net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: elmer »

Jupi!!! :P
EXT73 jestes wielki. Dziala akceleracja na 1201n oraz zmiana taktowania procesora na stacjonarce.
Dzieki raz jeszcze :D

p.s.
mam jeszcze pytanie o wydajnosc dysku w asusie 1201n.
komenda hdparm -Tt /dev/sda wyrzuca wynik

Kod: Zaznacz cały

/dev/sda:
 Timing cached reads:   1380 MB in  2.00 seconds = 690.21 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  216 MB in  3.00 seconds =  71.93 MB/sec
komenda hdparm -c /dev/sda daje

/dev/sda:
 IO_support    =  1 (32-bit)
komenda hdparm -i /dev/sda daje

Model=Hitachi, FwRev=PB3OC60N, SerialNo=100223PBPC001DCGM8UL
 Config={ HardSect NotMFM HdSw>15uSec Fixed DTR>10Mbs }
 RawCHS=16383/16/63, TrkSize=0, SectSize=0, ECCbytes=4
 BuffType=DualPortCache, BuffSize=7208kB, MaxMultSect=16, MultSect=16
 CurCHS=16383/16/63, CurSects=16514064, LBA=yes, LBAsects=625142448
 IORDY=on/off, tPIO={min:120,w/IORDY:120}, tDMA={min:120,rec:120}
 PIO modes:  pio0 pio1 pio2 pio3 pio4 
 DMA modes:  mdma0 mdma1 mdma2 
 UDMA modes: udma0 udma1 udma2 udma3 udma4 udma5 *udma6 
 AdvancedPM=yes: mode=0xFE (254) WriteCache=enabled
 Drive conforms to: unknown:  ATA/ATAPI-2,3,4,5,6,7
 * signifies the current active mode
EXT73 czy wedlug Ciebie wartosci sa takie jak powinny byc?
Da sie jakos dysk podkrecic? Czy pozostaje mi ewentualnie zmiana na dysk z obrotami 7200 albo ssd badz hybryde jak np momentus xt zeby odczuc roznice?
Bo z tego co widze to teraz dysk jest u mnie waskim gardlem...
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: e X t 7 3 »

Masz racje dysk w 1201n, a przede wszystkim ustawienia kontrolera w biosie - sztucznie obniżona wydajność (SIC!) to tragedia ... hmm i wiesz też nad tym myślę i chyba mam pewien pomysł, ale znajdę więcej czasu to przedstawie konkretne rozwiązania.

Jeszcze ważna rzecz ... prawdopodobnie po raz pierwszy udało mi się zbudować kernel - tu K8, który w pełni zapewnia ochronę AppArmor - przy jednoczesnym braku obniżenia wydajności i responsywności ! Właśnie prowadzę testy i na chwile obecną wszystko działa ... jak by Apparmor nie funkcjonował (a działa) = maksymalny poziom wydajności i responsywności ;)

Zobaczymy, czy ta "sztuka" uda mi się z wersją atom ;)

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
aniulka87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: aniulka87 »

Czy komuś po instalacji nowego kernela od kolegi ext73 przestała działać kamerka? Może ktoś zna przyczynę, czemu przestało mi ją wykrywać? Nie miałam z tym wcześniej problemów;/
MSI U135DX
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

aniulka87 pisze:Czy komuś po instalacji nowego kernela od kolegi ext73 przestała działać kamerka? Może ktoś zna przyczynę, czemu przestało mi ją wykrywać? Nie miałam z tym wcześniej problemów;/
Witam Koleżankę, a pod czym kamerki używasz ? pod Cheese, czy pod GUVCviewer ?

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
aniulka87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Mam cheese, ale nigdy tego nie używałam, bo na 10.4 w ogóle się nie włączał;/ Jak wcześniej próbowałam, to ani skype ani cheese kamery nie wykrywa.
MSI U135DX
Awatar użytkownika
pcz_07
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: pcz_07 »

Mi po wgraniu nowego jajka kamerka działa jak działała;-)
Mój sprzęt to:
Acer Aspire One D250
program to Cheese
Ubuntu Netbook Remix 10.04;-)
Acer Aspire One D250 Ubuntu 10.04.3 LTS PL
Awatar użytkownika
muchar
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: muchar »

"Kolego drogi ale pisałem, że ten xorg.conf jest dla wszystkich układów Intela - POZA nieszczęsnym GMA500 !!!! ... teraz wykonaj po uruchomieniu w trybie awaryjnym.:

sudo rm -f /etc/X11/xorg.conf

Następnie restart i na każdym kernelu powinno działać ... "

Pomocy eXt73 nie zadziałało, co innego mam zrobić, żeby przywrócić ubu. Czy sama podmiana xorg.conf np. w trybie poleceń przez midnight commandera pomoze?
muchar
UBU10.10, Intel 1.33MHz, GMA500 Asus 1201HA
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

aniulka87 pisze:Mam cheese, ale nigdy tego nie używałam, bo na 10.4 w ogóle się nie włączał;/ Jak wcześniej próbowałam, to ani skype ani cheese kamery nie wykrywa.
Sprawdź proszę, czy pod guvcview działa.

Pozdrawiam

EDIT:
muchar pisze:... Pomocy eXt73 nie zadziałało, co innego mam zrobić, żeby przywrócić ubu. Czy sama podmiana xorg.conf np. w trybie poleceń przez midnight commandera pomoze?
Wykonaj proszę w konsoli:

ls /var/backups/

Jeśli jest tam plik xorg.conf-oryginał, wykonaj:

sudo cp /var/backups/xorg.conf-oryginał /etc/X11/xorg.conf

Zobaczymy ... a używałeś wcześniej sterowników do poulsbo ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pcz_07
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Nie wiem czy ktoś ma podobnie ale ja mam chyba jakiegoś buga na tym jajku:-P
Dzisiaj już 2 razy:rotfl: dzisiaj mi się zdarzyło, że system znienacka się wylogował:idea:
Na początku myślałem, że to reset, ale jednak nie.

Podpowiem, że na standardowym nigdy mi się to nie zdarzyło. Niby pierdółka ale:smile:
Po testuje dalej i zobaczę czy to chwilowa dolegliwość czy może jakaś choróbsko;-)

PS.
Acer Aspire One D250
Ubuntu Netbook Remix 10.04
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

a updatowałeś Pan np. dzisiaj system ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pcz_07
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Nie pan tylko Paweł:-P
Nie;-)
Raz się zdarzyło przy normalnym przyglądaniu internetu (firefox), za drugim razem gdy trochę system byl obciążony, ale bez przesady;-)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

wygląda, jak by nastąpiło przegrzanie maszyny ... hmm jakie temperatury miałeś ? wiesz ten kernel wyciska z maszyny ile się da. Zatem tu obciążenie jest o wiele wyższe niż pod standardowym kernelem = wykorzystuje wszystkie zasoby ;)

Awatar użytkownika
pcz_07
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Rozumiem;-)
Sam przecież tego chciałem:-D
Ale czy system nie powinien wtedy się resetować? Mi się tylko wylogowuje.
Ale Twoja diagnoza byłaby słuszna, ponieważ nastąpiło to po około 2-3 godzin ciągłej pracy komputerka a drugim razem ewidentnie wtedy gdy było mu ciężko:-D

Testuję dalej;-) Mam nadzieję, że Bąbel nie puści dymka:-D

Jak w tym środowisku dodać jakiś aplet temperatur?
Czy tylko zostaje konsola??
Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.10
Kontakt:

Post autor: pingwin114 »

hm...u mnie nie ma tego problemu, netbook włączony od zainstalowania nowego jajka, przekodowane kilka filmów (100 % cpu heh) i wszystko git

kiedyś tam pisałem, że netbook się nie wyłącza na Twoim kernelu e X t 7 3, znalazłem problem, podczas gdy ION jest wyłączony netbook się nie wyłącza, tj. wyłącza się dysk, ale staje na trybie tekstowym, jak włączę IONa to wyłącza się poprawnie, trochę dziwne, bo na genericu nie ważne czy ION włączony czy wyłączony, system się normalnie wyłącza
Awatar użytkownika
aniulka87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Witam w dniu dzisiejszym:) Zainstalowałam guvcview, ale nic to nie dało. Pojawił się komunikat, że kamera jest odłączona, albo nie ma sterowników.
MSI U135DX
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

aniulka87 pisze:Witam w dniu dzisiejszym:) Zainstalowałam guvcview, ale nic to nie dało. Pojawił się komunikat, że kamera jest odłączona, albo nie ma sterowników.
Witaj, wykonaj dmesg > dmesg.log i lsmod > lsmod.log i potem otwórz i poszukaj, czy w lsmod masz załadowane moduły:
uvcvideo, videodev oraz v4l1_compat
a w dmesg, poszukaj, czegoś podobnego:
Linux video capture interface: v2.00
uvcvideo: Found UVC 1.00 device USB2.0 UVC VGA WebCam (13d3:5111)
input: USB2.0 UVC VGA WebCam as /devices/pci0000:00/0000:00:04.1/usb1/1-3/1-3:1.0/input/input7
usbcore: registered new interface driver uvcvideo
USB Video Class driver (v1.0.0)

EDIT:
pcz_07 pisze:Rozumiem;-)
Sam przecież tego chciałem:-D
Ale czy system nie powinien wtedy się resetować? Mi się tylko wylogowuje.
Ale Twoja diagnoza byłaby słuszna, ponieważ nastąpiło to po około 2-3 godzin ciągłej pracy komputerka a drugim razem ewidentnie wtedy gdy było mu ciężko:-D

Testuję dalej;-) Mam nadzieję, że Bąbel nie puści dymka:-D

Jak w tym środowisku dodać jakiś aplet temperatur?
Czy tylko zostaje konsola??
albo zainstaluj i skonfiguruj gkrellm - > tu screen z mojej maszyny (nota bene to test glxgeras pod nowym 12.3)

albo zainstaluj sensors-applet i dodaj je do panelu.

Pozdrawiam

#####################################################################

SONDA - AppArmor

#####################################################################

Mam tez do Was Panie i Panowie pytanie, czy:

Nowy kernel 12.3 dla atoma, ma być:

1. Szybszy w skali 3-8 % w stosunku do 12.2 - ale z wyłączonym AppArmor = ochrona
procesów danych aplikacji, przez naruszeniem ich integralności, dostępu do zasobów
systemu przez dane aplikacje - co utrudnia wykonanie ewentualnych ataków,

2. Wolniejszy = poziom 12.2, ale z włączonym AppArmor.

Jednak zanim odpowiecie na to pytanie musicie wiedzieć, że Ubuntu ma już gotowe profile dla wydawać by się mogło kluczowych aplikacji np. firefox, evolution, imap, ftpd,. etc., ale aby w pełni kontrolować maszynę należałoby zrobić znacznie szerzą listę ... co wymaga poświecenia określonego czasu i wiedzy. Ja na tę chwile takich profili nie mam czas tworzyć. Zatem o ile w wersji K8 raczej włączę obsługę AppArmor ... a w zasadzie już włączyłem (właśnie pisze z maszyny, na której testuje), o tyle w przypadku wersji atom pozostawiam kwestie otwartą. Proszę o wasze głosy.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Jak dla mnie wazniejsza jest szybkosc i responsywnosc wiec ja stawiam na kernel bez apparmor.
Mam jeszcze pytanie odnosnie dysku. Przy starszych dyskach SSD ludziska pisali ze warto wylaczyc w ext4 ksiegowanie (journaling) - nie rozwalalo toto tych dyskow a poza tym system bez journalingu szybciej dzialal. I teraz pytanie. Czy w zwyklym hdd przy ext4 warto rowniez to wylaczyc? Da sie w ogole to zrobic?
A jesli sie da to nie ma ryzyka uszkodzic dysku?
badziewmax
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: badziewmax »

IMHO pora na bezpieczeństwo, poziom 3% nie jest aż tak zauważalny, a różnica w stosunku do generic i tak jest już wielka.
Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Jesli chodzi o linuxa to ja jestem laikiem jeszcze :) I mam pytanie - czy faktycznie daje sie zauwazyc wiecej prob "wbicia" sie na kompa z tym systemem? Korzystanie z linuxa staje sie mniej bezpieczne bez zadnej ochrony?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Panowie, na chwile obecną uważam, próba ataku na wasze maszyny niesie ryzyko, które określiłbym jako niskie, albo bardzo niskie. Oczywiście da się odczytywać próby ataku, m.in. przez logi firewalla i AppArmor ... jednak, jak to wszystko będzie włączone na maksymalnym poziomie (logowani wszystkiego), to już odczuwalnie może obniżyć wydajność i responsywność na słabszych maszynach. Zatem obecnie stosowanie AppArmor na standardowym netbooku, jest jak włożenie zbroi do walki z przedszkolakiem ;) ... ale nie ma co ukrywać poziom prób ataku na Linuksa będzie wzrastał i o ile teraz oceniam go na poziomie marginalnym za jakiś rok już ocenie jako umiarkowanie niski. Jeśli chodzi o analizę "w locie" prób ataków to świetną nakładką na firewalla w kernelu (iptables) jest Firestarter, ten odpowiednio skonfigurowany stanowi już potężne narzędzie do ochrony i analizy ataków "on-line" ... Znajdę czas za jakieś 1-3 tygodnie opisze w przyklejonym wątku.

A co do wydajności nowego 12.3 bez AppArmor tak to poziom od 3-8 %, co realnie oznacza albo wzrost wydajności np. w grach pod wine od 0.7 do 3-FPS, przy obciążonej maszynie i już stanowi wartość odczuwalną w krytycznych momentach ... zatem wybór zostawiam Wam ;)

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”