net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

Pavel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych mas

Post autor: Pavel »

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych mas

Post autor: e X t 7 3 »

Ethefor pisze:Faktycznie, nie pomyślałem o tym programie, ale on jest tylko do badania energooszczędności, tak? A jak można sprawdzić szybkość ogólnie systemu, jakie benchmarki polecacie? I czy różnica między jądrami generic a jądrem od pana ext73 to przede wszystkim energooszczędność czy szybkość działania również, jak to sprawdzić? Tak czy owak moje pierwsze wrażenie odnośnie jądra ext73 jest bardzo pozytywne, zwłaszcza dlatego, że działa wiele rzeczy które mi nie działały na zwykłym jądrze: plymouth, czytnik kart pamięci, przyciski Fn, dioda od wi-fi :) im dłużej testuję tym jestem bardziej zadowolony :) Ale mam jeszcze pytanie czy benchmarki z programu hardinfo (System profiler and benchmarks) są jakkolwiek miarodajne? Co mnie zaskoczyło, część tych benchmarków lepiej wychodzi na jądrze 32 bitowym a jeden dokładniej FPU Raytracing na jądrze 64 bitowym, więc od architektury jądra 32bit/64bit też zależy szybkość działania? Bo słyszałem, że 64bit a sens jedynie w przypadku ilości RAM-u większej niż 4GB?
Co do benchmarków ... uważam, ze najlepszymi benchmarkami - oddającymi rzeczywisty stan środowisk na jakim pracują, są ... gry - oczywiście przy założeniu, że mamy do czynienia z maszyną typu desktop/laptop/netbook przeznaczoną do zastosowań domowych/biurowych (nie serwer). Dlatego Ja najczęściej testuje wydajność systemu, przede wszystkim na grach, takich jak: [natywne] Doom3, Quake IV, Pray, Nexuiz, OpenArena, ET:QW, czy też [pod Wine] seria Call of Duty - tu w zależności od maszyny od cz. 2 do Black Ops, LFS, F.E.A.R 2, etc. Benchmarki zawarte w powołanym Sysinfo także nadają się do testów, choć mają charakter raczej "syntetyczny", ale mogą obrazować zmiany w systemie. Jeśli chodzi o responsywność, oczywiście da sie w pewien sposób mierzyć, ale lepiej po prostu "przetestować na ludziach" przy różnym obciążeniu systemu ... te zmiany są od razu odczuwalne przez użytkownika. Co do systemów 32/64 bit ... na ten moment nie widzę, aż takich różnic na "plus" dla 64 bitów, aby traktować 64-bit, jako coś szczególnego. Oczywiście mowa o użytkownikach domowych/biurach, w przypadku bowiem zastosowań obliczeniowych/grafiki/obrazowania/serwerów etc. już ta różnica będzie odczuwalna na rzecz 64 bitowych systemów.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
aniulka87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: aniulka87 »

Ostatnio kilka razy po hibernacji pojawił mi się błąd dysku. Według narzędzi do obsługi dysków, dysk działa prawidłowo. Również po uśpieniu, muszę dwa razy wybrać kernel. Wybieram raz, czekam aby pojawiło mi się okienko logowania, po czym na nowo pojawia mi się ta tabelka w wyborem kernela. Nic podobnego się nie dzieje po ponownym uruchomieniu, czy stanu wstrzymania. Chciałabym się dowiedzieć, czy mam się czym martwić odnośnie tego dysku?
Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale podam co mam w pliku GRUB:
GRUB_DEFAULT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor acpi_enforce_resources=lax vmalloc=192M"

Co do linijki:
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=
to nie mam tu żądnej wartości, ponieważ GRUB w ogóle mi się nie uruchamiał.
MSI U135DX
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

aniulka87 pisze:Ostatnio kilka razy po hibernacji pojawił mi się błąd dysku. Według narzędzi do obsługi dysków, dysk działa prawidłowo. Również po uśpieniu, muszę dwa razy wybrać kernel. Wybieram raz, czekam aby pojawiło mi się okienko logowania, po czym na nowo pojawia mi się ta tabelka w wyborem kernela. Nic podobnego się nie dzieje po ponownym uruchomieniu, czy stanu wstrzymania. Chciałabym się dowiedzieć, czy mam się czym martwić odnośnie tego dysku?
Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale podam co mam w pliku GRUB:
GRUB_DEFAULT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor acpi_enforce_resources=lax vmalloc=192M"

Co do linijki:
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=
to nie mam tu żądnej wartości, ponieważ GRUB w ogóle mi się nie uruchamiał.
Witaj, dziwne ... czym sprawdzałaś Koleżanko dysk ?

Pozdrawiam

EDIT:
Co do kerneli ... będzie małe opóźnienie ... mam gotowy kernel 2.6.37, który naprawdę nieźle się sprawuje ... ale chciałem już udostępnić wersje 2.6.37.1. Tutaj jednak pojawiły sie problemy. Okazało się, że wprowadzono do scheduler`a CFS zmiany, które kłóciły się z patchem Mike`a Galbraith`a [RFC/RFT PATCH v3] sched: automated per tty task groups. Zatem obecnie "dostosowałem" dokonywane zmiany do już wprowadzonych w kernelu i wygląda na to, że będzie oki ;) ale muszę to przetestować. Jeśli się okaże, że są problemy, wypuszczę gotowe już kernele 2.6.37 dla atom i K8 ... dalej pracując nad 2.6.37.1.

Dość mocne zmiany (na plus oczywiście i to znaczny) natomiast przyniosą kernel 2.6.38 i 2.6.39 ... zakres zmian jest naprawdę imponujący ;).

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
mooop12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: mooop12 »

Mam pytanie, testował ktoś kernel eXt73 na Samsungu N150 Plus?
Ethefor
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: Ethefor »

e X t 7 3 pisze: Dość mocne zmiany (na plus oczywiście i to znaczny) natomiast przyniosą kernel 2.6.38 i 2.6.39 ... zakres zmian jest naprawdę imponujący ;).
Tak z ciekawości, czy da się pokrótce laikowi wspomnieć jakie to są zmiany? :)

EDIT:
Mam jeszcze takie pytanie: czy jądra ext73 współpracują lepiej lub gorzej z jakimiś konkretnymi środowiskami graficznymi, czy to nie ma żadnego znaczenia? A nawet jeśli nie ma znaczenia to jakie środowiska graficzne polecacie na netbooka? Mnie osobiście najbardziej się spodobało KDE, ale niestety działa wolno, ładuje się długo i chyba nie jest zbytnio oszczędne? Więc najlepiej chyba xfce? Czy raczej lxde?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Sporo by pisać ;) przede wszystkim będzie: szybciej i responsywniej (sched_autogroup, Transparent Hugepages, etc,) więcej sterowników, zostaną poprawione błędy które pojawiły się w trakcie wprowadzania KMS np. podświetlanie an wielu netbookach i notebookach z i950, etc.

PS. co do środowiska polecam GNOME + compiz i emerald.

Co do kerneli ... mam już zarówno atom, jak i K8 dla 2.6.37.1, które sprawują się bardzo dobrze = wysoka wydajność i responsywność (na CFS) prawie już dorównująca moim krenelom z BFS (wydajność wyższa i to czasem znacznie, a reposnywność dogania BFS) ... na chwile obecną kernele te uważam za najlepsze jakie ostatnio zbudowałem. Co do problemów z patchem Mike`a Galbraith`a [RFC/RFT PATCH v3] sched: automated per tty task groups, aby działał na 2.6.37.1 ... konieczna jest modyfikacja części kodu scheduler`a CFS ... zrobiłem "hybrydę" nowych rozwiązań + patch. Zatem, aby działało część kodu sched.c powinna wyglądać tak:
static inline struct task_group *task_group(struct task_struct *p)
{
struct task_group *tg;
struct cgroup_subsys_state *css;

if (p->flags & PF_EXITING)
return &root_task_group;

css = task_subsys_state_check(p, cpu_cgroup_subsys_id,
lockdep_is_held(&task_rq(p)->lock));
tg = container_of(css, struct task_group, css);

return autogroup_task_group(p, tg);
}
Postaram się udostępnić do testów nowe kernele do niedzieli.

Pozdrawiam

sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: sir_herrbatka »

odpuszczasz sobie BFS?
Wolność wyboru to mit, bo zawsze znajdzie się argument, dlaczego źle wybrałeś nie wybierając Linuksa.
mooop12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Mam problem z twoim kernelem. Użyłem tego skryptu, i ok, zresetowałem, wybrałem w grubie nowy kernel, i wyświetla się ekran logowania, loguje się i wyskakuje coś takiego:
KLIK
Nadal jest kursor na ekranie i można coś na ślepo robić, to samo z konsolą tty, można z niej zrestartować netbooka na ślepo. Po wybraniu starego kernela w grubie jest ok. Wiesz co może być nie tak?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

sir_herrbatka pisze:odpuszczasz sobie BFS?
hmm nie ... przez ostatni miesiąc wymieniam się spostrzeżeniami z Con`em Kolivasem ... jednak na chwile obecną nie udało się znaleźć przyczyny dość radykalnych skoków wydajności. Con prosił aby przeanalizował działanie kilku wersji BFS wstecz na maszynach z atomem ... do których on nie ma dostępu. Jednak to wymaga czasu, a obecnie miałem go bardzo mało. Dlatego też na teraz i najbliższy czas skupiłem się na "dopieszczeniu" CFS, aby zbliżyć jego responsywność do BFS ... i przy kernelu 12.4, który zamierzam w najbliższych dniach wypuścić już jestem bardzo blisko ... przy jednocześnie bardzo wysokiej wydajności. Przykładowo - Call of Duty 4 pod w/w kernelem (m.in. z patchem sched_autogroup) w badanych scenach ma 40-210 FPS ... na tym samym kernelu ale z BFS od 16-160 FPS ... przy czym różnice mogą być olbrzymie, np.:w danej konkretnej scenie BFS: 24 FPS, a CFS (kernel 12.4): 90 FPS.

Pozdrawiam

EDIT:
mooop12 pisze:Mam problem z twoim kernelem. Użyłem tego skryptu, i ok, zresetowałem, wybrałem w grubie nowy kernel, i wyświetla się ekran logowania, loguje się i wyskakuje coś takiego:
KLIK
Nadal jest kursor na ekranie i można coś na ślepo robić, to samo z konsolą tty, można z niej zrestartować netbooka na ślepo. Po wybraniu starego kernela w grubie jest ok. Wiesz co może być nie tak?
wywalony moduł vhba, używasz cdemu ... cóż widać masz starą wersje, która nie działa prawidłowo z nowym kernelem ...

Pozdrawiam

mooop12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Używam najnowszego cdemu z tego repo:
https://launchpad.net/~cdemu/+archive/ppa
Od jakiegoś czasu nie było aktualizacji, tak więc może jest jakaś alternatywa do cdemu która działa na twoim kernelu?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Racja masz ostatnią wersje ... właśnie skompilowałem moduł i działa ... może dam Ci linka do skryptu ...

VHBA

Pozdrawiam

mooop12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Chyba pomyliłeś linki, bo to link do screena :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

mooop12 pisze:Chyba pomyliłeś linki, bo to link do screena :)
tak do screena ... pokazałem, ze dział a pytałem, czy chcesz link ;)

mooop12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Aha ;x No to chcę :]
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

aaa chwilka teraz nie zbuduje modułu dla 12.2 ... musisz poczekać na 12.4 ;)

taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: taedoju »

skrypty eXt działają bardzo dobrze pod Lubuntu również, różnica jest naprawde mocna w porównaniu do gnome.
mooop12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Uhh, no dobra, przeżyje jakoś ;x A 12.4 miało być do niedzieli, tak?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

mooop12 pisze:Uhh, no dobra, przeżyje jakoś ;x A 12.4 miało być do niedzieli, tak?
tak ;)

mooop12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

To fajnie ;) A mam jeszcze jedno pytanie, po instalacji tego kernela system wolniej się ładuje w porównaniu z moim poprzednim (2.6.35-25-generic), nawet conky szybciej się ładuje od gnoma przez co raz się wyświetla, raz nie. To się po jakimś czasie ustabilizuje czy coś jest nie tak?
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”