program do sprawdzenia partycji
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
program do sprawdzenia partycji
Potrzebuje jakiegoś, w miarę wygodnego programu do sprawdzenia wolnego miejsca na konkretnej partycji.
Mam zainstalowane dwa dyski: 1 TB, na którym jest zainstalowany system oraz partycja w systemie NTFS, nie pamiętam jej rozmiaru, tyle, że jest duża, drugi dysk to w całości system NTSF.
Winda kiedyś była zainstalowana, teraz jest ubuntu 11.10 (gnome 3.2.1)
Próbowałam sprawdzić ile pozostało wolnego miejsca na partycjach z windy, ale nie bardzo mi się to udaje, się doszukałam się tylko informacji w jakim stopniu są zajęte dyski, ponieważ jeden jest podzielony na kilka partycji niewiele mi to mówi.
Jaki program zainstalować, aby móc sprawdzić w jakim stopniu jest zajęta konkretna partycja i ile miejsca wolnego pozostało.
Mam zainstalowane dwa dyski: 1 TB, na którym jest zainstalowany system oraz partycja w systemie NTFS, nie pamiętam jej rozmiaru, tyle, że jest duża, drugi dysk to w całości system NTSF.
Winda kiedyś była zainstalowana, teraz jest ubuntu 11.10 (gnome 3.2.1)
Próbowałam sprawdzić ile pozostało wolnego miejsca na partycjach z windy, ale nie bardzo mi się to udaje, się doszukałam się tylko informacji w jakim stopniu są zajęte dyski, ponieważ jeden jest podzielony na kilka partycji niewiele mi to mówi.
Jaki program zainstalować, aby móc sprawdzić w jakim stopniu jest zajęta konkretna partycja i ile miejsca wolnego pozostało.
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: program do sprawdzenia partycji
Najprostszy to Midnight Commander, pokazuje dla kazdej otwartej partycji/dysku ile wolne.
W opcjach zaznaczyc Obliczanie objetosci i na dole w prawym rogu bedziesz mial podane: 121G/215G (55%) co oznacza w tym przykladzie 121G wolnego z 215G ile ma ta partycja plus procentowa zajetosc.
W opcjach zaznaczyc Obliczanie objetosci i na dole w prawym rogu bedziesz mial podane: 121G/215G (55%) co oznacza w tym przykladzie 121G wolnego z 215G ile ma ta partycja plus procentowa zajetosc.
- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Architektura: x86_64
Kod: Zaznacz cały
df -h
Konkretna partycja (po punkcie montowania)
df -h /home
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
-
- Piegowaty Guziec
Podczas próby przenoszenia plików na jeden z dysków NTSF uzyskałam informacje, że miejsce jest przeznaczone tylko do odczytu.
Raczej nie przewiduje, że winda wróci, ale tam mogą się znaleźć pliki ponad 4 GB.
Ponieważ są to duże dyski, służą do archiwizacji plików i chce też wiedzieć, czy jest na nich jeszcze miejsce i ile.
Jeśli chodzi o ubuntu to jestem świeżym użytkownikiem, teraz mam wersje 11.10, miałam kiedyś ubuntu już wcześniej ale niezbyt długo i nawet nie pamiętam już wersji, było to kilka lat temu.
Raczej nie przewiduje, że winda wróci, ale tam mogą się znaleźć pliki ponad 4 GB.
Ponieważ są to duże dyski, służą do archiwizacji plików i chce też wiedzieć, czy jest na nich jeszcze miejsce i ile.
Jeśli chodzi o ubuntu to jestem świeżym użytkownikiem, teraz mam wersje 11.10, miałam kiedyś ubuntu już wcześniej ale niezbyt długo i nawet nie pamiętam już wersji, było to kilka lat temu.
- Kamuisan
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
A jak masz je zamontowane?
Sprawdź czy masz program ntfs-3g.
Sprawdź czy masz program ntfs-3g.
-
- Piegowaty Guziec
Widzę, że nie.
Na tamtym komputerze chwilowo brak netu, ale uzyskałam informacje, że może być uznany, za przestarzały, istnieje nowszy odpowiednik tego programu?
PS.
w sieci znalazłam taką stronę:
https://help.ubuntu.com/community/Mount ... Partitions
Niestety, moja wersja to właśnie 11.10 - Oneiric Ocelot, ale może uda mi się go zainstalować.
Na tamtym komputerze chwilowo brak netu, ale uzyskałam informacje, że może być uznany, za przestarzały, istnieje nowszy odpowiednik tego programu?
PS.
w sieci znalazłam taką stronę:
https://help.ubuntu.com/community/Mount ... Partitions
Niestety, moja wersja to właśnie 11.10 - Oneiric Ocelot, ale może uda mi się go zainstalować.
-
- Gibki Gibbon
Pakiet masz normalnie w repozytorium:
http://packages.ubuntu.com/oneiric/ntfs-3g
http://packages.ubuntu.com/oneiric/ntfs-3g
sudo apt-get install ntfs-3g
-
- Piegowaty Guziec
marcin1982 ja wiem, że powinien być ten program w repozytoriach, jednak nie udało mi się go zainstalować ani z synaptika ani z centrum oprogramowania - zwróciło mi informacje, że program jest przestarzały. Udało mi się go zainstalować dopiero z terminala.
Dziękuje wszystkim za pomoc, już sobie poradziłam ze swoimi problemami.
Dziękuje wszystkim za pomoc, już sobie poradziłam ze swoimi problemami.