Ubuntu 10.04 brak dźwięku z głośników na Asus N53Jn

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
kryniob
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Ubuntu 10.04 brak dźwięku z głośników na Asus N53Jn

Post autor: kryniob »

Witam,

Otóż korzystam z systemu w wersji 10.04 na laptopie Asus N53Jn, który ma wbudowaną kartę Intel HDAUDIO. Problem polega na tym, że po uruchomieniu systemu czasami nie ma dźwięku w głośnikach, a czasami jest. Przy czym na słuchawkach dźwięk jest zawsze. Nie ma żadnej reguły kiedy się pojawi w głośnikach.
Mam zainstalowaną najnowszą wersję alsy (1.0.23), w Preferencjach mam ustawione jako wyście Analog Speakers. Ponadto w pliku /etc/modprobe/alsabase.conf dodałem konfigurację dla mojej karty dźwiękowej:

Kod: Zaznacz cały

options snd-hda-intel model=auto
Po uruchomieniu alsamixer wszystkie ustawienia głośności ustawione są na 100%.
Czy ktoś może zna rozwiązanie tego problemu? Co nalezy zrobić, żeby dźwięk z głośników był po każdym uruchomieniu systemu? Czy w wersji 10.10 też są takie problemy? Bo jeżeli byłoby to w nowszej wersji rozwiązane to chętnie zrobię upgrade.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Odp: Ubuntu 10.04 problem z dźwiękiem z głośników na Asus N53Jn

Post autor: igotit4free »

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEM
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”