backup serwera

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
xfeel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86

backup serwera

Post autor: xfeel »

Witajcie ! Proszę o podpowiedź w takiej kwestii. Otóż mam postawiony serwerek Lampa na ubuntu(postawiony na zwykłym kompie - dysk sata), mam na nim stronke, znalazłem skrypt w sieci który zrzuca mi baze codziennie z mysql-a na dysk serwerowy gdzie mam backup danych.
Chciałbym zrobić jednak backup całego działającego środowiska, żeby w razie awari móc łatwo wrzucic wszystko na inną maszynę. Próbowałem zrobić to ghostem 2003, ale nie się wiesza przy wczytywaniu z cd(nie wiem dlaczego).
Jestem nowicjuszem jesli chodzi o linuxa, w windzie jest prosto, wiem co na konkretnej partycji mam.
Tutaj jest pare dysków, który zrzucić ? jak to sprawdzić na którym się znajduje to co potrzebuje?
Czytałem coś o dd, jest też taki programik ghost for linux, odpaliłem go, ale własnie nie wiem, którą partycję (sda1, sda2 czy sda5) - serwer instalowałem w ustawieniach default.

Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Cieniek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: backup serwera

Post autor: Cieniek »

xfeel pisze:Chciałbym zrobić jednak backup całego działającego środowiska, żeby w razie awari móc łatwo wrzucic wszystko na inną maszynę. (...) w windzie jest prosto
E nie to w linuksie jest prosto ;-)
A tak serio, to świetnym rozwiązaniem dla Ciebie może być robienie backupu za pomocą rdiff-backup. Wymaga chwilę zabawy z konfiguracją dla początkującego, ale odpłaca satysfakcją z działania. Za pomocą tego programu możesz robić (np. codzienny) inkrementalny backup całego systemu, którego przywrócenie na dowolny inny komputer zajmie Ci tyle czasu ile przełożenie dysku i update gruba.
xfeel pisze:nie wiem, którą partycję (sda1, sda2 czy sda5) - serwer instalowałem w ustawieniach default.
Wpisz mount w terminalu. Ale jak robisz backup całego dysku to to może być i tak bez znaczenia.
xfeel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: Brak

Post autor: xfeel »

Zrobiłem na razie tak. Poniewaz mam orginalną wersję ghosta 2003 spróbowałem zrzucic cały dysk tym programem, ale jak pisałem nie udawało mi się, znalazłem jednak przyczynę. Wersja ghosta nie obsługiwała dysków SATA, w sieci natrafiłem na info żeby zaaktualizowac ghosta do wersji 7.93, która potrzebne fixy. Po tym update, stworzyłem dyskietke ghostową, zrobiłem z niej cd startowy i odpaliłem z dwoma dyskami sata (jeden to linux) drugi to czysty dysk ntfs na obraz z z ghosta.
Po odpaleniu ghosta wybrałem disk to image i mi ładnie zrzucił ( ok 2GB). więc lustro mam.
A teraz nie wiem tylko czy będę mógł to wrzucić na innego kompa.

Jak się zachowa ubuntu, jeśli przełożyłbym dysk do innego kompa, czy wystartuje bez problemu, winda by się wykrzaczyła przez drivery itd, a jak jest tutaj ?

Pozdrowienia,

P.S z tym rdiff-backup ciekawe, czy to działa na zasadzie synchronizacji z inną maszyną w sieci i dublowaniem danych (taki zapasowy online działający serwer z danymi? - jest coś takiego wogóle możliwe?)
Cieniek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Cieniek »

xfeel pisze:Jak się zachowa ubuntu, jeśli przełożyłbym dysk do innego kompa, czy wystartuje bez problemu, winda by się wykrzaczyła przez drivery itd, a jak jest tutaj ?
Wstać wstanie, choć pojedyncze rzeczy mogą nie działać jeśli nie będzie akurat sterowników (np dużo nowszy sprzęt) albo specyficzna konfiguracja nie będzie się zgadzać (np. własnościowe sterowniki nvidii, a dysk przełożony do kompa z grafiką amd)
xfeel pisze: P.S z tym rdiff-backup ciekawe, czy to działa na zasadzie synchronizacji z inną maszyną w sieci i dublowaniem danych (taki zapasowy online działający serwer z danymi? - jest coś takiego wogóle możliwe?)
No tak synchronizuje i dubluje dane (jak to kopia zapasowa), najważniejsze że przez sieć przesyła tylko to co uległo zmianie, więc kolejne backupy są stosunkowo małe, a powrócić możesz zawsze do dowolnej wersji. Jeżeli chodzi o systemy dublujące się online to to jest raczej zagadnienie z innej półki, a przynajmniej wykracza poza moja widzę.
Awatar użytkownika
leon1313
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: leon1313 »

Lucky-backup. Poza tym nie spotkałem w swojej karierze IT kompleksowego narzędzia do backupu serwera- zawsze trzeba było kombinować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”