[SOLVED] Acer AO 722 - system nie wykrywa urządzeń wyjścia i wejścia audio

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
Malich
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity

[SOLVED] Acer AO 722 - system nie wykrywa urządzeń wyjścia i wejścia audio

Post autor: Malich »

Witam

Zakupiwszy Acera aspire one 722 i wyrwawszy się spod windowsowej niewoli postanowiłem zainstalować Ubuntu. Wszystko szło świetnie, zdecydowaną większość problemów zażegnałem, głównie dzięki tym instrukcjom:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1811178
Jedyny problem którego się nie pozbyłem to niedziałający mikrofon - ani wbudowany, ani zewnętrzny. Szukając rozwiązania, chociaż nie odtworzę już tej drogi, trafiłem w końcu tutaj: https://help.ubuntu.com/community/Sound ... gProcedure
Niestety pierwszy kod nie załatwił sprawy, zaś następny, którego miałem użyć w razie niepowodzenia sprawił że teraz nie działają mi także głośniki...
Po wejściu w ustawienia audio nie mam do wyboru żadnych urządzeń audio -ani wejścia ani wyjścia. Nie wiem jak ale usunąłem\wyłączyłem\niewiemcozrobiłęm z nimi.
Czy jacyś dobrzy ludzie powiedzą mi co zrobić by to naprawić? (a najlepiej także mikrofon) Będę wielce wdzięczny!

Pozdrawiam i proszę o odpowiedz
Ostatnio zmieniony 26 lut 2012, 22:31 przez Malich, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
arthulus
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Acer aspire one 722 - problem z dzwiękiem

Post autor: arthulus »

Czy ty czytasz komentarz zanim bezmyślnie wkleisz coś, tam są kody do różnych wersji ubuntu jak masz 11.04 to wklejasz tylko drugi kod.
Te instrukcje nie naprawiają nic tylko zbierają informacje na temat problemów z dźwiękiem.
Malich
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Acer aspire one 722 - problem z dzwiękiem

Czytam. Oczywiście wybrałem kod dla swojej wersji, natomiast pod kodami dla wersji jest jeszcze jeden nad którym jest napisane: "If you upgraded ALSA using the command above and still do not have working sound after rebooting your PC again, then execute this command, reboot and retest sound using headphones and speakers:" Także do końca bezmyślne to nie było.
tomo_s
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Acer AO 722 - system nie wykrywa urządzeń wyjścia i wejścia audio

Post autor: tomo_s »

Och szkoda, że nie dostrzegłem tego wątku. Używam Kubuntu 11.10 i też mam pewne problemy z mikrofonem. Działa, jednak są pewne "ale". Nie wiem co popsułeś jednak na świeżym, zaktualizowanym Kubuntu 11.10, gdy jesteś podpięty pod zasilacz i np. w konsolowym alsamixerze wybierzesz (F6) kartę HDA ATI SB, pykniesz F5 aby zobaczyć wszystkie kanały i ustawisz Capture na "Capture" i "Interna", dasz "Capture" i dwa "Mic Boost" na 100% to powinno Ci działać.
Jeśli jednak odepniesz zasilacz to aby mikrofon działał to musisz w momencie rozpoczęcia przechwytywania dźwięku (np. rozpoczęcie rozmowy w skype), odznaczyć i zaznaczyć przechwytywanie "Capture" (i tak przy każdej nowej rozmowie).
Malich
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Acer AO 722 - system nie wykrywa urządzeń wyjścia i wejścia audio

Tomo_s szczerze mówiąc nie wiem czy to zasługa twoich instrukcji czy też problem z biegiem czasu sam się usunął (tzn. przez aktualizacje, gdzieś czytałem że na moją wersję kernela nie ma odpowiednich sterowników, ale być może już są?) w każdym razie mikrofon działa (zarówno przy przy podłączonym zasilaniu jak i bez, wszystko jak należy). Tak czy siak wielkie dzięki :D
Swoją drogą problem usuniętych urządzeń rozwiązałem dzięki temu: https://help.ubuntu.com/community/SoundTroubleshooting Nie wiem jakim cudem nie trafiłem na to wcześniej...Wstyd mi i hańba... No ale problem rozwiązany.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”