Ubuntu na osobnym dysku obok innych OS-ów
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: x86_64
Ubuntu na osobnym dysku obok innych OS-ów
witam wszystkich
Będzie krótko i na temat, chcę zainstalować ubuntu. W tej chwili mam 3 dyski twarde. Jeden systemowy z Windows Xp oraz Windows Vista Ultimate x64, drugi dysk jest na dane, a trzeci zupełnie pusty. Jeśli uruchomię instalatora Ubuntu i zechcę zainstalować system na trzecim pustym dysku, to czy do boot menu windowsa, dopisze się ubuntu bez wgrywania czegokolwiek na dysk z windowsami ? Nie chcę nic mieszać na dysku z systemami windows.
Będzie krótko i na temat, chcę zainstalować ubuntu. W tej chwili mam 3 dyski twarde. Jeden systemowy z Windows Xp oraz Windows Vista Ultimate x64, drugi dysk jest na dane, a trzeci zupełnie pusty. Jeśli uruchomię instalatora Ubuntu i zechcę zainstalować system na trzecim pustym dysku, to czy do boot menu windowsa, dopisze się ubuntu bez wgrywania czegokolwiek na dysk z windowsami ? Nie chcę nic mieszać na dysku z systemami windows.
- jas.plomyczek
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Ubuntu na osobnym dysku obok innych OS-ów
Ale nie wież że "jedyny prawdziwy system" ( Microsoft ) uważa że inne systemy to nie systemy, i choć byś się *** to nie dopiszesz Ubuntu do MBR windy, ale jest ratunek: instaluj śmiało Ubuntu, MBR zostanie zastąpione GRUBem, i on pokaże ci wszystko od Linuxów, przez MacOSa, Microsoft, po Amigę ( jak ci się uda odpalić ten ostatni ), a jak ci się graficzki nie podobają, to może BURG będzie lepszy, ale to już po instalacji.
Więc nie martw się, ściągaj i instaluj Jurnego Jarząbka : [url=http:////czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2009/05/01/jurny-jarzabek-polski-remix-ubuntu-904/]http[/url]
a później jak jusz masz linuxa to otwieramy konsole i po kolei:
Więc nie martw się, ściągaj i instaluj Jurnego Jarząbka : [url=http:////czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2009/05/01/jurny-jarzabek-polski-remix-ubuntu-904/]http[/url]
materiał zapożyczony, i poprawiony z Czytelni Ubuntusudo add-apt-repository ppa:bean123ch/burg
sudo apt-get update && sudo apt-get install burg burg-themes
sudo burg-install /dev/sda
sudo update-burg
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
ej ej ej.... inaczej zrób, a mianowicie to odłącz dyski zostawiając tylko ten na którym ma być ubuntu, i go zainstaluj, a później będziemy się martwić jak zrobić aby grub zobaczył windowsy i to tyle (bo jeżeli zrobisz tak jak ja mówie to mbr windowsa się nie uszkodzi bo ten dysk będzie odłączony 
P.S.
UWAGA!!!!
Nie próbuj instalować na windowsie Acronis OS Selector bo on może nieźle namieszać w mbr.

P.S.
UWAGA!!!!
Nie próbuj instalować na windowsie Acronis OS Selector bo on może nieźle namieszać w mbr.
||| główny OS: Linux Mint Debian Edition 2 64-bit || zapasowy OS: Crunchbang Linux 32-bit |||
-
- Piegowaty Guziec
Skłaniam się do Twojego pomysłu. Jutro wieczorem zainstaluję Ubuntu na dysku, odłączając dwa windowsowe. A jeszcze pytanie, bo oprócz Ubuntu 32bit, chciałem zainstalować 64bit wersje i jeszcze na innej partycji AROSA w dystrybucji IcarosLive
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
ok tylko jeżeli będziesz miał zamiar zrobić partycje home to przynajmniej podaj inne nazwy użytkownika podczas instalacji aby ustawienia poszczególnych dystrybucji się z sobą nie "gryzły", a partycje swap daj jedną i po sprawie 

||| główny OS: Linux Mint Debian Edition 2 64-bit || zapasowy OS: Crunchbang Linux 32-bit |||
- jas.plomyczek
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
ok, czyli odłączasz dyski z windą, instalujedz linucha, podłączasz dyski, i podczas ładowania biosa wchodzisz w opcje botowania i jako pierwszy dajesz dysk Linuxa, po załadowaniu systemu wydajesz oklejno w konsoli:
i ustawiasz.$ sudo grub-install /dev/sda
$ sudo update-grub
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
a po kiego on ma na nowo zainstalować gruba? wystarczy jak da tą komendę
Kod: Zaznacz cały
sudo update-grub
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Ja zawsze daje taką samą nazwę użytkownika w każdym systemie, każdy home na innej partycji. Nic się nie gryzie. W końcu instalator ma podany na której /dev/sdax jest home i tworzy odpowiedni wpis w /etc/fstab.mucha090:
ok tylko jeżeli będziesz miał zamiar zrobić partycje home to przynajmniej podaj inne nazwy użytkownika podczas instalacji aby ustawienia poszczególnych dystrybucji się z sobą nie "gryzły"
Jedna nazwa jest najwygodniejsza.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Piegowaty Guziec
Po co tyle systemów plików ? Który wybrać ? zupelnie nielogiczne to jest. W trakcie instalacji powinna być instrukcja co i do czego ma być użyte.
EDIT:
niestety w taki saposób jak napisaleś, czyli komendą: sudo-update grub, widzi tylko vistę, a windowsa xp nie
EDIT:
niestety w taki saposób jak napisaleś, czyli komendą: sudo-update grub, widzi tylko vistę, a windowsa xp nie

- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
poczytaj sobie na wikipedii o nich, ale na główny system plików ( / ) to daj ext4 z księgowaniem, a dla /home to sobie musisz poczytać np. na wikipedi lub poszukaj benchmark`ów, ale za to nie jest wymagana defragmentacja 

-
- Piegowaty Guziec
Moja propozycja co do instalacji jest taka - popieramy muchę ;]
Ja zrobiłem tak samo mam 2 dyski na masterze mam WinXP i po jego odłączeniu na slave zainstalowałem ubuntu. Po instalacji podłączyłem dysk z windą i automatycznie po włączeniu kompa standardowo odpala mi się winda. Jeśli chcę ospalić ubuntu podczas włączania kompa wciskam F11 - odpala mi się biosowe pytanie o to z ktorego dysku chcę w tej chwili bootować, wybieram slave'a i mam linucha!
Taka metoda jest najbezpieczniejsza, kiedyś próbowałem postawić oba systemy na jednym dysku i wszystko śmigało, grub pytał co chcę odpalić, do momentu kiedy nie zrobiłem aktualizacji wydania - coś się podmieniło w GRUBie i już nie dało się odpalić ani windy ani ubuntu;/
W zależności od tego jakiego masz BIOSA masz różne ustawienia co do bootowania. Pogrzeb w swoim biosie i poszukaj tego - jeśli można to zrobić tak jak u mnie wciskając tylko F11 to myślę że to najbezpieczniejsza metoda.
Ja zrobiłem tak samo mam 2 dyski na masterze mam WinXP i po jego odłączeniu na slave zainstalowałem ubuntu. Po instalacji podłączyłem dysk z windą i automatycznie po włączeniu kompa standardowo odpala mi się winda. Jeśli chcę ospalić ubuntu podczas włączania kompa wciskam F11 - odpala mi się biosowe pytanie o to z ktorego dysku chcę w tej chwili bootować, wybieram slave'a i mam linucha!
Taka metoda jest najbezpieczniejsza, kiedyś próbowałem postawić oba systemy na jednym dysku i wszystko śmigało, grub pytał co chcę odpalić, do momentu kiedy nie zrobiłem aktualizacji wydania - coś się podmieniło w GRUBie i już nie dało się odpalić ani windy ani ubuntu;/
W zależności od tego jakiego masz BIOSA masz różne ustawienia co do bootowania. Pogrzeb w swoim biosie i poszukaj tego - jeśli można to zrobić tak jak u mnie wciskając tylko F11 to myślę że to najbezpieczniejsza metoda.
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
cacodemon666, bo wg mnie to na tamtym dysku masz bootloader visty więc przez niego odpalaj xp-ka i tyle
- Potulniaczek
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 10.10
Ty wiesz co Ty piszesz?MBR Grubem?Poczytaj co to jest MBR i co to jest Grub i nie pisz głupot!!!jas.plomyczek pisze:Ale nie wież że "jedyny prawdziwy system" ( Microsoft ) uważa że inne systemy to nie systemy, i choć byś się *** to nie dopiszesz Ubuntu do MBR windy, ale jest ratunek: instaluj śmiało Ubuntu, MBR zostanie zastąpione GRUBem, i on pokaże ci wszystko od Linuxów, przez MacOSa, Microsoft, po Amigę ( jak ci się uda odpalić ten ostatni ), a jak ci się graficzki nie podobają, to może BURG będzie lepszy, ale to już po instalacji.
materiał zapożyczony, i poprawiony z Czytelni Ubuntu
- jacek8s
- Serdeczny Borsuk
Przerabiałem temat na własnej "skórze". Mam dwa dyski i trzy systemy. Bez obaw możesz instalować Linuxa na pustym dysku bez wyłączania tych dwóch podczas instalacji.
Wystarczy, że podczas instalacji w zakładce "zaawansowane" wskażesz położenie Grub2 - w Twoim przypadku powinieneś Grub2 zainstalować na tym samym dysku co nowo-instalowany system. Z całą pewnością Grub nie ruszy programu rozruchowego windowsa.
Aby sprawdzić prawdziwość moich przekonań wystarczy po instalacji wyłączyć trzeci dysk w biosie i zrestartować kompa, z całą pewnością uruchomi się program rozruchowy windows.
Wystarczy, że podczas instalacji w zakładce "zaawansowane" wskażesz położenie Grub2 - w Twoim przypadku powinieneś Grub2 zainstalować na tym samym dysku co nowo-instalowany system. Z całą pewnością Grub nie ruszy programu rozruchowego windowsa.
Aby sprawdzić prawdziwość moich przekonań wystarczy po instalacji wyłączyć trzeci dysk w biosie i zrestartować kompa, z całą pewnością uruchomi się program rozruchowy windows.
-
- Piegowaty Guziec
No i tak właśnie próbowałem, ale niestety to nie działa. Pojawia się co prawda w menu Windows Vista, a klikając w niego jest wybór pomiędzy Xp a Vistą, ale i ile ten drugi działa, to pierwszy już nie 

-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
@cacodemon666 ściągnij na Pulpit Boot Info Script. W terminalu wpisz:Skrypt utworzy na Pulpicie plik "RESULTS.txt" który dołącz do następnego postu.
Kod: Zaznacz cały
sudo bash ~/Pulpit/boot_info_script*.sh
-
- Piegowaty Guziec
Chyba to będę musiał odłożyć, bo hdtune zgłosił usterkę głównego dysku na którym mam xp i vistę. To już 3 dysk 1TB Seagate w przeciągu 2 miesięcy... Jak się z tym uporam, to wrócę do powyższego tematu