Ubuntu a dyski ssd

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
stawosz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Ubuntu a dyski ssd

Post autor: stawosz »

Witam
Kupiłem właśnie dysk ssd Kingston 64gb i mam kilka pytań
Jak Ubuntu sprawuje się na takim dysku ,bo chciałem zainstalować 10.04 i mam obawy czy Linux za bardzo nie niszczy tego typu dysku.
Jest w sieci parę opisów konfiguracji Ubuntu pod te dyski ,ale przeważnie po angielsku .
Może ktoś bardziej obeznany z tematem zrobi FAQ w naszym języku
Proszę o porady jak zainstalować i skonfigurować Ubunciaka
A i jeszcze jak wygląda wsparcie dla komendy Trim
Pozdrawiam

EDIT:
Cisza
Nikt nie ma dysku ssd ?
kklimonda
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04

Odp: Ubuntu a dyski ssd

Post autor: kklimonda »

Ubuntu jako Ubuntu nie niszczy takich dysków. Wsparcie dla TRIM możesz mieć instalując albo 10.10 Beta albo instalując backportowany kernel - paczka linux-generic-lts-backport-maverick z tego ppa: https://launchpad.net/~kernel-ppa/+archive/ppa
Awatar użytkownika
RyszardO
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: RyszardO »

Najwydajniejszy system plików to ext4 BEZ journalingu.
Żeby to zrobić musisz uruchomić z livecd/liveusb, utworzyć partycję ext4 (jak juz masz to nie),
w terminalu zostać rootem (sudo -s), i usunąć journal komendą tune2fs -O ^has_journal /dev/sdXY (gdzie X to twój dysk, a Y to partycja). Na takiej partycji śmiało instaluj system.
Będzie działał nieporównywalnie szybciej niż na zwykłym dysku.
Zapomnij o partycji swap na SSD (lepiej dołóż RAM) - chyba, że nie rusza cię przedwczesne zużycie dysku.
To tyle. Sam mam dysk SSD (OCZ Core Series V2 250GB) pierwszej generacji i windows sobie z nim nie radzi (tzn. szybkość pod windows jest żenująca, za to pod linuksem działa tak, jak myślałem, że będzie działał zanim go kupiłem)

//edit: znaczy ext4 bez journalingu jest najwydajniejszy ze stabilnych i montuj go z opcją relatime
- Co jest?!
- Nic, panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.
stawosz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Ok ruszyliśmy z tematem do przodu tylko jeszcze takie pytanie czy można wyłączyć ten journaling po zainstalowaniu systemu dodam że na dysku będę miał tylko jeden system i jedną partycję . Proszę o dokładny opis i z góry dziękuję . Pozdrawiam
kklimonda
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: kklimonda »

@RyszardO: NIe rozumiem, dlaczego bez Journalingu? Przecież wszystkie SSD (chyba poza tymi najstarszymi i najtańszymi) mają wear leveling na poziomie firmware. Potrzeba lat normalnego użytkowania by taki dysk zarżnąć.
Awatar użytkownika
RyszardO
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jak zaznaczylem - mam SSD pierwszej generacji, wiec musze bez journalingu. To jest laptop, wiec czesto go włączam i wyłączam i na moje szczęście nie zauważyłem negatywnych skutków wyłączenia journalingu. Skoro mówisz, o wear leveling - to, że zobaczysz później skutki styrania dysku zapisami, nie znaczy, że wcześniej nie będzie z tym problemu. SSD mają szybkie czasy dostępu i duże szybkości odczytu sekwencyjnego, ale to czego używasz na codzień, to odczyty, zapisy 4k i ważne są IOPS, które dla porozrzucanych (przeniesionych w nowe sektory z powodu zużycia) danych spadnie i np. przeglądarka przy starcie będzie przymarzać na chwilę (w końcu jej cache jest cały czas zmieniany)

Mozna wylaczyc journaling po zainstalowaniu systemu (mozna go tez w późniejszym czasie włączyć przez powtórzenie kroków i pominięcie znaku ^)

Jedna partycja to błąd, jeśli to jeden dysk. Na partycji / nie bedziesz mial więcej niż 15 GB, więc 20-25 GB (z sugestią na 20) urządzi cię na dobre.

Po kolei:
1. Instalujesz jak zwykle, ale bez partycji swap na SSD /jeśli nie masz innego dysku, to bez swapa wogóle i ignorujesz ostrzeżenie/ (zapisujesz sobie kolejność partycji - zakładam, że to będzie główny dysk i będzie to /dev/sda, ale musisz sam znaleźć i nie biorę odpowiedzialności za błędy)
2. Po instalacji restartujesz i znowu uruchamiasz z livecd.
3. włączasz terminal i wpisujesz 'sudo -s' bez apostrofów
4. znajdujesz właściwe partycje (najłatwiej poprzez uruchomienie programu gparted - po prostu wpisz jego nazwę w terminalu i popatrz na to, co wyświetli)
5. zapamiętujesz partycje do zmiany i zamykasz gparted
6. wpisujesz 'tune2fs -O ^has_journal /dev/sdXY' (gdzie X to twój dysk, a Y to partycja)
7. restartujesz i używasz.
8 opcjonalnie po instalacji jako root edytujesz plik /etc/fstab i zmieniasz dla partycji ext4 opcje montowania dodając po przecinku 'relatime'

Pewne rzeczy opisałem może i za dokładnie, ale zakładam, że ten temat może przeczytać wiele osób i dla niektórych może to być właściwe.

I jeszcze jedno: długo szukałam idealnego systemu plików dla SSD i wszystkie mają journaling, który dość szybko zabija SSD. Jedyne opcje to ext2 (stary), ext4 (można wyłączyć journaling), nilfs2 (trzeba instalować ubuntu z lini komend debootstrapem i mi się nie chciało), btrfs (miał ostatnio jakieś błędy i wolałem go pominąć). Został ext4 bez journala.
- Co jest?!
stawosz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dzięki za dokładne wytłumaczenie
Mam nadzieję że ten temat przyda się jeszcze komuś .
Journaling wyłączony
Czy można jakimś poleceniem sprawdzic czy napewno nie działa ?
Co daje to polecenie relatime i dokładnie gdzie je dopisać
Mój plik wygląda tak:

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier
# for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name
# devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
/dev/sda1 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=1419ec10-e37c-4c3a-bd37-842a5bafc4ab none swap sw 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
Awatar użytkownika
RyszardO
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

tune2fs -l /dev/sdXY
- Co jest?!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”