Kodowanie znaków w archiwach, problem z polską czcionką

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
Shadowblade
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Kodowanie znaków w archiwach, problem z polską czcionką

Post autor: Shadowblade »

Witam! Problem przedstawia się następująco: mam plik *.rar, a w środku pliki mają polskie nazwy. Próbowałem rozpakować plik paroma programami (m.in. ARK, Xarchiver, miałem też zainstalowany RAR), jednak za każdym razem program wypakowuje z "krzakami".

Próbowałem różnych kombinacji - raz próbowałem wypakować po odinstalowaniu unrar, innym razem po uprzednim usunięciu unrar-free, bez obu jednocześnie, z oboma - problem nadal występuje. Problem występuje też w różnych programach. Wiem, że na Windowsie jest kodowanie 1250, ale wiedza teoretyczna nijak nie pomaga mi w praktyce. Przeszukałem w googlach parę tematów, jednak nie znalazłem niczego konkretnego.

Czy ma ktoś jakiś pomysł, jak problem ugryźć? Posiadam 7zip (plus 7zip-rar), unrar, unrar-free, zip, unzip, archive-manager, nautilus-filename-repairer (to chyba te najważniejsze).
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kodowanie znaków w archiwach, problem z polską czcionką

Post autor: mucha090 »

peazip sobie zainstaluj i p7zip-full
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Kodowanie znaków w archiwach, problem z polską czcionką

Post autor: igotit4free »

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEM
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”