Witam, mam dziwny problem otóż przy wyłączaniu systemu głośniki robią taki głośny strzał i wtedy komp się całkiem wygasza. Jest jakiś sposób na pozbycie się tego ?
Komp to laptop HP 4525s, karta dźwiękowa zintegrowana, OS: Ubuntu 10.04 LTS - PL remix (wszystkie aktualizacje do 23 X 2010 pobrane).
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Uruchom lapka z plyta systemowa. Wlacz sesje live i sprawdz co jest ze sterem. Sprobuj je na nowo zainstalowac po ponownym uruchomieniu bez plyty i alse nowa zarzuc. Pozdrawiam
AMD PhenomII X6, KINGSTON 4GB DDR3 1333, WD SATA III, ATI HD 5770 1GB, wszystko na MSI 870A-G54. Monitor LG full HD 22'
Spotkałem się z takim problemem kiedyś i nie był on spowodowany oprogramowaniem tylko sprzętem (w jednym przypadku było podobnie i przegrzewał się procesor w drugim gpu i system się zawieszał). Niektóre laptopy lubią się grzać a strzał w głośnikach może być spowodowany właśnie wyłączeniem lub wstrzymaniem lub zresetowaniem sprzętu. Sprawdź czy dzieje się tak samo w sesji live, jeżeli bios pokazuje temperatury dysku, cpu, gpu podaj jakie są. Jeżeli faktycznie problem leży w sprzęcie to w domowych warunkach można jedynie zdiagnozować usterkę ew. poprawić chłodzenie na procesorze/gpu.
Tzn się sprawa wygląda tak: to nowy laptop (ma dosłownie ok tygodnia) i miał oryginalnie wrzucone na recovery SuSE Enterprise 11 ale mi się nie spodobał i wrzuciłem sobie Ubuntu 10.04 i wtedy to się stało. Na tamtym linux'sie było wszystko ok (tzn nic nie strzelało przy wyłączaniu).
Problem rozwiązany - snalazłem sposób banalnie prosty. Zainstalowałem Ubuntu 10.10 i już nie ma strzelania głośników Teraz tylko nie wiem czy to była wina oryginalnie ze strony 10.04 LTS czy polskiego RMX