max 3000zł - PC czy laptop?

Porady sprzętowo-handlowe
gijorg
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

max 3000zł - PC czy laptop?

Post autor: gijorg »

Witam,
w najbliższym czasie chciałabym zmienić sprzęt i tu pojawia się pytanie - PC czy notebook? Mam do dyspozycji ok. 3000 zł, komputer służy mi przede wszystkim do pisania, słuchania muzyki, przeglądania internetu i oglądania filmów, chociaż od czasu do czasu lubię też w coś zagrać.
Zależy mi, żeby miał już Windę, Ubuntu chcę mieć tylko na partycji.
Czy da się kupić laptopa za 3k, który byłby do użytku za jakieś 3-4 lata? Czy lepiej zainwestować w peceta i nie ryzykować?
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: max 3000zł - PC czy laptop?

Post autor: pioruns »

gijorg pisze:Czy da się kupić laptopa za 3k, który byłby do użytku za jakieś 3-4 lata? Czy lepiej zainwestować w peceta i nie ryzykować?
Bez wątpienia tak. Spokojnie kupisz laptop za 3k, który pociągnie każdy obecny system operacyjny, a za 3 lata zainstalujesz Windows 8 i Ubuntu 14.04 :P i też będzie śmigać. Kwestia, czy twój laptop będzie na tyle dobry, żeby się nie zepsuć do tego czasu, a naprawa laptopów po gwarancji jest droższa niż PC - w PC możesz wyciągnąć zepsuty komponent i włożyć inny, w laptopie to już trochę cięższa sprawa, ale nadal do zrobienia. Upgrade komponentów też jest zdecydowanie łatwiejsze w desktopie.
Poza tym - najlepiej zadaj sobie pytanie, czy zamierzasz zabierać ten komputer gdzies ze sobą, potrzebna Ci mobilność? A może wolisz duży monitor i wygodną pracę przy zwykłym PC? To chyba powinien być decydujący argument. Warto zaznaczyć też fakt, że za kwotę 3k kupisz 5 razy szybszy komputer desktop PC niż laptop za te same pieniądze.
Pozdro
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
Awatar użytkownika
hsurim
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: hsurim »

pioruns pisze:
gijorg pisze:Czy da się kupić laptopa za 3k, który byłby do użytku za jakieś 3-4 lata? Czy lepiej zainwestować w peceta i nie ryzykować?
(...) najlepiej zadaj sobie pytanie, czy zamierzasz zabierać ten komputer gdzies ze sobą, potrzebna Ci mobilność? A może wolisz duży monitor i wygodną pracę przy zwykłym PC? To chyba powinien być decydujący argument. Warto zaznaczyć też fakt, że za kwotę 3k kupisz 5 razy szybszy komputer desktop PC niż laptop za te same pieniądze.
Pozdro
Podpisuję się pod tym obydwoma rękoma.
gijorg
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

dzięki :)
Nie przemieszczałabym się poza granice własnego domu, bo od tego mam mojego sfatygowanego, beznadziejnego netbooka ledwo dającego radę na XP ;) Ale do internetu i pracy wystarczy.
Wielkość monitora raczej mi nie przeszkadza, netbook nauczył mnie oglądać filmy na 10-calowym ekranie.

Ale cały czas mam wątpliwości - pecet za 3000 spokojnie pociągnie parę ładnych lat, a mobilność jest dla mnie tylko dodatkiem...
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: pioruns »

A więc masz już netbooka, a więc mobilność i dostęp do Internetu nie tylko z domu - jest. Ten argument odpada.
Duży monitor i wygoda pracy na desktopie Ci pasuje - kolejny plus na korzyść desktop.
Więc gdzie tu wątpliwości?
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
gijorg
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

nie mam wysokich wymagań, nie jestem zaciętym graczem, poza tym, lubię chodzić z komputerem po domu :) Ale to akurat mało ważny argument.
pewnie i tak wybiorę PC, łatwiej go naprawić, co jest bardzo ważne przy moich destrukcyjnych zdolnościach ;)
Awatar użytkownika
EF
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: EF »

Wybrałbym PC. O wiele wygodniej, wydajniej i z większymi perspektywami na przyszłość. Szczególnie, że mobilny sprzęt nie jest Ci bardzo potrzebny.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”