net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: e X t 7 3 »

yven pisze:U mnie jest to samo z tym sterownikiem. Moduły się ładują, sieci są widoczne. Nie da się podłączyć jeśli sieć jest zabezpieczona WPA. Po usunięciu szyfrowania komputer się łączy do sieci. Przy jądrze generic z przy tych modułach nie ma problemu z połączeniem.
Najprawdopodobniej używacie Panowie wtedy sterników własnościowych ... a Ja użyłem na razie eksperymentalnie (nie mam gdzie tego sprawdzić) najnowszych sterowników otwartych ... tu chodzi o ustalenie, jakie moduły działają i jakie blacklist`ować na danej konfiguracji.

Co do kerneli ... właśnie eksperymentuje z 3 wersjami atom i K8 ... być może będzie mocniejsza rewolucja ... testuje m.in. patch Mike`a Galbraith`a [RFC/RFT PATCH v3] sched: automated per tty task groups, czyli tzw. 200 cudownych linijek kodu ;) ... udało mi się już tak dopasować konfiguracje kernela, że widać pozytywne efekty - dość trudno to było dopasować muszę przyznać = minimalne różnice w konfiguracji skutkowały olbrzymimi stratami ... ale już prawie udało mi się zbudować kernel oparty o w/w patch + CFS + BFQ, który responsywnością nie ustępuje połączeniu BFS+BFQ ;) ... testuje też patch-set plus_vX_zcache_coordinate-flush_inode-integrity by kernelOfTruth, to w zasadzie w pewnym stopniu konkurent patch-set`u ZEN ... choć muszę nauczyć się wykorzystywać drzemiące w nim możliwości ... to pewnie zajmie mi do miesiąca czasu. Zatem mam gotowe kernel 12.3 oparte jeszcze na "starej" architekturze, ale szybsze od 12.2, w tym 12.3 K8 już z działającym w pełni AppArmor ! (na atoma jeszcze chyba nie czas - muszę to w większym stopniu zoptymalizować). Zobaczę zatem, jak mi pójdzie z testami "nowości" jeśli uznam, że nie mogą jeszcze "iść do ludzi": wypuszczę 12.3 lub jego ewolucje.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
badziewmax
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: badziewmax »

e X t 7 3 pisze:Jeśli zatem chcesz wyłączyć alsa snd-hda-intel powersave, powinieneś dodać do pliku alsa-base.conf, znajdującego się w katalogu /etc/modprobe.d/, następujący wpis (na końcu pliku):

options snd-hda-intel power_save=0
To rozwiązanie pomogło, dziękuję :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

badziewmax pisze:To rozwiązanie pomogło, dziękuję :)
Zrobię skrypt dla mających problem i lubiących cisze ;)

Pozdrawiam

EDIT:
Witam

Prawdopodobnie udostępnię kernele [atom oraz K8 z AppArmor najprawdopodobniej], m.in. z patch`em Mike`a Galbraith`a [RFC/RFT PATCH v3] sched: automated per tty task groups, po ustaleniu optymalnej konfiguracji sprawuje się naprawdę nieźle. W pierwszej kolejności będą kernele testowe ... po tygodniu testów, jeśli z Waszych opinii wynikać będzie, że sprawuje się jak założyłem, zostaną umieszczone w przyklejonym wątku, jako kernele "stabilne" ;).

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
xacti
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04

Post autor: xacti »

Za chwile bede stawial na netbooku ubuntu server edition, zamierzam doinstalowac gnome. Teraz pytanie, zainstalowac metacity czy emerald + compiz?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

xacti pisze:Za chwile bede stawial na netbooku ubuntu server edition, zamierzam doinstalowac gnome. Teraz pytanie, zainstalowac metacity czy emerald + compiz?
Serwer edition ?!? ... tak czy siak GNOME wchodzi z metacity, ale używać radzę Compiz + Emerald.

Pozdrawiam

xacti
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04

Post autor: xacti »

Tak, wszystko sobie doinstaluje samodzielnie.
sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: sokarsg-1 »

Chciałem zgłosić śmieszny problem niestety nie wiem z czym związany. Mianowicie odkąd zainstalowałem kernel 12.2 i zastosowałem polecenia dające mi akceleracje flasha na GPU na moim 1201n miałem już ze 3 razy taki smieszny objaw : w czasie przeglądania w chromium neta miałem coś co bym normalnie określił zwisem ale nie do końca. Bardziej pasowało by powiedzieć że komp zachowywał się jakby jakiś program dostał najwyższy priorytet procesora, myszka tak dziwnie skakała raz na 2 sekundy ruszała się o centymetr. Pomagało tylko ponowne uruchomienie systemu. Coś mi się zdaje że może być to niestety problem z flashem bo zawsze się to działo jak przeglądałem jaką stronę z dużą ilością tej "technologi" (bardzo nie lubię używać tego słowa w kontekście programów komputerowych).
Awatar użytkownika
joe88
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: joe88 »

mi też czasem zdycha flash albp powstaje mega zwis ale co dziwne tylko w chromium...
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Panowie flash korzysta z vdpau, a to dla Adobe "nowość" zatem pewnie kolejna wersja dopiero będzie miarę stabilna ... choć przyznać muszę, że na nowej wersji ani razu mi się "zwis", czy inna nieprzyjemność nie zdarzyła - na betach to i owszem. Jakich sterowników używacie, Ja obecnie 260.19.36 ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
aniulka87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Kontakt:

Post autor: aniulka87 »

Potrzebuje pomocy;) Nie działa mi mikrofon, a że się nie znam i z doświadczenia wiem, że coś namieszam, proszę was o pomoc:)

Edit:
Już sobie pomogłam:D:D
MSI U135DX
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Koleżanka znowu miała problem ? ;P ... i mały off topic ... mam nadzieję, że tiramisu dobre wyszło ??? :P ;)

a tak ad rem ... testuje 8 ;) kerneli ... po 4 wersje atom i K8 ;)

sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: sokarsg-1 »

e X t 7 3 pisze:Panowie flash korzysta z vdpau, a to dla Adobe "nowość" zatem pewnie kolejna wersja dopiero będzie miarę stabilna ... choć przyznać muszę, że na nowej wersji ani razu mi się "zwis", czy inna nieprzyjemność nie zdarzyła - na betach to i owszem. Jakich sterowników używacie, Ja obecnie 260.19.36 ?

Pozdrawiam
Ja tych samych sterowników używam. Ale już wiem co może być przyczyną, a mianowicie chromium w wersji rozwojowej. Zainstaluje wydanie stabilne i zdam raport.
Awatar użytkownika
joe88
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: joe88 »

też podejrzewam chromium bo jak pisałem wyżej inne przegladarki śmigaja OK
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witam

Zatem testowo raczej już na pewno udostępnię kernele w oparciu m.in. patch Mike`a Galbraith`a [RFC/RFT PATCH v3] sched: automated per tty task groups, dotyczy zarówno to K8 oraz atom. Uważam, ze to w tym momencie najlepsze nierozwiązanie. Najprawdopodobniej zrobię to do 2-3 dni.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

ext73, pytanie: kernelOfTruth to chodzi o te patche na forum gentoo:
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-862105.html
Dodawałeś już je do kernela i jak się sprawują i które z tych patchy warto zastosować? W ogóle, kto się ukrywa pod tym pseudonimem, czy nie jest to jakiś domorosły programista i czy warto mu ufać (patche do ext4, itd....)
Awatar użytkownika
sHChypp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: sHChypp »

&quot pisze:Najprawdopodobniej używacie Panowie wtedy sterników własnościowych ... a Ja użyłem na razie eksperymentalnie (nie mam gdzie tego sprawdzić) najnowszych sterowników otwartych ... tu chodzi o ustalenie, jakie moduły działają i jakie blacklist`ować na danej konfiguracji.
Czy zatem w kolejnej wersji kernela skorzystasz z własnościowych sterowników dla RaLinka? Byłbym rad, bo Twój kernel to cudeńko jesli chodzi o wydajność i energooszczędność. Jedynie brak tego nieszczęsnego wirelessa.

Przy okazji, jeśli mógłbym zasugerować, to podmień tytuł tematu, bo ta "optymalizacjia' strasznie kłuje w oczy ...
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

luk1don pisze:ext73, pytanie: kernelOfTruth to chodzi o te patche na forum gentoo:
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-862105.html
Dodawałeś już je do kernela i jak się sprawują i które z tych patchy warto zastosować? W ogóle, kto się ukrywa pod tym pseudonimem, czy nie jest to jakiś domorosły programista i czy warto mu ufać (patche do ext4, itd....)
Na razie powiem Ci tyle, że obecnie to analizuje ... odpowiem dopiero, jak będę już mógł ocenić tak naprawdę, co dają wprowadzone zmiany (jak się nauczę je "układać"). Zatem na tę chwilę nie zabieram jeszcze głosu, bo nie dam rady tego obiektywnie ocenić. Co do, osoby Developera, nie mam pewnych informacji - jeśli je potwierdzę to przekażę Ci.

Pozdrawiam

EDIT:
sHChypp pisze:Czy zatem w kolejnej wersji kernela skorzystasz z własnościowych sterowników dla RaLinka? Byłbym rad, bo Twój kernel to cudeńko jesli chodzi o wydajność i energooszczędność. Jedynie brak tego nieszczęsnego wirelessa.

Przy okazji, jeśli mógłbym zasugerować, to podmień tytuł tematu, bo ta "optymalizacjia' strasznie kłuje w oczy ...
hmm oki pomyśle nad własnościowym sterownikiem dla Ralinka ... choć i on robił problemy. Co do tematu ... wiesz, tyle osób to czytało (włączając mnie) i nikt tego nie zauważył ! ;) Tylko pogratulować wnikliwości ... już poprawiłem ;).

Pozdrawiam

Ethefor
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych mas

Post autor: Ethefor »

Mam pewne pytanie, w jaki sposób najlepiej ocenić, zmierzyć wydajność i energooszczędność na linuksie?
[r4]
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych mas

Post autor: [r4] »

Ethefor pisze:Mam pewne pytanie, w jaki sposób najlepiej ocenić, zmierzyć wydajność i energooszczędność na linuksie?

Kod: Zaznacz cały

powertop
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
Ethefor
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Ethefor »

Faktycznie, nie pomyślałem o tym programie, ale on jest tylko do badania energooszczędności, tak? A jak można sprawdzić szybkość ogólnie systemu, jakie benchmarki polecacie? I czy różnica między jądrami generic a jądrem od pana ext73 to przede wszystkim energooszczędność czy szybkość działania również, jak to sprawdzić? Tak czy owak moje pierwsze wrażenie odnośnie jądra ext73 jest bardzo pozytywne, zwłaszcza dlatego, że działa wiele rzeczy które mi nie działały na zwykłym jądrze: plymouth, czytnik kart pamięci, przyciski Fn, dioda od wi-fi :) im dłużej testuję tym jestem bardziej zadowolony :) Ale mam jeszcze pytanie czy benchmarki z programu hardinfo (System profiler and benchmarks) są jakkolwiek miarodajne? Co mnie zaskoczyło, część tych benchmarków lepiej wychodzi na jądrze 32 bitowym a jeden dokładniej FPU Raytracing na jądrze 64 bitowym, więc od architektury jądra 32bit/64bit też zależy szybkość działania? Bo słyszałem, że 64bit a sens jedynie w przypadku ilości RAM-u większej niż 4GB?
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”