Głośno działający wentylator na Vostro 3550

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Yuuichi7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Głośno działający wentylator na Vostro 3550

Post autor: Yuuichi7 »

Witam, dopiero od paru dni używam Ubuntu 11.10 z Unity, jeden dzień używałem 11.04 potem zaaktualizowałem. Posiadam Vostro 3550 z procesorem i5-2450M i kartą graficzną AMD Radeon HD 6630M (czytałem że są z tą kartą są spore problemy) Mam następujący problem:

Zainstalowałem sterowniki własnościowe do karty. Wentylator chodzi głośno i prawie non stop, zaistalowałem Psensor i mierzę temperaturę; zwykle od 55 - 65 stopni pokazuje przy czym jeden rdzeń jest chłodniejszy o kilka stopni. Pod Windowsem, który nie jest podłączony do neta i ma tylko sterowniki do karty ziintegrowanej chodzi znacznie ciszej i się wyłącza. Próbowałem usuwać sterowniki, przeinstalowywałem system parę razy. Szukałem nieco i znalazłem coś takiego http://www.dobreprogramy.pl/Bucic/Linux ... 28481.html Czy to problem ogólny linuxów z nowym jądrem? jest na to jakaś rada? Czy istniej jakiś graficzny, albo maxymalnie prosty konsolowy (na razie potrafię w konsoli jedynie instalować pakiety) program do kontroli prędkości wentylatora? Czy trzeba zainstalować stare jądro? Spróbować innej dystrybucji linuxa (jakiej?)?
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2012, 19:00 przez Yuuichi7, łącznie zmieniany 1 raz.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Głośno działający wentylator na Vostro 3550

Post autor: bear7 »

Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Dla poniższych problemów załóż osobne wątki.
Yuuichi7 pisze: 2.Kolejny problem to fakt, że Ubuntu 64 bity widzi tylko 3,8 GB ramu, a jest 4 GB
3.Dodatkowo po zainstalowaniu 11.10 , większość wygaszaczy ekranu z 11.04 nie działa ( tak instalowałem w ten sposób http://compix.mega-bit.pl/?p=474)
4.Problem ze zgraniem na ipoda shuffle 1gb, próbowałem banshee, amorok, rhymbox i gtkpod, widzą go, nawet zgrywają, ale potem nic nie odtwarza
5.Czy znacie jakiś sposób na dyktafon VN-3100PC? Na stronie producenta sterowników brak, instalacja pod vine nie daje efektu, instalacja pod windows i odpalenie pod ubuntu pliku exe przez vine też nic nie daje
6. Zgrywanie wiadomości sms z Nokii 3110c; o ile z kontaktami no problem o tyle wiadomości nie zgrywa, używam do tego Wammu
Więcej szczegółów w regulaminie. Zachęcam Cię do zapoznania się z nim.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
arthulus
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: arthulus »

W twoim przypadku aktualizacja nie przebiegła pomyślnie zamiast się bawić w naprawianie lepiej zainstaluj system na czysto najlepiej 12.04, lepiej sobie radzi z dwoma kartami. Spróbuj innej dystrybucji Debian, podobno Suse jest świetna czy Fedora
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2012, 19:05 przez arthulus, łącznie zmieniany 1 raz.
Yuuichi7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ok, więc temat dotyczy tego wentylatora. To jest dla mnie obecnie najważniejsze, nie chcę zajechać nowego sprzętu.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

arthulus pisze:W twoim przypadku aktualizacja nie przebiegła pomyślnie zamiast się bawić w naprawianie lepiej zainstaluj system na czysto najlepiej 12.04, lepiej sobie radzi z dwoma kartami. Spróbuj innej dystrybucji Debian, podobno Suse jest świetna czy Fedora
12.04 jest jeszcze w fazie rozwojowej (beta 2). Skąd wiesz, że nie będzie powodować większych problemów?
Co do głównego problemu tego wątku, to sprawdź obciążenie procesora. Możesz także sprawdzić, czy sprzęt się nie przegrzewa:

Kod: Zaznacz cały

sensors
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Yuuichi7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Z polecenia top: http://www.wklejto.pl/122239 oraz z sensors:

sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +55.5°C (crit = +99.0°C)

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Physical id 0: +55.0°C (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 0: +54.0°C (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1: +47.0°C (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)

Mam zainstalowany Psensor, który zwykle pokazuje 55 - 60 stopni dla jednego rdzenia procka, dla drugiego 45 - 57 stopni (skąd ta różnica?); może to sprawa tej karty graficznej?
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

Temperatury są w normie.U mnie temperatury są podobne jak u ciebie.
A co do procesora przypomnę ci masz wbudowaną w procesor grafikę intela.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Yuuichi7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Mam też AMD Radeon HD 6630M . Ludzie próbowali wyłączyć tą kartę viewtopic.php?f=136&t=147607&p=891645&h ... 0M#p891645 trochę bez powodzenia, ja nie wiem jak się robi i co to jest skrypt? Może w tym leży problem? Co do Ubuntu 12.04, lepszy obraz tego jak działa da odpalenie w wirtualnej maszynie ( jaka najlepsza?) czy z live cd?
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

lepszy obraz tego jak działa da odpalenie w wirtualnej maszynie ( jaka najlepsza?) czy z live cd?
Polecam odpalenie z cd/dvd live.
ja mam Nvidią więc ci nie podpowiem.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Cubensis
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Cubensis »

Wiatrak i wysoka temperatura to problem dwóch odpalonych kart graficznych jednocześnie. Producent niestety nie pomyślał o dodaniu w biosie opcji wyłączenia Radeona, dlatego musisz to zrobić ręcznie.
Wklepujesz w konsoli:

sudo gedit /etc/rc.local
następnie wklejasz ten kod:

modprobe radeon;
sleep 1;

chown "user" /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch # zmien "user" na swoja nazwe uzytkownika
echo OFF > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch

echo DIGD > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch

exit 0
Pamiętaj o zmianie "user" na swoją nazwę!

Dodatkowo polecam Ci aktywować w systemie kilka funkcji oszczędzających energię.
Wpisujesz w konsoli:

sudo gedit /etc/default/grub
W okienku które Ci się pojawi znajdujesz linię z napisem GRUB_CMDLINE_LINUX i dodajesz do niej parametry by wyglądała tak:

GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax i915.i915_enable_rc6=1 i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1 i915.semaphores=1 acpi_backlight=vendor"
Następnie uaktualniasz gruba poleceniem w konsoli:

sudo update-grub
Całość polecam Ci wykonać na Ubuntu 12.04. To najlepszy wybór dla Ciebie, ponieważ Mesa z 11.10 działa jak muł na naszym Intelu.
Oczywiście po poprawnym wykonaniu moich poleceń laptop będzie Ci trzymał na baterii 3,5-4 godziny. Jeżeli chcesz mieć więcej, to zainteresuj się odblokowaniem Mesy i kernelami Pana ext73. Mój rekord, to 7h 10m w powertopie na 1/3 jasności ekranu (oczywiście po włączeniu wifi i przeglądarki spada do 5, ale da się żyć).

2. Ubuntu widzi w przybliżeniu 3,8 GB pamięci RAM, ponieważ Intel HD3000 bierze resztę.
4. Na mojego iPhone'a wszystko się zgrywa. Zauważyłem tylko, że lepiej chwilę po zgraniu jeszcze poczekać.
6. Może spróbuj za pomocą aplikacji Gnokii?
Yuuichi7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Lepiej instalować czy stawiać od nowa system? Ja mam Intel I5, teraz działam na wersji 64 bity tą AMD 64 Jeśli od nowa, którą wersję Ubuntu ściągnąć http://releases.ubuntu.com/precise/czy http://cdimage.ubuntu.com/releases/precise/beta-2/ CD czy DVD, AMD64 czy Intel x86? Na tej stronie piszą: "If you have a non-64-bit processor made by AMD, or if you need full support for 32-bit code, use the Intel x86 images instead." Która lepsza?

Jak wkleję pierwszą linijkę to wyskakuje mi okienko http://w341.wrzuta.pl/obraz/aeQMhNlRj89 ... 1_14_51_35 gdzie mam wklejać dalej? Do okienka czy konsoli? Jeśli do okienka to gdzie to zapisać/ co z tym zrobić dalej?

//brezniew: skoro zadajesz takie pytania to siedź na wersji stabilnej.
Cubensis
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Cubensis »

i5 jest zgodny z architekturą AMD64.
Zapisałeś to okienko ze screena? Po restarcie komputera wiatrak nie powinien już tak bardzo szumieć.
Yuuichi7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ok wielkie dzięki :) Komputer już nie zachowuje się jak suszarka, wiatrak włącza się czasami tak na 5 min i wyłącza, temperatura w normie. Co do baterii pokombinuję jak wyjdzie stabilne ubuntu 12.04, na razie pod ubuntu 11.10 skrypt pozwolił przedłużyć jej żywotność o 30 min

-- 11 maja 2013, o 11:30 --

Po przeinstalowaniu systemu na Kubuntu 13.04 znalazłem lepsze rozwiązanie niż wyłączanie radeona. Wklejam tu gdyby ktoś miał podobny problem. Tutorial ubuntu 12.10 i 13.04 - http://askubuntu.com/questions/205112/h ... 355#288355 Dzięki temu można zainstalować sterowniki i amd catalyst control center. Potem blokujemy:

sudo apt-mark hold xserver-xorg-video-intel  
sudo apt-mark hold fglrx
Pakiety w najnowszej wersji wykrzaczają lightdm ( inne menadżery też), więc trzeba je zablokować by nie aktualizowały się z systemem. Po wykonaniu tych czynności można przełączać kartę kodem. Włączanie raeona:

sudo aticonfig --px-dgpu 
sudo restart lightdm 
Włączanie karty ziintegrowanej:

sudo aticonfig --px-igpu
sudo restart lightdm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”