IP - Jak zastosować i jak to działa ?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
jur444s
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

IP - Jak zastosować i jak to działa ?

Post autor: jur444s »

Witam wszystkich ! Mam kilka pytań związanych z IP. Mam nadzieję że dział i nazwa tematu się zgadza :) otóż moje pytania i problemy:

Numery ip wyglądają bardzo podobnie, a nawet każda sieć ma zazwyczaj takie same numery, i teraz pytanie, czy ten numer ogranicza nas co do sieci ? np. jak z mojej sieci chciał bym połączyć się z inną siecią to co będe potrzebował ? Co tak właściwie jest potrzebne do tego żeby mój komputer (np. polska) połączył sie z komputerem (np. anglia) ?

Wydaje mi się że każda sieć ma swój port który powinien być niepowtarzalny ?
zazwyczaj ip wygląda tak 192.168.1.* i dochodzi do niej port po dwukropku ?
czy to nie jest czasem ip wewnętrzne a ja potrzebuje ip zewnetrzne do łączenia sie między takimi odległościami ?

Za błędy przepraszam, ale jestem nowy. Wszystkie te pytania wyącznie w celu edukacyjnym.(nie, nie jakiś młody haxior, to ciekawość, bo intryguje mnie jak to działa :))
Awatar użytkownika
thalcave
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Odp: IP - Jak zastosować i jak to działa ?

Post autor: thalcave »

Ok. Od początku. Każde aktywne (uruchomione, podłączone) urządzenie sieciowe posiada adres IP. Są to 4 liczby 0-255 oddzielone kropkami. Adres IP musi być niepowtarzalny. I tu jest problem. Urządzeń sieciowych jest zdecydowanie więcej niż ilość możliwych adresów IP. Dlatego część adresów IP przeznaczonych jest do sieci lokalnych. Są to adresy 192.168.* oraz 10.*
Reszta adresów jest (może być) publiczna i dostępna z każdego miejsca,
Teraz użytkownik posiadający małą sieć domową posiada 1 urządzenie - router, które jest podłączone do sieci domowej i Internetu pozwalając na komunikację obu tych sieci. To czy z zewnątrz możesz korzystać z zasobów komputera sieci lokalnej zależy od konfiguracji routera.

Porty to odzwierciedlenie drzwi do domu. Mogą być zamknięte lub otwarte. Ok. Od początku. Każde aktywne (uruchomione, podłączone) urządzenie sieciowe posiada adres IP. Są to 4 liczby 0-255 oddzielone kropkami. Adres IP musi być niepowtarzalny. I tu jest problem. Urządzeń sieciowych jest zdecydowanie więcej niż ilość możliwych adresów IP. Dlatego część adresów IP przeznaczonych jest do sieci lokalnych. Są to adresy 192.168.* oraz 10.*
Reszta adresów jest (może być) publiczna i dostępna z każdego miejsca,
Teraz użytkownik posiadający małą sieć domową posiada 1 urządzenie - router, które jest podłączone do sieci domowej i Internetu pozwalając na komunikację obu tych sieci. To czy z zewnątrz możesz korzystać z zasobów komputera sieci lokalnej zależy od konfiguracji routera.
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
jur444s
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Co tak właściwie jest potrzebne do tego żeby mój komputer (np. polska) połączył sie z komputerem (np. anglia) ?
Awatar użytkownika
thalcave
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: thalcave »

Co rozumiesz pisząc "połączył się"? Chodzi o jakikolwiek kontakt z komputerem? Czy chodzi o przejęcie kontroli (nie mam na myśli włamania)?
Połączyć się można tylko a) jeśli na tym komputerze jest zainstalowany odpowiedni serwer, np. Apache czy SSH
b) komputer posiada adres publiczny lub router, do którego jest podłączony przekierowuje połączenie.
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
jur444s
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Chodzi o kontakt z tym komputerem (bo chyba ktoś mnie sniffował ostatnio, ucierpialo kilka hasel i pare rzeczy - keylogger odpada)

przez taki adres publiczny można sniffować ?
i jest możliwość że jakiś pc czy nie posiada takiego adresu ?
jak można sprawdzić taki adres ?
Postawie się na miejscu tego który jakims tam cudem zgarnął moje hasla.. mogl to zrobic po adresie publicznym czy to mozliwe ? sniffować chyba mozna tylko w sieciach lokalnych ?
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: kris55 »

@jur444s
Sniffować można tylko i wyłącznie gdy obaj jesteście w tej samej sieci lokalnej, podłączeni do tego samego huba lub switcha (w tym wypadku wymaga to trochę więcej pracy i umiejętności czyli wiedzy).
No i sniffować można w najlepszym wypadku do najbliższego routera.
A jak jesteście w różnych sieciach to też można, wchodzisz na komputer w danej sieci i przez niego dalej szukasz, tylko to jest sporo więcej pracy.
przez taki adres publiczny można sniffować ?
Przez każdy.
Ale to już raczej nie temat na forum Ubuntu.
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
jur444s
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

nie mówię że chce, pytam czy to możliwe.
Ale intryguje mnie to, że skąd niby ktoś wie że ja to ja w sieci, jak to sprawdzić. Wiele się słyszy że są różnego rodzaje włamy np do pentagonu, ale skąd ten ktoś wie że pentagon to taki i taki server, ip itp itp ? jeżeli dajmy na to ktoś by chciał dostać się do mojego, czy też do twojego pc to w jaki sposób może nas namierzyć ?
john_clock
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: john_clock »

A skąd wiesz, że ktoś wie?
Można na przykład sprawdzić do kogo należy dany adres IP: http://www.digipedia.pl/ip/
Można poznać adres IP, do którego jest przypisany adres strony internetowej: polecenie 'host'.
Nie jestem specjalistą w tych sprawach, ale wydaje mi się, że do takiej dużej "organizacji", jak wspomniany pentagon, która ma pewnie stały, publiczny adres IP, da się jakoś dotrzeć.
jur444s
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

publiczny adres IP, da się jakoś dotrzeć.
Tylko jak ? hehe
john_clock
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: john_clock »

Ty na prawdę zadajesz pytania, jakbyś miał zamiar gdzieś się włamać :D
Pokazałem Ci dwa proste narzędzia, dzięki którym już można złapać jakąś orientację w "terenie". Nad resztą trochę pogłówkuj ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”