jak w temacie - próbuję rozwiązać kwestię błędnego wykrycia przekątnej ekranu. Ani google, ani znane mi fora i blogi nie sugerują, jak rozwiązać dany problem. Polega to na tym, że w moim Samsungu (NC10) przekątna wynosi 10,2". Mimo tego, że bliżej temu do 10", to Ubuntu (obecnie 9.10, ale wcześniejsze tak samo) wykrywa go jako 11".
O ile w większości przypadków mogę pracować normalnie, mieszcząc się w ramkach wyświetlanego obszaru (O.O. działa bez zarzutu, gimp ma okna nadające się do skalowania) o tyle nieraz natrafiam na problemy z oknami rozjeżdżającymi się poza widzialny obszar (np przy programie do edycji tagów MP3, czy włączonym skrócie Ctrl+F w Firefoxie). Prawdopodobnie przy poprawnym wykrywaniu przekątnej matrycy problem byłby rozwiązany, ale nie mam pomysłu nawet gdzie szukać odpowiedzi.
Sugerowana zazwyczaj w sieci zmiana rozdzielczości niewiele daje, w końcu i tak jest ona dostosowywana do przekątnej matrycy. Przesuwanie okna za pomocą Alt+lewy myszki działa doraźnie, ale ileż można się z tym męczyć?
Gdyby ktoś wiedział co z tym fantem zrobić, byłbym naprawdę wdzięczny

pozdrawiam
Dima