
############### Instalator xorg.conf dla Nvidii ###############
Poniżej, tak jak obiecałem instalator ustawień xorg.conf, na razie dla układów mobilnych Nvidii. Przedstawiam dwa skrypty, ogólnie dla układów GForce oraz dla Asusa 1201n (ION). Skrypty automatycznie kopiują oryginalny (jeśli istnieje) plik xorg.conf do katalogu /var/backups/, jako xorg.conf-oryginał. Po zainstalowaniu mojej konfiguracji, nastąpi automatyczny restart X`ów, po czym już możecie użytkować nową konfiguracje. W najbliższym czasie zrobię, też taki skrypt dla układów Intela.

instalator-xorg.conf-Nvidia-1201n

instalator-xorg.conf-Nvidia-mobile

Poniżej jeszcze pakiet .bz2 zawierający ustawienia skutkujące podkręceniem ION`a do wartości GPU: 700, MEM: 1400 MHz. Nie zrobiłem skryptu, bo tym razem mamy już do czynienia z ustawieniami, które wymagają wiedzy, w zakresie monitorowania układów Netbooka (aby go nie przegrzać !). Zatem wystarczy to rozpakować w katalogu domowym użytkownika, po restarcie X`ów mamy podkręconego ION`a. Zaznaczam, że tego nie będzie widać po uruchomieniu nvidia-settings. Ponadto uruchomienie w/w skutkuje zejściem do standardowych wartości. Podkreślenia wymaga fakt, iż w przypadku ION`a nie nastąpi dramatyczny wzrost wydajności, ale raczej jej ustabilizowanie sie w górnych granicach. Oczywiście czynnikiem blokującym jest Atom ;). Tak czy siak jednak ION działa lepiej, przy tym mocniej się nie grzejąc (no może 2-3 stopnie), przy założeniu normalnego prześwitu netbook - podłożę.

xsession

############### Instalator cpufreqd + ustawienia - ondemand ###############
Skrypt poniższy wyłącza oraz usuwa usługę ondemand (według mnie poroniony pomysł włączanie na starcie) oraz instaluje pakiet cpufreqd, a także kopiuje moje ustawienia w/w. Jeśli jest zainstalowany, oryginalny plik cpufreqd.conf zostaje skopiowany do katalogu /var/backups/, jako cpufreqd.conf-oryginał. Po instalacji od razu działa cpufreqd, według mojej konfiguracji. Można sprawdzić wyjmując wtyczkę zasilania. Skonfigurowałem go w sposób umożliwiający włączenie maksymalnej mocy procesora (w czasie pracy na baterii, na AC non stop pełna moc) w przypadku uruchomienia aplikacji, służącej do odtwarzania filmów oraz po włączeniu Firefox`a i Chromium (ze względu na Flash).

instalator-cpufreqd - Poprawiony !

EDIT:
oktas001 pisze:Bylbym niezmiernie wdzieczny za pomoc :)
Poniżej Panie kolego skrypt deinstalujący ustawienia "ładnego splasha". Wprowadzam w nim jednak od razu wymuszanie ACPI.

deinstalator-splash-nvidia-ati-grub

Pozdrawiam

szarywilq
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: szarywilq »

Dzięki za odpowiedź. Jak tylko będę mógł to dalej się tym zajmę

(to na netbooku kolegi więc teraz nie mam do niego dostępu. Osobiście mam Toshibe A300 która to jako jedna na sto ma bios nie Toshiby a Insyde h20 co prowadzi do tego że prawię nic z funkcji typowo "laptopowych" nie działa: suspend, fn-y, acpi_fakekey itd.)

Zatem tak - dalsze Twoje skrypty postaram się uruchomić w najbliższym czasie.
Pytałem natomiast o co innego. Czy aktualizacje Ubuntu - i tutaj mam na myśli właśnie ubuntową oficjalną aktualizacje kernela - nie doprowadzą do stanu z przed odpalenie Twoich skryptów.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Co do kernela, odpowiedź brzmi nie. Tu nie nastąpi żadna zmiana ... w zasadzie, na obecnym kernelu nie powinien nastąpić żaden konflikt.

oktas001
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

ext73 - dzieki za zrobienie paczki deinstalacyjnej.

Odinstalowalem sterowniki nvidii i zainstalowalem kolejno [po raz kolejny]:
-apparmor-remove
-instalator-linux-imege-headres-realtek-v.6.3-atom
-instalator-GRUB-ACPI

Niestety nic sie nie zmienilo. Po pierwszym ponownym uruchomieniu byly problemy z wygladem, ale uruchomilem Preferencje>Wyglad i samo wrocilo do porzadku. Komputer przed instalacja 6.3 BFS uruchamial mi sie 37 sec teraz 1:25min..

Ehh. Akurat skonczylem konfigurowac pod siebie caly system i tak srednio widzi mi sie wszystko jeszcze raz robic. Da rade zeby wrocilo do normy?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

hmm powinno pomóc, jeśli nie odinstaluje całkowicie kernel 6.3 wraz ze sterownikami wifi. Zobacz, czy w katalogu (przez gksu nautilus) /lib/modules znajdują się nadal moduły kernela 6.3. Jeśli tak usuń katalog i instalujesz ponownie przez skrypt.
Wszystkie powyższe czynności nie restartując systemu !!!! Na koniec dla pewności jeszcze wykonujesz sudo update-grub2

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”