Wesnoth- zawiesza sie w lobby/po wyborze kampanii

Gry, które działają natywnie na Linuksie.
Jimbex
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Wesnoth- zawiesza sie w lobby/po wyborze kampanii

Post autor: Jimbex »

Jak w temacie - gdy tylko wchodze do lobby, czekam chwile az zaladuja sie aktualne gry i nie moge juz nic robic. Nie moge kliknac na jakikolwiek przycisk/w tym 'wyjdz' lub (x) okna (funkcje sa nieaktywne), nie moge zamknac(!) programu, skutecznie zaiwesza mi on linuxa :). Jedyna ucieczka to reset przy fullscreenie, lub ignorowanie aktywnego procesu w tle (jesli odpale zminimalizowany).

Wersja 1.8.0, instalowana przez manager pakietow synaptic.
Moj sprzet to relatywnie gruchot, jakkolwiek chodzi na nim wiele tytulow wymagajacych - jak sadze - lepszych specyfikacji od wesnotha :)
Aktualizuje system na biezaco, gdy tylko wychodza jakies nowinki(tak przynajmniej mi sie wydaje).

Mial ktos kiedykolwiek podobny problem, lub wie w czym tkwi moj? :)
Awatar użytkownika
ka_o_3991
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Odp: Wesnoth- zawiesza sie w lobby/po wyborze kampanii

Post autor: ka_o_3991 »

odpal w konsoli, może zwróci coś co pomoże ;)
Jimbex
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

odpalilem w konsoli i zaczelo nawet odpowiadac, z lekkim opoznieniem. Zlikwidowalem wyswietlanie wielu gier (tych zajetych) i stalo sie jeszcze bardziej wrazliwe na komendy. Moze nowy wes zzeral mi za duzo pamieci. Czuje ze bede mial z nim problemy, dlatego napisze po poludniu co i jak, teraz niestety nie moge sie nim zajac :(

Tak czy inaczej dzieki za rade - okazala sie remedium, a nie srodkiem ;)
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: makson »

Z tym lobby są problemy. Najlepiej skompiluj sobie najnowsze wesnoth (1.8.3) ze strony projektu, a jak nie umiesz to dodaj sobie repozytoria IT-wesnoth:

Kod: Zaznacz cały

deb http://download.tuxfamily.org/itwesnoth lucid main/
Odistaluj wszystkie pakiety wesnoth-1.8, a zainstaluj wesnoth (będzie to wersja gry 1.8.2) Te nowsze wersje gry rozwiązują problemy z lobby w wersji 1.8.0
Pozdrawiam.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
Jimbex
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Problem pojawil sie na nowo, tym razem odpalilem w konsoli, ta zas zaczela wypluwac nastepujace dane (o braku mapy) :

Checking video mode: 1024x693x32...
setting mode to 1024x693x32
20100723 17:27:19 error filesystem: Could not open '/home/jimbo/.wesnoth1.8/editor/maps/season_campaign1' for reading.
20100723 17:27:19 error filesystem: Could not open '/home/jimbo/.wesnoth1.8/editor/maps/01_The_Uprooting' for reading.
20100723 17:27:59 error filesystem: Could not open '/home/jimbo/.wesnoth1.8/editor/maps/season_campaign1' for reading.

20100723 17:29:27 error filesystem: Could not open '/home/jimbo/.wesnoth1.8/editor/maps/01_The_Uprooting' for reading.

[1]+  Stopped                 '/usr/games/wesnoth-1.8'
Prawde mowiac traktuje to jako swego rodzaju ciekawostke, nic lepiej nie uczy obslugi systemu niz walka z bledami na nim powstajacymi ;) Niemniej jednak w krotkim czasie skorzystam z Twojej rady makson, jesli wersja 1.8 jest zbuggowana.

Jakies rady co do w/w kodu? Nadmieniam ze moj kumpel, grajacy w to na win(..) nie moze znalezc tych map, ktorych domaga sie program.

edit - pomocy!

Probowalem naprawic blad w dawnym wesnoth - bez skutku.
Odinstalowalem, sciagnalem source, chcialem skompilowac. W trakcie ./configure (jakas poprzedzajaca komende musialem wpisac, obejmujaca takze configure) przyczepilo sie, ze nie mam SDL'a zainstalowanego. Zainstalowalem znowu z source'a (bo mimo ze mialem zainstalowany przez centrum oprogramowania, to on nie widzial) tym razem SDL, przyczepilo sie ze jest nieaktualny.
Wyrzucilem to w pierniki, dodalem repozytorium i chcialem zainstalowac przez centrum oprogramowania. To krzyczy ze : "Czynność wymagałaby instalacji pakietów z nieuwierzytelnionych źródeł." ! Ludzie, ja po prostu chce pograc w wesnoth :D pomozcie! :)
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: makson »

Instrukcja kompilacji.

Jeżeli z repozytoriów to tak - zainstaluj te nieuwierzytelnione pakiety. A najlepiej po prostu usuń wesnoth-1.8 i w terminalu wpisz:

sudo apt-get install wesnoth
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
Jimbex
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Instrukcja wymaga zainstalowania SDL'a w wersji wyzszej niz mam w centrum oprogramowania, a nadto od tego, ktory jest dostepny na stronkach podanych w tejze ;)

A z problemem nieuwierzytelnionych pakietow juz sobie poradzilem - apt-getem (on krzyczy wprwadzie tez o nieuwierzytelnionych pakietach, jakkolwiek mozna to obejsc zgoda na ich instalacje :) ) Postapilem w sumie samodzielnie, co dobrze wrozy na przyszlosc, biorac pod uwage ze jestem swiezynka linuxowa, niemniej bardzo Ci dziekuje za cierpliwosc, koncentracje na problemie, porady i pomysly.

A z ciekawosci - mozna jakos obejsc error dotyczacy nieuwierzytelnionych pakietow w centrum oprogramowania? (w apt gecie mozna wyrazic zgode na sciagniecie niepewnych pakietow, w centrum oprog. jest to blad skutkujacy obligatoryjnie przerwaniem instalacji)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Linuksowe”